Hlavní navigace

MMS je v prvé řadě byznys

Sdílet

Každá doba má své zázraky. Dnes to má být chloritan sodný aneb MMS. Látka, která se používá mimo jiné k čištění bazénů, má pomoci tělu uzdravit se. Prý vyléčí i AIDS a rakovinu.

Nejlevnější lahvička u nás stojí 351 korun. A jak informují internetové stránky, které se snaží o MMS šířit „osvětu“ a prodat jej: „Neexistuje v současné době nemoc, na kterou by MMS1 nebyl účinný. Kombinace MMS a MMS2 je pro všechny nemoci nesmírně účinná; když se zmiňují ´všechny nemoci´, myslí se tím všechny nemoci způsobené bakteriemi a viry – tedy drtivá většina všech nemocí včetně rakoviny a případů HIV nákazy…“

MMS, chloritan sodný a kyselinu citronovou lze koupit v řadě e-shopů

Tomu se říká dokonalá reklama. Prostě: MMS je podle výrobců a dovozců zázračný všelék. Převratná novinka v léčbě čehokoliv, co vás jen napadne. Chemicky jde o chloritan sodný a kyselinu citrónovou. A říká se mu různě: MMS, MMS 1, Master Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement… Jednoduše zázrak, který „je levný a lze jej připravit doma v kuchyni a je neuvěřitelně účinný na 95 % všech známých nemocí…“ Tedy: to tvrdí výrobci.

Byznys je to v každém případě, říká lékař

MMS vymyslel Američan Jim V. Humble. Přesněji řečeno nevymyslel, ale byl první, kdo tento přípravek, sloužící mimo jiné k bělení papíru, čištění bazénů či k desinfekci vody, použil vnitřně pro člověka. Což hodně zjednodušeně řečeno znamená, že za drahé peníze pacient polyká něco jako hodně naředěné Savo. A byť chemicky o Savo nejde, už se objevili podvodníci, kteří na MMS vydělávají tím, že do lahviček mixují právě chlornan sodný, tedy Savo. A to už jde o život. Přinejmenším člověk riskuje, že si vážně popálí jícen a útroby. Jak rozeznat podobné podvodné prodejce od těch skutečných? Těžko…

K tématu: Naděje neumírá vždy poslední. Někdy zemře dřív pacient

„Byznys je to v každém případě. O to jde nepochybně v prvé řadě. Otázka je, nakolik může být přípravek škodlivý. A to si netroufnu hodnotit. Doporučované ředění a užívání mi totiž spíš připomíná homeopatika,“ krčí rameny viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Jinými slovy v doporučovaném ředění by přípravek neměl ublížit, ale jeho pomoc je podle lékaře spíš v efektu placeba. „Pokud se navíc použije dle návodu, a nechá odstát, tak chlor vyprchá a v přípravku tak prakticky nezůstane nic z toho, co by mohlo mít čisticí efekt,“ říká lékař.

Jako lék se MMS nesmí prodávat

Aby to nebylo tak jednoduché, tak prodej MMS je v Česku v podstatě nelegální. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) totiž již dříve oznámil, že s ohledem na svou prezentaci by výrobek měl být zařazen mezi léčivé přípravky a musí tudíž splňovat všechna kritéria bezpečnosti, jakosti a účinnosti stanovená zákonem. Ty ovšem nesplňuje. Nikdo z dovozců a výrobců nenechal MMS zaregistrovat jako lék, protože by neprošel. Neexistují totiž klinické studie na pacientech, které by dokázaly jeho účinnost a bezpečnost v užívání.

„Tento přípravek byl dle rozhodnutí Ústavu zařazen mezi léčivé přípravky, a tudíž podléhá povinně registraci, ta mu však nebyla udělena. Právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že zachází s léčivy bez povolení, schválení, registrace nebo souhlasu SUKL,“ uvedla Jaroslava Doležalová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Prodejci dávají od zázraku ruce pryč

MMS se však přesto v Česku prodává. Ale výrobci si dobře uvědomují, že tím porušují zákon. Vidět je to mimo jiné i z toho, že na webových stránkách o MMS (www.kapkymms.cz) píší: „I pro Českou republiku Jim Humble velmi důrazně doporučil, aby firmy, které MMS v ČR nabízí, neposkytovaly žádné mailové, telefonické či dokonce osobní konzultace o užívání MMS. Pro mnohé je jistě rozčarováním, že jsou odmítnuti, když zavolají s prosbou o radu do firmy, která jim MMS dodala. Pokud ovšem chtějí tyto firmy fungovat, je taková praxe nutná, neboť mnoho jedinců či firem v okolních zemích už z tohoto důvodu muselo ukončit činnost a distribuci MMS zastavit.“

Dalším způsobem, jak obejít zákon, je trik výrobců, že se MMS neprodává společně s kyselinou citrónovou, s níž se musí smíchat. Tu je třeba nově dokoupit zvlášť, a tím pádem se před zákony mohou dovozci a výrobci hájit, že to, co prodávají, není onen lék. Jde vlastně pouze o surovinu, s níž může člověk dělat cokoliv.

Někteří distributoři MMS pak při kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) tvrdili, že přípravek je určen pouze k dezinfekci bazénové vody, nikoliv ke konzumaci. „Různé nabídky tohoto produktu na internetu nebo informace v různých reklamních publikacích však dokazují opak. Zákazníkům je zde mimo jiné slibováno, že MMS dokáže vyléčit rakovinu všech druhů, hepatitidu či dokonce AIDS,“ uvedla inspekce v tiskové zprávě a varovala spotřebitele: „Případ MMS je ukázkou naprosto bezohledného hazardování s lidským zdravím, přípravek slibuje konzumentům nemožné, jeho užíváním si však lidé mohou ublížit.“

Čtěte více: MMS prý léčí rakovinu. Místo toho může popálit jícen

Takže: co si o novém „zázraku“ myslet? Vzhledem k tomu, že tým udělující Nobelovu cenu celkem podrobně mapuje svět vědy a nových objevů a málokdy mu unikne skutečně převratná novinka, tak o MMS poněkud překvapivě mlčí. Vskutku to nevypadá na to, že by se v Oslu chystali zázračnému MMS přidělit medaili. Takže doporučuji vzít rozum do hrsti a ušetřit peníze. A možná i vlastní zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).