Hlavní navigace

7 populárních diet očima odborníků. Pro hubnutí je nejlepší racionální stravování

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Potřebujete shodit jedno, dvě kila, nebo rovnou třicet? S odborníky z řad lékařů jsme prošli nejznámější diety. Některé obezitologové doporučují jen někomu, před jinými varují.

Už je to tu zase, nový rok a s ním dumání nad tím, co se svým tělem udělat, aby bylo do léta ve formě. Půl roku je dostatečně dlouhá doba na to, abychom se nějakého toho kilogramu zbavili. Ale jak? Vybrat dietu z časopisu, nebo tu, kterou vychvalují influenceři? Vytipovali jsme sedm populárních diet a nechali si poradit, pro koho je ta která vhodná. Během výroční konference Společnosti pro výživu diety komentovala profesorka Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu a obezitoložka a internistka Dita Pichlerová.

Co se dozvíte v článku
  1. 1. DASH
  2. 2. Intermitentní hladovění (přerušovaný půst)
  3. 3. Ketogenní dieta
  4. 4. Mediteránní (středomořská) dieta
  5. 5. Nízkosacharidové diety (low carb)
  6. 6. Racionální dieta
  7. 7. Vegetariánské diety
  8. Když máte hodně kilogramů navíc, nebojujte s nimi sami

1. DASH

Jde o dietu navrženou Národním ústavem zdraví v USA, která je vhodná zejména pro hypertoniky – osoby s vysokým tlakem. „Je charakteristická hlavně nízkým příjmem sodíku ve stravě,“ uvádí Marie Kunešová. Ale i omezením konzumace nasycených tuků. „Což lze jen doporučit. To ve svém důsledku totiž vede ke snížení krevního tlaku a k hubnutí,“ připojuje Dita Pichlerová.

Protože dieta doporučuje konzumovat dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, nízko až středně tučné mléčné výrobky bez příchuti, celozrnné výrobky, ryby, drůbež a ořechy, nemá s ní obezitoložka problém. „Nejedná se o dramatické omezení či jednostrannou dietu, takže můžeme DASH široce doporučovat,“ říká Dita Pichlerová.

2. Intermitentní hladovění (přerušovaný půst)

„Dříve se používalo střídání čtyřdenní hladovky s třídenní dietou o energetickém obsahu čtyři až pět tisíc kilojoulů denně – se suplementacemi, ale zdůrazňuji, že během hospitalizace,“ říká Marie Kunešová. Jednotlivá doporučení pro tuto dietu se dnes liší právě poměrem těchto dvou fází: hladovky a nízkoenergetické diety. V zásadě se jedná o dobu dvanácti až osmnácti hodin lačnění denně.

„Nespornou výhodou je snížení celkového kalorického příjmu – prostě za kratší dobu tolik nesníme. Druhou výhodou je, že se tento postup většinou neslučuje s pozdním večerním jedením,“ říká Dita Pichlerová.

 

3. Ketogenní dieta

„Jsou různé druhy ketogenních diet, zcela extrémní je dieta založená jen na nápojích a uměle vyrobené vysokobílkovinné stravě. S trochou práce lze ketogenní dietu sestavit i z běžných potravin, tam však potom narážíme na problém, že se bude jednat o stravu vysokotukovou (tuk spojený s živočišnou bílkovinou),“ upozorňuje Dita Pichlerová.

Výhodou je rychlé a významné hubnutí a fakt, že nemusíte počítat kalorie. Ketogenní dieta má podle Dity Pichlerové dobrý vliv na hladinu krevního cukru a zvyšuje citlivost těla na inzulin, takže je s opatrností doporučována i ve fázi prediabetu a časných fází diabetu mellitu 2. typu.

Nevýhoda je, že tento typ stravování je velmi limitující, nedá se držet dlouhodobě a často po opuštění režimu dochází k váhovému jojo efektu. „Z mého pohledu obezitologa se jedná o dietu rozporuplnou. Občas se využívá u diabetiků,“ říká Marie Kunešová. „Vzhledem k tomu, že se jedná o extrém, je vhodná jen pro jinak zcela zdravého člověka s nadváhou nebo s obezitou,“ uvedla pro server Vitalia.cz Dita Pichlerová.

