Hlavní navigace

Jak obléct malé dítě? Studené ruce neznamenají, že mu je zima

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
„Jak je venku? Co mu mám obléct?“ Obléknout se adekvátně počasí je někdy složitý úkol i pro dospělého. U dětí ale tato otázka nabývá na důležitosti. Z obavy, aby mu nebyla zima, svádí přiklonit se k názoru „raději, ať je v teple“. Je to opravdu lepší?

Více tenčích vrstev než jednu silnou

„Prakticky v každém období je nejlepší volbou metoda vrstvení,“ uvádí Jana Bíbová, pediatrička EUC Premium. Díky tomu můžeme dítěti vždy sundat nebo přidat jeden kus oblečení. Tak mu i v případě proměnlivého počasí zabezpečíme přiměřené teplo. Tedy nevolit jednu teplejší vrstvu, i když by v tomto případě bylo oblékání dětí snadnější (a ocenili bychom to zejména u dětí, nesnášejících oblékání), ale více vrstev.

U miminek a menších dětí platí, že oblékáme o jednu vrstvu více, než máme sami na sobě. U větších dětí se ale v podstatě řídíme pravidlem: co mám na sobě já, tolik toho dám i dítěti, prostě dát na zdravý selský rozum.

Přílišné oblékání dětí, nešvar v podobě přetopených místností a nedostatek pobytu na čerstvém vzduchu vede ke zchoulostivění dětského organismu.

Dítě byste neměli příliš nabalovat ani na doma a na spaní. Ale co když se pořád odkopává a rodiče mají starost, aby nenastydlo? Lékařka doporučuje používání spacích pytlů, které jsou na zip a na ramínkách bez rukávů: „Prodávají se letní i zimní verze, které jsou z přírodních materiálů přímo vyvinuty pro dané roční období a jsou určeny pro konkrétní teplotní rozmezí okolní teploty při spánku. Na tyto pytle je však asi nutné děti zvykat prakticky od narození, protože názor mnoha matek, které zkusily používat takový pytel později u staršího dítěte, je negativní a tvrdí, že dítě pytel nesnášelo. Nelze-li používat na spaní pytel, jsou velmi dobré overaly, které dítě ochrání i v případě, že se v noci odkope.“ Teplota v ložnici novorozence a malého kojence by se měla pohybovat mezi jednadvaceti a čtyřiadvaceti stupni. U novorozence by zpočátku teplota měla být spíše vyšší (uvědomte si, jaká teplota byla v porodnici), postupně lze dítě přivykat na spaní při nižších teplotách. 

Studené ruce automaticky neznamenají, že je dítěti zima

Takřka většina rodičů je zvyklá dítěti sahat na ruce a tak se ujišťovat, zda mu náhodou není zima. Ruce ale nejsou spolehlivým ukazatelem, což potvrzuje i dětská lékařka: „Studené ručičky jsou individuální a nejsou známkou toho, že je dítěti zima. Pokud chcete zjistit orientačně teplotu dítěte, lze mu sáhnout na zátylek, případně na čelo anebo zepředu na hrudníček. Pokud si nebudete stále jistí, můžete změřit dítěti teplotu teploměrem. Normální tělesná teplota se pohybuje kolem 36,5 až 37 stupňů Celsia.“  (Který teploměr nejlíp měří a je vhodný i pro malé děti zjistíte v článku Digitální, infračervený, proužkový…)

Ve skutečnosti je prochlazené dítě spíše výjimkou a mnohem častěji dochází k přehřátí dětského organismu. Spousta maminek dělá zásadní chybu – dítě obléká až příliš. Navíc prochladnutí s následným nachlazením mnohem častěji hrozí u dítěte, které oblečeme nepřiměřeně teple, protože se hned zpotí.

