Hlavní navigace

Naděje neumírá vždy poslední. Někdy zemře dřív pacient

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Dali byste šedesát tisíc korun za pytlíček se zázračnými houbami? Že ne? Představte si ale, že vaše dítě má rakovinu. Ještě pořád byste nezaplatili? Byznys s nadějí je výnosný.

Člověk, jehož blízcí vážně onemocněli, nebo je sám nemocný, udělá pro vidinu uzdravení často cokoliv. Zázračné houbičky za šedesát tisíc nejsou bohužel výmysl. To je skutečný příběh, starý tři roky. „Má žena měla rakovinu prsu, vrátili jsme se z další chemoterapie a odpočívali doma. Zazvonil telefon, a na druhém konci byla jakási firma ze Zlína. Byli milí, projevili nám účast a nabídli údajně zázračné houbičky, které mohou ženu pomoci vyléčit. Cena? Maličkost: jedna dávka za šedesát tisíc korun,“ popisuje taxikář Radek N. dobu, kdy spolu se ženou bojoval s nemocí. „Naprosto mě to nadzvedlo. Nejen ta cena za ten nesmysl, ale to, že vůbec někde sehnali náš telefon, asi to muselo uniknout z ordinace nemocnice. A pak že si myslí, že člověk v zoufalé situaci udělá pro naději cokoliv,“ říká Radek.

ROZHOVOR: Kdyby to bylo moje dítě, taky to budu chtít zkusit, říká Tomáš Cikrt

Cokoli stojí za naději. A naděje stojí dost


Autor: Isifa.cz

Kdyby to bylo vaše dítě, nezkusíte všechno možné i nemožné?

Bohužel to tak je. Radek si je i dnes jistý, že žádné peníze ani žádný „zázračný“ lék by jeho ženě zdraví nevrátil. Nádor byl příliš agresivní a přišel v mladém věku, takže žena zemřela. Sám před podobným byznysem s nadějí varuje: „Používejte vlastní hlavu, jakkoliv vám ji smutek z děsivé diagnózy zatemní, nemá smysl se vydat z celoživotních úspor. Kdyby zázračné houbičky opravdu fungovaly a uměly vyléčit rakovinu, jistě by se o tom už psalo na prvních stránkách novin a někdo by dostal Nobelovku,“ říká.

Čtěte téma: Česká lékařská komora varuje před léčiteli-šarlatány

Neznamená to ovšem, že by pacienti měli zcela zanevřít na léčitele a nesnažit se i o alternativní cesty ke zdraví. „Když se mi pacient svěří, že chodí k léčiteli, nevymlouvám mu to. Nechci ho stavět do pozice buď-anebo, aby si vybíral mezi lékařem a léčitelem. Důležité je, aby měl ve mě důvěru a dál se léčil i klasickou západní medicínou, abych ho zkrátka z té nemocnice nevyhnal,“ říká viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Obdobně to vidí i další lékařka: „Nesnažím se kritizovat to, co mi pacient svěří, protože vím, jak velkou roli při léčbě hraje placebo efekt. Je studiemi prokázáno, že placebo efekt funguje až u třetiny pacientů. Takže věří-li pacient třeba urinoterapii, nevymlouvám mu to. Jak se říká: věř a víra tvá tě uzdraví. Zároveň se ho ale snažím přimět, aby absolvoval terapii klasickou medicínou,“ říká Ludmila Masáková.

Mnohem dřív vyhladoví celý organismus než nádor

Čím vším se tedy lidé snaží léčit rakovinu? Ta škála je tak pestrá, že se ani všechno nedá vyjmenovat: počínaje čistou šťávou z aloe, přes momentální hit zelený ječmen až po výtažky ze jmelí, pití vlastní moči (urinoterapie) či ležení v pyramidě. Obecně podle lékařů platí, že cokoliv, co podpoří imunitu, je pro pacienta dobré.

Přečtěte si: Co všechno je podle lékařů šarlatánství

Některé druhy terapií by ovšem byly spíš legrační, kdyby nešlo o tak vážnou věc. Třeba metoda MSD. Zní to jednoduše: naložíte nohy do kyblíku se slanou vodou, v níž jsou ponořené spirály, které díky zázračnému přístroji zharmonizují a detoxikují buňky vašeho těla. A to se pak léčí už vlastně samo… Kúra bratru za tisícovku. „Koupel ve slané vaně vás nepochybně vyjde laciněji a zřejmě se stejným efektem,“ komentuje to Ludmila Masáková.

Existují ale druhy léčby, kde lékaři varovně zvedají prst. Vybrali jsme čtyři, které vyluxují peněženku a ještě pacienta mohou stát i zbytek zdraví… Na co dát pozor?

1. MMS

Neboli Master Mineral Solution, česky také nazývaný mistrovský minerální roztok, chemicky chloritan sodný, posléze doma smíchaný s roztokem kyseliny citronové. Látka, která se používá v nemocnicích k desinfekcím, nebo v čistírnách odpadních vod, a kterou začal Američan Jim Humble doporučovat jako lék. „Dle Jima Humbla je možné zlikvidovat téměř všechna onkologická onemocnění,“ píše se na webových stránkách, které říkají, že jsou jediné autorizované samotným Jimem Humblem. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je to ovšem podobné, jako byste si chtěli vyléčit nemoci popíjením zředěného Sava. SUKL proto varuje před užíváním tohoto léku, ostatně po zásahu úřadu už se tato látka nesmí prodávat dohromady v balení s kyselinou citrónovou.

Čtěte také: Lékaři, léčitelé a šamani

2. Vyhladovění nádoru

Říká se tomu také léčba dietou, za pomoci čerstvě vymačkaných džusů z ovoce a zeleniny či bylinek. Nic jiného, tedy žádnou pevnou stravu, pacient dlouhé týdny nejí. Nádor se má díky tomu vyhladovět a zároveň mají džusy podpořit imunitu, takže tělo nádor prý poté zlikviduje samo. „To je nesmysl. Mnohem spíš hrozí, že pacient, oslabený nemocí či chemoterapiemi, po takové radikální změně stravy zkolabuje. Mnohem dřív vyhladoví celý organismus než nádor. Ostatně – o vyhladovění nádoru se před lety v nemocnici ve Vrchlabí pokoušeli i lékaři chirurgickou cestou – takzvanou metodou devitalizace, tedy odstřižení nádoru od výživy z krve, ale pokud vím, nikdo z těch pacientů léčbu nepřežil, všichni zemřeli na rakovinu,“ říká Ludmila Masáková.

3. Vitální energie

Metoda založená na přikládání rukou a síle energie. Pokud vám léčitel tvrdí, že jeho životní síla, bioenergie, nebo třeba vesmírná síla proudící skrze jeho ruce do vašeho těla, vám pomůže zbavit se nádoru, prchejte. Bylo by to příliš krásné, kdyby to byla pravda. Takto ale mnohem spíš přijdete o peníze než o nemoc.

4. Vitamin B-17

Samozřejmě že žádný takový neexistuje. Nejde o nic jiného než o meruňková jádra. Ta mají být tak zázračná, že léčí rakovinu, ale jak ironicky říká šéf onkologické společnosti Jiří Vorlíček, to je pro něj novinka…  Naopak hrozí nebezpečí, že se jádry pacient předávkuje, ta totiž obsahují jedovatý amygdalin a člověk se tak jimi může přiotrávit. V Americe se proto sušená meruňková jádra ani nesmí prodávat.

Čtěte dále: Vitamín B 17 je módní hit. Existuje ale vůbec?

Taky byste zkusili zázraky?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).