Hlavní navigace

Česká lékařská komora chce varovat před léčiteli-šarlatány

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Spolek vědců z klubu Sisyfos vyzval lékařskou komoru, aby se vyjádřila proti alternativní medicíně a varovala pacienty. Vědcům vadí, že 20 procent lékařů využívá alternativních metod.

Vědci, mezi něž patří například známý astrofyzik Jiří Grygar, nebo onkolog Oskar Andrysek, mají obavy o mozek a rozum českých pacientů i lékařů, a proto vyzvali na konci roku Vědeckou radu České lékařské komory, aby se vyslovila proti alternativní medicíně. Není to poprvé v novodobé historii, co vědci udělali podobný krok.


Autor: Isifa.cz

Západní, nebo alternativní medicína?

„V souvislosti se zvýšenou propagací léčitelství i metod alternativní medicíny v českých médiích, zejména také v České televizi, roste nebezpečí, že nadále poklesne důvěra veřejnosti k vědecké medicíně a lékařům, a že pacienti budou ve zvýšené míře hledat alternativní cesty léčby s rizikem ohrožení jejich zdraví i života,“ píší vědci ve svém otevřeném dopise lékařské komoře.„Situace v České republice je z tohoto hlediska nepříjemná, zejména proto, že na rozdíl od většiny evropských států naše legislativa tento problém neřeší a ani odpovědné lékařské organizace, ČLS JEP a ČLK, se k léčitelství ani k oblasti alternativní medicíny oficiálně kromě výjimek nevyjádřily,“ stojí dále v dopise.

Vědcům vadí zejména to, že podle nich zhruba dvacet procent českých lékařů používá ve své denní praxi metody alternativní medicíny, například homeopatii, čínskou medicínu, irisdiagnostiku a podobně. Ty jsou podle vědců ze svérázného spolku Sisyfos (Klub českých skeptiků), v rozporu s vědeckými poznatky. „Lékaři nemají pro svou praxi žádné vodítko, během studia nejsou o této šedé léčebné sféře řádně informováni. Stejné riziko představuje fenomén léčitelství,“ píší vědci.

Léčitele žádný zákon neřeší

Vědci mají pravdu v tom, že české zákony fenomén léčitelství nijak neřeší. Ministr Leoš Heger se však již několikrát vyslovil, že nehodlá zákonem ošetřovat věci, které nespadají do medicíny a dávat jim tak nepřiměřenou důležitost a reklamu. Léčitelem tudíž může být v naší zemi kdokoli a léčit může jakkoli. Záleží jen na rozumu „pacientů“, zda a komu podlehnou.

Česká lékařská komora dlouho váhala, zda se má vyjádřit, a nakonec podle svého mluvčího Michala Sojky Vědecká rada ČLK vyjádření chystá. „Bude to v tom smyslu, že chceme varovat pacienty, aby dávali pozor na některé metody jako je například homeopatie či elektroakupun­ktura a podobně,“ říká mluvčí. 

Byť Česká lékařská komora chystá varování, pod Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně pracují lékaři homeopati. A například státní dětská klinika v Mnichově má svůj tým homeopatů, kterým se velmi dobře daří jen díky homeopatikům například zklidňovat děti narozené narkomankám, feťačkám a alkoholičkám, které mají v prvním týdnu života nepříjemné abstinenční příznaky.

Snažit se ochránit české pacienty před léčiteli je tak možná podobná snaha, jako chtít uzákonit, aby stát zamezil zájezdům pro důchodce s nabídkou nákupu „výhodných a zázračných“ hrnců za dvacet tisíc (viz Výlet s obědem a kilo uzenin zdarma!). Možná jen stačí používat vlastní mozek.

Co vy si o tom myslíte? Jakou máte zkušenost s lékaři a jakou s léčiteli?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).