K možným projevům přehřátého a podchlazeného dětského organismu Jana Bíbová dodává: „Tento problém je nejzáludnější u novorozenců a malých kojenců, kteří nemají dostatečně vyvinutou termoregulaci. Někdy se může dítě pláčem snažit dát najevo svou nelibost, není to ale jakkoli pravidlem a v žádném případě na to nelze spoléhat.“

Projevy přehřátého dítěte:

  • mrzutost, pláč
  • pot – mokré záhlaví, hlavička, tělíčko
  • drobné červené pupínky, tzv. potničky
  • mírně zvýšená teplota

Děti s atopickým ekzémem: Pozor na zpocení a zhoršení ekzému

Adekvátní oblékání dítěte s ohledem na venkovní teplotu nabývá na důležitosti u dětí s atopickým ekzémem. Zde opět dáváme přednost více tenkým vrstvám, které můžeme dle potřeby jednoduše sundat a zabránit tak zpocení a následnému zhoršení ekzému. Oblékání atopických dětí má svá specifika (ostatně podobně jako jejich hygiena, více v článku Atopické miminko – co použít při koupání).

Jak oblékat dítě s atopickým ekzémem

  • Používejte oblečení z přírodních tkanin, které nesmí být těsné ani tuhé, tedy volte spíše volnější a pohodlné kousky.
  • Doporučované je oblečení z bavlny či biologické bavlny, které jsou pro dítě s atopickým ekzémem velmi vhodné. Nevhodné materiály jsou vlna, kožešina, flanel, úplet, froté materiály.
  • Nezapomeňte odstranit všechny etikety z vnitřní strany oděvu, které při nošení a pohybu citlivou pokožku dítěte dráždí. Jakékoliv tření oděvu o kůži může totiž ekzém zhoršit.
  • Dávejte si také pozor na hrubé vnitřní švy oblečení.
  • Samozřejmostí je nový oděv před prvním nošením vyprat (v pracím prášku pro citlivou a alergickou pokožku) a pečlivě vymáchat.

Ani mrholení není překážkou k procházce

U větších dětí maminky řeší oblečení vhodné i do nevlídných podmínek, zejména nyní na jaře, kdy je aprílové počasí – déšť, bláto. Pokud je dítě zdravé, není důvod úzkostlivě setrvávat s dětmi jen doma, obzvláště pokud deštivé dny trvají delší dobu.

Klasikou jsou pláštěnky, ale mnohem komplexnější ochranu poskytne pogumované oblečení, kterému nevadí ani skákání v kalužích a čvachtání v blátě. Samozřejmostí jsou gumáky. Výhodou navíc je, že takové oblečení a obuv po návratu jen otřete vlhkým hadříkem a je čisté.

Malé děti navíc mohou i v sychravém počasí spát venku v kočárku. Podmínkou však je, že mu jste schopni vytvořit dobré podmínky pro to, aby kočár nepromokl a nebyl vystaven větru, ideální je umístění například v závětří pod střechou. „Průvan je obecně nevhodný a může způsobit potíže v každém věku, počínaje nachlazením a konče obtížemi s hybností například krční páteře (známe jako ofouknutí řidiče),“ doplňuje lékařka. Dítě by nemělo spát v kočárku venku, je-li inverze a špatná smogová situace.

Jak správně obléct dítě do auta

Stále pracujeme s metodou vrstvení oblečení. „V současnosti lze bez problémů zakoupit řadu kvalitních fusaků určených přímo do autosedaček, které lze podle potřeby otevřít, případně do něj dítě zabalit. Pokud není fusak dostatečný, můžete použít navíc ještě přes autosedačku dečku,“ doporučuje Jana Bíbová.

U oblečení do auta hraje roli ještě jeden důležitý aspekt – bezpečnost. Dítě byste neměli dávat do autosedačky příliš oblečené. Problémem je hlavně zimní bunda. Aby autosedačka dítě ochránila, musí totiž pásy přiléhat. Jenomže právě tlustá zimní bunda způsobí to, že pásy nikdy neutáhnete tak, jak byste měli. Přečtěte si, jak probíhají testy autosedaček.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jana Bíbová

pediatr

EUC Premium, www.eucpremium.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).