Hlavní navigace

8 tipů, jak se levně zahřát v zimě: igelit, skořice nebo vlastní dech

15. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Zatínání svalů nebo nohy v mikrotenovém sáčku? Zdánlivé maličkosti umí pomoci s prohřátím organismu, o který se opírá mráz. Jak se dají zahřát prokřehlé končetiny nebo celé tělo skoro zadarmo?

Když stojíte pod sjezdovkou a čekáte na dítě nebo stepujete na zimním stadionu, můžete si dát oblíbený svařák, ale ten má jen chvilkový účinek. Nebo investovat třeba do vyhřívaných rukavic či ponožek několik tisíc, ale z vlastní zkušenosti vím, že oboje spíš jen „zavlažuje“. Co opravdu funguje, je celoroční otužování a saunování, ale k tomu se odhodlá jen málokdo. Přesto existuje pár zdánlivých maličkostí, které zmrzlým nohám i celému tělu uleví. Tady jsou:

Co se dozvíte v článku
  1. 1. Bez čepice nevycházejte
  2. 2. Jak zahřát prsty na rukou
  3. 3. Na promrzlé nohy igelitem
  4. 4. Hřejivé polštářky
  5. 5. Pikantní jídlo a ořechy
  6. 6. Zázvor a skořice do sklenice
  7. 7. Zahřejte se vlastním dechem
  8. 8. Svalové zatínání

1. Bez čepice nevycházejte

Ani sebekvalitnější péřovka neumí zajistit pocit pohodlí a tepla, když nám „táhne“ na hlavu a krk. Vždy bychom měli myslet na čepici a šátek, protože skrz hlavu uniká až dvacet procent tepla. 

2. Jak zahřát prsty na rukou

Už zmiňované vyhřívané rukavice se dají sehnat za několik tisíc. Mají ale své nevýhody – celý den musíte počítat se zátěží dobíjecích baterek, málokdy také vydrží hřát celý den (na nejvyšší stupeň zahřívání rozhodně ne). Podle Víta Hrušky, odborníka na sportovní a turistické vybavení do přírody, ruce zahřejí nejlépe rukavice typu palčáky, případně ty s odklápěcí chlopní.

Galerie: Trénovat ve studené vaně je nesmysl, říká otužilec

3. Na promrzlé nohy igelitem

Kvalitní zimní boty by měly být samozřejmostí a první prevencí před prokřehlými prsty. Ideální obuv do sněhu je membránová v kombinaci s kůží a měla by být pravidelně impregnovaná.

Důležité jsou i vhodné ponožky, skvěle budou fungovat jak ty ze silného merina, tak i ty s membránou. Zajímavým trikem, jak si zahřát nohy, je použití igelitových sáčků. „Nikdy byste nevěřili, jak vám takový obyčejný mikrotenový sáček dokáže zlepšit zimní výšlap. Ať už máte jakékoliv boty, navlečte si suchou ponožku, zabalte chodidlo do igeliťáku a překryjte druhou ponožkou. Taková přenosná sauna sice povede k tomu, že se vám noha trochu zapaří, ale v zimě to nebývá takový problém a mnohonásobně víc oceníte relativní sucho a hlavně teplo,“ dává originální osvědčený tip Vít Hruška.

4. Hřejivé polštářky

Jsou další z chytrých možností, jak zahřát nohy. Speciální tenké polštářky stojí pár desítek korun. Jsou tenké a jednoduše je nalepíte na ponožky. Polštářky vydrží hřát až osm hodin, jsou jen z přírodních netoxických látek a bez zápachu. Pokud vás čeká jednodenní horská túra, jsou polštářky elegantní možností, jak se vybavit proti mrazu.

5. Pikantní jídlo a ořechy

„Do jídelníčku v zimě patří pikantní koření a polévky. Znalci vědí, že v zimě je vhodné doplňovat energii z tuků, takže si s sebou na výpravy berou trochu špeku nebo ořechů,“ dává tip Vít Hruška.

Ráno před výletem do mrazu začnete obilninovou kaší. „Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky,“ radí výživová poradkyně Alena Balíková Přídová. „Mnoho lidí se v chladných dnech záměrně vyhýbá mléčným výrobkům, protože mají pocit, že je ochlazují. To je ale chyba. Když si do bílého jogurtu či tvarohu dáme špetku chilli nebo skořice, energie se vyrovnají.“

6. Zázvor a skořice do sklenice

hřejivých účincích zázvoru není pochyb, zázvorový čaj s medem je osvědčený pomocník proti mrazu. Alena Balíková Přídová ale doporučuje i správně ochucenou obyčejnou vodu.

„Voda, vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu se špetkou skořice a plátky pomeranče, je také dobrý tipem,“ uvádí výživová poradkyně. „Skořice zahřeje, pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C. Dalším kořením se silně zahřívacími účinky jsou chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. I ty se dají použít do nápoje. I když v našich končinách není zvykem pít teplou vodu ochucenou kořením, stojí to za vyzkoušení. Nápoj vnitřně prohřeje, hydratuje a pomůže peristaltice,“ vysvětluje Alena Balíková Přídová.

Pozor na mýty

  • Káva, alkohol a jiné povzbuzující nápoje proti mrazu nepomohou. I když první pocit může být zahřátí, tyto nápoje v důsledku spíš dehydratují a vyčerpávají.
  • „Čím víc, tím líp“ pro ostré koření a jídlo neplatí. Silně zahřívací potraviny a koření mohou ve větším množství způsobit bolesti žaludku a praskání žilek.

7. Zahřejte se vlastním dechem

Pokud se potřebujete rychle zahřát, můžete vyzkoušet metodu krátkého rozdýchávání podle Wim Hofa.

Galerie: „Ledový muž“ Wim Hof dokáže snoubit možná až extrémní otužování, meditaci a dechové cvičení

„Nejprve se třicetkrát zhluboka nadechněte až pod klíční kosti a plynule vydechujte. Začne se vám motat hlava a vaše tělo bude spalovat přebytek kyslíku. Bude vám teplo, ale tím to nekončí. S posledním nádechem jen malinko upusťte a držte bez dýchání do maxima. Třeba minutu, minutu a půl. Nebojte, tělo má kyslíku dost, a takto aktivujete užitečné nevědomé procesy. Až budete lapat po dechu, dejte si jen jeden hluboký nádech a po něm vydržte dalších 20–30 sekund nedýchat. Pak malá pauza a ještě si to můžete dvakrát zopakovat,“ radí Vít Hruška. 

8. Svalové zatínání

Je jasné, že na zahřátí funguje ideálně pohyb a cvičení. Zatnout co nejvíce svalů může být dobrou první pomocí v chladu. Jak na to?

„Rozkročte nohy na šířku ramen a začněte zatínat do země prsty na nohou. Zatněte i lýtka, kolena, stehna, hýždě, zmáčkněte břišní svaly, záda, přitáhněte krk, skousněte, zpevněte ruce a nehty si zaryjte do dlaní. V téhle maximální tenzi celého těla vydržte 3–5 sekund a pak co nejrychleji povolte. Zopakujte ještě desetkrát a ucítíte, jak se zahříváte,“ radí Vít Hruška.

Odborná spolupráce:

Alena Balíková Přídová

Hlavní výživová poradkyně, naturhouse.cz.


Vít Hruška

Specialista z e-shopu 4camping.cz, který je zaměřený na sportovní a turistické vybavení do přírody.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).