Hlavní navigace

Bejby, máme problém aneb Kdo platí péči o dítě bez rodného čísla

3. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Andrew Branch on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Někteří rodiče se s tím setkali, někteří nemuseli vůbec zaznamenat. Novorozeně je sice od porodu pojištěno u pojišťovny matky, ale bez rodného čísla v lékárně platíte za léky jako samoplátce. A teprve s rodným číslem pojišťovna proplatí svůj díl.

Dle zákona č. 48/1997 Sb. § 11a (4) „…Dnem narození se dítě stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna matka dítěte v den jeho narození…“

Nicméně u své dcery jsem se setkal s případem, že mi byla odmítnuta hrazená zdravotní péče mezi propuštěním z porodnice a vydáním rodného čísla (RČ), resp. rodného listu, zdravotní průkazky. Byl jsem nucen v lékárně pediatrem předepsaný lék hradit jako samoplátce a následně stihnout lékárnou danou lhůtu (do konce kalendářního měsíce) pro dodání rodného čísla, aby mi lékárna vrátila rozdíl. Dodržení této lhůty z velké části navíc závisí na rychlosti úřadů (mají na vydání třicet dnů, které využívají v době dovolených a někdy i překročí, většinou je výrazně kratší, v našem případě pár dnů). A to nemluvím o tom, že pokud se rodiče nedomluví na jménu (na výběr jména mají třicet dnů), zasahuje soud.

Čekáme další dítě a dopředu těžko říct, jak finančně náročnou péči bude potřebovat mezi narozením a vydáním rodného čísla. I z principu předchozí řešení nemohu akceptovat.

„Zajímavé“ způsoby řešení

Proto jsem se začal s předstihem zajímat, jakým způsobem správně postupovat, aby dítěti byla hned od porodu (tedy před vydáním rodného čísla) poskytována zdravotní péče v rozsahu daném zákonem, tedy s úplnou či částečnou úhradou pojišťovny.

Při zjišťování v mém okolí, jak to řeší jinde, jsem se dozvěděl „zajímavé“ způsoby řešení. Někteří pediatři péči vykazují na RČ matky, jiní pediatři na RČ svých (!) dětí, jiní pediatři vydávají léky v ordinaci, jiní pediatři mají domluvu s konkrétní lékárnou, kde si rodiče vyzvednou lék i bez RČ a pediatr lékárně pak RČ oznámí. Situace se mi zdála řešena nesystémově. Navíc dle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) se zdálo, že lékař má zakázáno vydávat lék v ordinaci, pokud to není akutní péče, což dle mého názoru není, např. Kanavit. Prostě pátrání po netu mi odpověď nedalo, nicméně pomohlo mi zformulovat otázky na svou zdravotní pojišťovnu.

Zde je shrnutí telefonického rozhovoru k dotazům, které jsem zaslal do Oborové zdravotní pojišťovny (OZP):

„Přidělení rodného čísla je dáno lhůtami, které zdravotní pojišťovna neovlivní, nicméně z praxe víme, že obvykle je plnohodnotné rodné číslo přiděleno do čtrnácti dnů od narození dítěte. Vzhledem k tomu, že dítě má užívat přípravek Kanavit od čtrnácti dní po narození, je problém s výběrem receptu, na kterém je uvedeno RČ částečné. Pokud Vám lékárna vyhoví a vydá přípravky na úhradu pojišťovně, vybere od Vás pouze doplatek a zavolá do OZP cca po čtrnácti dnech o doplnění RČ. Pokud Vám nevyhoví a budete nucen zaplatit celou částku, požádejte o účtenku a kopii receptu a celé zašlete s žádostí o refundaci a se zdůvodněním na: Info@ozp.cz nebo na www.ozp.cz – je v horní liště @Napište nám (pokud máte jinou ZP než OZP, posíláte jinam).

V ordinaci smí lékař mít pouze léčivé přípravky, které jsou pro vitální indikace, tj. život zachraňující. Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech jednoznačně definuje osoby, které smějí zacházet s léčivy a jakým způsobem, přičemž výdej na recept je určen pouze farmaceutům (pětileté univerzitní vzdělání) a volný prodej diplomovaným farmaceutickým asistentům (Vyšší odborná škola zdravotnická, tříleté studium po maturitě). Tzv. vyhrazené léčivé přípravky definované vyhláškou smí prodávat na základě certifikátu např. osoby oprávněné – jedná se např. o paracetamol, ibuprofen ve stanovené síle a počtu tablet na čerpacích stanicích nebo o obojky proti klíšťatům apod. Výdej léčivých přípravků v ordinaci je protiprávním chováním lékaře.

Pojišťovna by problém řešila až poté

Z telefonického rozhovoru se zaměstnancem zdravotní pojišťovny dále vyplynulo, že se situace řeší jen v lékárně. V porodnici, případně v nemocnici by vás s tím byrokratickým problémem neměli otravovat. Dále, že si vzpomíná, že se vždy jednalo maximálně o stokorunové částky. Na můj otravný dotaz, jak by se řešila situace, kdy by po návratu z porodnice byla potřeba nákladnější léčba, jsem se dozvěděl, že to OZP za období sedmi let zatím neřešila a že by to řešili až poté. Nicméně i pojišťovna, po zaslání účtenky a receptu, proplácí až poté, co je vydáno RČ.

Tedy řešení odposlechnutá v mém okolí jsou nelegální a zralá na podnět České lékařské komoře. Lékař nesmí vydávat mimo akutní případy léky, nemá na to vzdělání (nepředpokládám, že vystudoval jako farmaceut i jako lékař). Ani nesmí vydávat lék na osobu, pro kterou není určený, včetně matky dítěte. Nám třeba pediatr vydal Prospan v ordinaci, neakutní případ, nesměl, přesto vydal.

Dítě je pojištěno, ale co je mu to platné

Když jsem zjišťoval, jak to měly mezi propuštěním z porodnice a vydáním rodného listu, stěžovaly si některé respondentky na dlouhé čekání na vydání rodného listu, rodného čísla matrikou. Dle zákona č. 133/2000 Sb. § 16: „Rodné číslo přidělí výdejové místo (pozn.  nejčastěji matrika) fyzické osobě při narození nebo nezrušitelném osvojení…“ Pokud bychom tento problém byli nuceni řešit, prozkoumal bych a ověřil si získanou informaci od respondentky, že si vyžádala „rodný list beze jmen“. Popřípadě bych si vyžádal v zákoně č. 133/2000 Sb. v § 15 b) zmíněný „samostatný doklad o přiděleném rodném čísle vydaný a potvrzený příslušným výdejovým místem“.

Podobně měla jedna respondentka problém se vzetím do péče pediatrem s odůvodněním, že nemá rodné číslo. Toto odůvodnění není zákonné, tedy není platné. Myslím si, že bych pak postupoval podobně jako v lékárně, zaplatil jako samoplátce a následně požádal o proplacení pojišťovnou.

Stručné shrnutí je tedy, že dítě je sice pojištěno hned od porodu, v porodnici si problém nějak řeší, ale mezi propuštěním z porodnice a vydáním rodného čísla za dítě můžete platit a následně si necháte proplatit od pojišťovny. Případné vydání léků lékařem nikdy nehraďte.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).