Hlavní navigace

V karanténě bez manikúry: jak si domácí péčí nezničit nehty

7. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odrostlé nehty nyní trápí nejednu ženu. Jak si poradit, když nemůžete navštívit svou manikérku? Odbornice vysvětlují, co dělat – a především, co rozhodně nedělat.

V aktuální situaci, kdy není dostupná odborná péče, jsou výhodou nehty přirozené, s jejichž údržbou si snáze poradíme doma. Složitější je to s nehty umělými. Zde se amatérské zákroky mohou podepsat nejen na vzhledu nehtů, ale i na zdraví. Na co si dát pozor?

Co se dozvíte v článku
  1. Nepokoušejte se doma odstraňovat umělé nehty
  2. Co pro vaše nehty bude špatná péče znamenat
  3. Co tedy dělat, abychom neměly na rukou přerostlé pařáty
  4. Přírodní nehty
  5. Shellac a odstranit ho doma? 

Nepokoušejte se doma odstraňovat umělé nehty

Je faktem, že jakékoliv sundávání modelace nese pro nehet vždy zatížení. V podstatě existují dva způsoby, buď se zbytky modelace odpilovávají, nebo se musí rozpustit v organickém rozpouštědle, například acetonu. Obě metody nesou svá rizika. To, nakolik poškodí manikérka povrchovou dorzální vrstvu nehtu odpilováním, záleží na její šikovnosti. Všeobecně se dá předpokládat, že profesionál zvládne tuto činnost lépe než laik,“ uvádí pro Vitalia.cz Marcela Mořkovská, soudní znalkyně pro obory manikúra, pedikúra a modeláž nehtů.

Začněme tedy tím, co se svými nehty rozhodně nedělat:

Podle manikérky Lenky Kalinové ze Studia K2 se umělý nehet, ať už je gelový, akrylový, nebo třeba porcelánový, rozhodně doma nepokoušejte odstraňovat.

Nepilovat seshora lak jako takový ani nehet nestříhat, protože by začal praskat.

Ani se nehet nesnažte odloupnout. Nemusel by se totiž odloupnout pouze umělý nehet, ale mohl by se utrhnout i ten váš vlastní. 

Co pro vaše nehty bude špatná péče znamenat

Nevhodné zákroky jsou skutečně rizikové více, než si možná připouštíme. „To, nakolik se poškodí povrch ochranné vrstvy nehtu, má souvislost s možností uchycení sporů plísní či bakterií,“ upozorňuje Marcela Mořkovská. Otvíráme tak bránu různým kožním onemocněním.

„Špatná péče může samozřejmě poškodit kondici, zdravotní stav, a dokonce i funkci nehtů,“ říká znalkyně. „Když uvážíme, že hlavní úloha nehtu spočívá v ochraně posledního článku prstu, kde je soustředěno nejvíce hmatových senzorů, může špatný přístup ovlivnit také senzorickou hladinu tohoto důležitého smyslu. Je také samozřejmé, že špatný stav nehtů má přímou souvislost s estetikou, protože pouze zdravé nehty mohou být krásné.“

Co tedy dělat, abychom neměly na rukou přerostlé pařáty

Má-li žena umělé nehty, manikérka Lenka Kalinová doporučuje pouze nejnutnější péči:

Umělé nehty zkracovat pouze hrubým pilníkem.

Následně přelakovat běžně dostupným lakem.

Dál už jen čekat, až umělý nehet odroste a až se znovu otevřou vaše nehtová studia. 

Přírodní nehty

Pokud má žena přírodní nehty, postačí je zkracovat jemným pilníkem a ruce hodně hydratovat, mazat krémem. Když jsou ruce hydratované, tak se i méně tvoří záděry. 

Shellac a odstranit ho doma? 

Novým a oblíbeným trendem v manikúře je takzvaný Shellac. Gel lak obsahuje přírodní živici (šelak) z výměšků červce lakového, díky které vytváří přirozenou pružnost a dlouhotrvající lesk.

Shellac lze sice doma poměrně snadno odstranit, ale vše má svá pro a proti. Při odstranění Shellacu se totiž používá odlakovač s acetonem.


Autor: Depositphotos.com

Shellac se odtraňuje celkem snadno, ale používané odlakovače s acetonem nehty vysušují. Je potřeba myslet na následnou péči o ně.

„Metoda rozpouštění má na nehet vždy neblahý vliv. Aceton nehty velmi intenzivně vysušuje a je toxický. Myslím, že i zde má manikérka větší možnost nehty okamžitě začít vyživovat a kompenzovat chemické působení,“ uvádí soudní znalkyně Marcela Mořkovská.

Pokud se ale rozhodnete, že Shellac musí pryč, tak zde je postup, jak na to.

Postup na odstranění Shellacu

  • Budete potřebovat: odlakovač s acetonem, alobal, odličovací tampony a pilník.
  • Odličovací tampon rozstříháte na deset kousků, tak aby každý pokryl jeden váš nehet. Záleží tedy na velikosti nehtů, tomu je potřeba přizpůsobit velikost nastříhaného tamponu. Dále si natrháte alobal na čtverečky tak, abyste do jednoho kousku alobalu mohla zabalit nehet i s prstem.
  • Nejprve hrubším pilníkem narušíte lak – svrchu ho trochu opilujete. Kousek tamponu namočíte do acetonu (odlakovače s acetonem) a přiložíte ho na nehet. Nehet s tamponem pak zabalíte do alobalu, aby se lak v teple zahřál.
  • Tento postup provedete na všech prstech a necháte působit 10–15 minut.
  • Alobal i s tamponem sundávejte od nehtu, kterým jste s procedurou začala. Po sundání se lak ze stran odchlipuje a je velmi změklý. Hranou pilníku seškrábejte lak z nehtu. Pokud na nehtu zbudou nějaké zbytky Shellacu, tak je jemným pilníkem odstraňte. Proveďte opět u všech prstů.
  • Tato procedura pro laika zabere cca hodinu. Pokud vám s ní může doma někdo pomoci, rozhodně se procedura dělá lépe ve dvou.

Ale skutečně dobře zvažte, zda raději nepočkat na profesionála.

„I zde platí pravidlo, že člověk nemůže být odborníkem ve všem,“ říká Marcela Mořkovská. „V současném stavu nelze poskytovat profesionální péči. Bohužel neexistuje jednoduchý recept, jak ji nahradit. Je to náročné období, ale určitě stojí za to ještě chvilku vyčkat, než se poškodit.“

Odborná spolupráce:

Lenka Kalinová

Manikérka, majitelka Studia K2 v Praze, nabízí komplexní služby v oblasti kadeřnictví, manikúry, pedikúry a kosmetiky.


Marcela Mořkovská

Soudní znalec a školitelka v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Výhradní zastoupení SpaRitual pro CZ a SK.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).