4. Mediteránní (středomořská) dieta

„Jedná se o dietu založenou na konzumaci středomořských plodů. Jde tedy o jídelníček s důrazem na ryby, olivový olej, dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, s minimem červeného masa, tučných mas, s omezením cukrů a saturovaných tuků,“ popisuje Dita Pichlerová. Důraz je kladen také na přípravu pokrmů, jídla jsou jednoduchá, s rychlou přípravou, s minimálním varem, zelenina se jí čerstvá. Výhodou může pro někoho být, že není zakázaná konzumace vína.

Dita Pichlerová říká, že jde o výživový směr, který může prakticky bez výjimky doporučit. Pozitivně o něm hovoří i Marie Kunešová: „Má prokazatelně příznivé efekty na metabolismus sacharidů a lipidů.“

5. Nízkosacharidové diety (low carb)

Tzv. low carb diety jsou svým charakterem podobné ketogenním dietám, liší se mírou povolených sacharidů. „Rozlišujeme několik různých úrovní – opravdu nízkosacharidová dieta je brána až u dávky sacharidů do 50 gramů na den, což je extrémně přísný režim a opět narážíme na udržitelnost takto extrémního směru. Doporučit lze jistě dietu s omezením sacharidů, například na 120 gramů za den,“ říká Dita Pichlerová.

Při této volnější formě je třeba vyloučit všechny slazené nápoje a alkohol, samozřejmě nadbytečné sladkosti, sladké pečivo, také potraviny s vysokým glykemickým indexem. Je třeba limitovat i denní příjem ovoce. Tuto dietu lze doporučit prediabetikům a diabetikům. Volnější forma se dá podle Dity Pichlerové dodržovat dlouhodobě.

6. Racionální dieta

„Nevylučuje žádnou ze zdravých potravin, nevylučuje pečivo a přílohy, je doporučen dostatečný příjem bílkoviny a zeleniny. Důraz je kladen na sezónní a lokální ovoce a zeleninu, což je jistě správné,“ hodnotí tuto dietu Dita Pichlerová. V rámci této diety se doporučuje omezit tučná masa a uzeniny a také sladkosti. Přiklání se k častějšímu jedení malých porcí, což vyhovuje zejména ženám.

„Shrnuto – racionální dieta vlastně není žádná dieta, takto bychom se mohli a měli stravovat všichni. Lze ji doporučit prakticky téměř vždy,“ říká Dita Pichlerová.

7. Vegetariánské diety

Při vegetariánských dietách hubnoucí omezují potraviny živočišného původu, zejména červené maso. „Často je doporučeno nekonzumovat maso žádné, ryby jsou většinou povoleny. Nejstriktnější forma je veganství, kdy jsou zakázány i všechny živočišné produkty, jako mléko a výrobky z něj, vejce, med a pochopitelně všechna masa, ryby i mořské plody,“ říká Dita Pichlerová s tím, že tuto extrémní formu nedoporučuje. Často při ní totiž dochází k deficitu bílkovin, železa, vitaminu B12, vápníku, ale i jodu.

Umírněnější podobu však může doporučit. Obdobný přístup má i Marie Kunešová: „Lakto-ovo-vegetariánské diety bych tolerovala, u těch ostatních bych byla velice opatrná.“

Galerie: Komplexní sportovní prohlídka zjistí detaily o tuku a svalech

Když máte hodně kilogramů navíc, nebojujte s nimi sami

Za vhodné z výše jmenovaných lze považovat racionální dietu, mediteránní (středomořskou) dietu a DASH.

„Vždy je ale lépe vše konzultovat se zkušeným nutričním terapeutem, který pacienta může dlouhodobě vést a podporovat v jeho úsilí o redukci váhy. Pacient s obezitou, tedy BMI nad 30 kg/m2, by měl v každém případě navštívit i lékaře a nechat si zkontrolovat metabolické krevní testy a krevní tlak, případně podstoupit další vyšetření, jsou-li indikována,“ doporučuje pro všechny případy Dita Pichlerová.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Marie Kunešová, CSc.

Vedoucí Oddělení obezitologie v Centru pro diagnostiku a léčbu obezity v Endokrinologickém ústavu.


MUDr. Dita Pichlerová, Ph.D.

Působí jako obezitoložka v OB klinice a internistka v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).