Hlavní navigace

Zkreslené představy o moci superpotravin

13. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Mnozí žijí s utkvělou představou, která vypadá nějak následovně: Své tělo nadopuji vitaminy a všemožnými superpotravinami, čímž se uchráním nejen před chřipkou, ale i mnohem vážnějšími chorobami. Reklama superpotraviny vychvaluje do nebes, odborníci jsou ovšem více než skeptičtí.

Superpotravina je termín, který byl uměle vytvořen především pro marketingové účely, uvádí na svém blogu v článku Superfoods – všelék, nebo jen módní trend? lékařka, psychoterapeutka a lektorka Tereza Hodycová. Řadí se sem potraviny, které by měly člověku přinášet určité nadstandardní zdravotní benefity. Odborná veřejnost ovšem o jejich zázračnosti značně pochybuje. Odborníci navíc kritizují fakt, že superpotraviny mohou vytvářet falešné naděje, jsou-li přeceňovány jejich účinky. A další skutečnost – superpotraviny jsou rovněž charakteristické vysokou cenou, uvádí dr. Hodycová.

Co se dozvíte v článku
  1. Superpotravina vlastně neexistuje
  2. Zkreslené představy o moci superfoods
  3. „Superpotraviny“ minulosti
  4. Kouzlo exotických názvů a realita superpotravin
  5. Jen konzumace superpotravin nestačí

Superpotravina vlastně neexistuje

Rovněž odborníci, které server Vitalia.cz před časem oslovil, jsou k tzv. superpotravinám skeptičtí. „Je to dobrý kšeft. Moc se mi to nelíbí,“ říká Martin Hutař, majitel a zakladatel společnosti PRO-BIO. Jako byznys vnímá superfoods také Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. „Nemám nic proti superpotravinám. Nicméně jsou to stále jen potraviny, často však za superceny,“ popisuje.

„Mezi superpotraviny se dají zařadit v podstatě běžné součásti normálního zdravého jídelníčku a není potřeba jim dávat speciální pojmenování,“ komentuje Jana Florentýna Zatloukalová, autorka mj. úspěšného kuchařského blogu Kuchařka pro dceru.

Také americká lékařka Nina Shapiro, autorka publikace pojednávající o lékařských mýtech, ve videu pro Business Insider tvrdí, že samotná superpotravina vlastně neexistuje. Podle ní je na světě mnoho potravin, které mohou mít nadmíru pozitivní vliv na zdraví člověka, nicméně nálepkovat některé z nich moderním označením „superpotravina“ je holý výmysl.

Zkreslené představy o moci superfoods

Představa o účinnosti superpotravin může být u některých laiků tak trochu zkreslená. Jsou i tací, kteří podlehnou reklamě, která se kolem superpotravin točí, a doopravdy uvěří, že je dokážou uchránit před různými chorobami, nebo třeba že některé z nich mohou dokonce předcházet rakovině. Samotné (super)potraviny ničeho takového docílit nemohou.

Je třeba si uvědomit, že na světě zkrátka existují potraviny, které jsou pro vaše tělo dobré, a na druhé straně i ty, které jsou spíše špatné. Myšlenka, že jsou lidem k dispozici nějaké další potraviny, které samy o sobě nemoci vyléčí, je nepravdivá.

„Superpotraviny“ minulosti

Již v minulosti byly některé z potravin považovány za zdravější. Nyní již víme, že tomu někdy bylo spíše naopak. Například reklama ze 70. let na tehdejší novou recepturu těstovin Catelli hlásala, že jsou vyrobeny z nebělené směsi mouky, která je obohacená o vitaminy.

V 80. a 90. letech zase reklama propagovala zdravější alternativu klasické zmrzliny v podobě mražených jogurtů. Snažila se spotřebitele přesvědčit, že mražené jogurty jsou také jakousi superpotravinou, která jim může pomoci zhubnout.

Kouzlo exotických názvů a realita superpotravin

Nina Shapiro mimo jiné poukázala na zajímavý trend, podle něhož se zdá, že čím obtížněji se dá název dnešních superpotravin vyslovit, tím lépe. Před několika lety byly mezi superpotraviny řazeny obyčejné borůvky a maliny. Pak se k nim přidala řada dalších, s těžko vyslovitelnými a exotickými názvy, jako je například quinoa, goji, acai a podobně.

Například goji neboli kustovnice čínská. Ovoce, které pochází z Číny, bývá prezentováno za jakýsi zázrak proti stárnutí. Na jeho antioxidační schopnosti přísahaly i takové celebrity, jako jsou například Mick Jagger, Madonna či Kate Moss. Mělo by také údajně posilovat imunitní systém, pomoci s vysokým krevním tlakem nebo vyřešit problémy spojené s nespavostí. Daniela Krehl, bavorská odbornice na výživu, nicméně v reportáži pro bavorskou televizní stanici BR varuje, že bobule goji jsou vysoce zpracované. Ke koncovým spotřebitelům se dostávají v práškové nebo v sušené podobě. Kvůli tomuto způsobu zpracování je zničeno mnoho tak vyzdvihovaných živin. Označení superpotravina pak může být spíše sporné. Naše Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pak opakovaně upozornila na goji s obsahem nebezpečných a zakázaných pesticidů.

Další z oblíbených superpotravin, spirulina, by měla mít vysoký obsah chlorofylu a významný zdroj bílkovin. Říká se o ní, že díky ní můžete snáze zhubnout, měla by sloužit i jako prevence proti rakovině. Mezi vegany je ceněna díky vysokému obsahu vitaminu B12. Výše citovaná Daniela Krehl však uvádí, že obsažený vitamin B12 není tak účinný, jak by se mohlo zdát. Stejně tak účinky bílkovin jsou vzhledem k nízkým denním dávkám prakticky zanedbatelné. Nutriční informace jsou totiž přepočítány na 100 g, pohybuje-li se tedy denní dávka od jednoho do dvou gramů, je obsažené množství živin velice nízké.

Jen konzumace superpotravin nestačí

Určité nebezpečí podle lékařky Niny Shapiro tkví také v tom, že si někteří mohou myslet, že pouhou konzumací superpotravin už činí maximum pro své zdraví. Lidé konzumující velké množství superpotravin mohou žít v utkvělé a mylné představě, že se už o své zdraví nemusejí významněji starat.

Nicméně i pokud denně spolykáte celou kupu superpotravin, můžete nakonec onemocnět třeba chřipkou. Pokud navíc neabsolvujete pravidelné lékařské prohlídky, které byste ve svém věku absolvovat měli, nezabráníte včas rakovině. Pro zdravý životní styl nejsou superpotraviny nutností, bez které bychom se vůbec neobešli. Slouží jen jako jeho doplněk.

Již tu byl zmíněn jeden z dalších problémů, který se váže k používání superpotravin. Mnohdy jsou zatíženy pesticidy. Inspektorát potravin sídlící v německém Stuttgartu, který se pravidelně zabývá kontrolou superpotravin, již několikrát odhalil vysoké úrovně znečišťujících látek v prášku z listu moringa.

Podle Terezy Hodycové je pravda ohledně superpotravin skrytá někde uprostřed. Pokud člověk žije hekticky, ve stresu, trpí nedostatkem spánku a pohybu, je utopií předpokládat, že ho pouhé pojídání superpotravin vyléčí. Pokud budou superpotraviny součástí zdravého životního stylu, mohou samozřejmě příznivě působit na naše zdraví.

TIP: Nejhorší potraviny roku 2019

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudovala Zdanění a daňovou politiku a Ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Pracovala v oboru financí a účetnictví. Momentálně je na rodičovské dovolené, během níž absolvovala Kurz kreativního psaní a začala přispívat na různé weby.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).