největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
4 441
–
4 470
/
5 040
První strana
Předchozí strana
140
147
148
149
150
151
160
Následující strana
Poslední strana
Rizika GMO? Neliší se od jiných
Označení GMO je vnímáno všeobecně negativně. Bitvu pro a proti geneticky modifikovaným organismům řídí byznys. Genetika ale je cestou k růstu zemědělské produkce i kvality potravin.
Petr Havel
7. 9. 2012
Září je měsícem biopotravin. Co to pro nás znamená?
Ministerstvo zemědělství podporuje produkci biopotravin, ať už propagací ekologického zemědělství, nebo akcí, jichž se čeští bio zemědělci účastní. Zde jsou ty nejzajímavější.
Redakce
6. 9. 2012
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.
Rudolf Náprstek
6. 9. 2012
Poznáte v obchodě zkaženou potravinu?
Kupujete si domů zelený eidam a zapáchající maso? Pokud ano, jistě v tom není záměr. Jak se vyhnout špatně skladovaným potravinám, které nám mohou způsobit zažívací potíže?
Redakce
5. 9. 2012
Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
Přestože na ústupu, brambory stále patří mezi čtyřicítku nejběžnějších potravin. Podzim je navíc ideální doba k jejich konzumaci, i brambory totiž stárnou.
Petr Havel
5. 9. 2012
Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo
ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.
Kateřina Čepelíková
4. 9. 2012
Neznalost zákona neomlouvá - ani volební oranžádu či guláš
Jídlo a pití zdarma táhnou. Je celkem jedno, jestli lákají k akci na prodej super kastrolů nebo předvolební kampani. Politik vás může otrávit sliby i volebním gulášem nebo oranžádou.
Lenka Krbcová
3. 9. 2012
Nevěřte báchorkám. Z obezity jen tak někdo nevyroste
Především babičky mají radost, když jejich vnouček „krásně papá“. Jenže pokud papá moc a začíná mu být malá i velikost XXL, je třeba to řešit. A my víme jak a kdy.
Kateřina Čepelíková
31. 8. 2012
Příroda komplikuje výrobu potravin. Přírodně identické látky vyjdou levněji
Přírodní, nebo přírodně identický? V čem je rozdíl? Ve struktuře ani složení ne. Zato v ceně a chování ano. Příroda v potravinách totiž výrobce trochu zlobí. Mění chuť a kazí se.
Petr Havel
31. 8. 2012
Jak naučit školáka svačit?
Už za čtyři dny usednou školáci do školních škamen. A svačiny pracně mazané, do papírového pytlíku skládané, se netknuté začnou vracet zpátky domů. Poradíme, jak naučit školáka svačit.
Redakce
30. 8. 2012
Jsou všechny potraviny na pranýři právem?
Zatímco zákazníci si posílají odkazy na plesnivé chleby a prošlé párky, které se ocitly na stránkách webu pranýřujícího právě takové praktiky, dotčené obchody a výrobci se bouří.
Anna Příhodová
30. 8. 2012
Kolik institucí u nás vlastně kontroluje potraviny?
Situace v systému kontroly potravin v ČR je dosti nepřehledná. O některé komodity je tahanice, naopak v zákulisí restaurací je ring volný. Kdo všechno hlídá kvalitu a podmínky výroby?
Petr Havel
29. 8. 2012
Jak používat tuky v kuchyni
Váháte, po jakém tuku sáhnout, pokud zrovna pečete či smažíte? Jaký olej se hodí do salátů a čím namazat krajíc chleba? Poradí výživový poradce Michal Jeník.
Redakce
28. 8. 2012
Rozpečené versus čerstvé pečivo. Které je lepší?
Jdeme ve šlépějích novelizované vyhlášky o pečivu a u těch nejpovolanějších zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi rozpeky a čerstvým pečivem. Různé odpovědi na jednu otázku vás zaskočí.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2012
Čím se barví potraviny?
Jíme i očima, a tak se barví a barví. Hlavně malé děti si na barevné dobroty potrpí. Přitom syntetická potravinářská barviva představují riziko zejména pro ně.
Petr Havel
24. 8. 2012
Mořské plody jsou zdravé, ale i rizikové
Mořské potvory v jistých ohledech nemají konkurenci, obsahují řadu prospěšných látek. Potenciální nebezpečí představují hlavně za syrova, ale i tomu se lze při správném postupu vyhnout.
Petr Havel
22. 8. 2012
Tyhle medy nebrat, jsou šizené
GALERIE – Stejně jako jiné potraviny, také med podléhá veterinárním a potravinářským kontrolám. A stejně jako v jinde, i tady se šidí. Podívejte se, na které výrobce si dát pozor.
Redakce
21. 8. 2012
Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky
Zapomeňte na zkostnatělé představy. Vaječné těstoviny bez vajec, ryby bez masa, tvarohová buchta bez tvarohu… všechno jde. Dokud vás při tom nechytí.
Lenka Krbcová
21. 8. 2012
Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny
Lokální potraviny jsou mantrou všech, kdo se zajímají o kvalitní a dobré jídlo. Cena by neměla být jediné, co rozhoduje o našem nákupu, říká majitel prodejny „s opravdovým jídlem“.
Redakce
20. 8. 2012
Umělá sladidla život neosladí
Některá z běžně používaných sladidel si můžeme dopřát bez obav, jiným je lépe se obloukem vyhnout. Která z nich jsou vlastně bezpečná?
Taťána Kročková
20. 8. 2012
Podpora lokálních potravin v řetězcích je žádoucí. Rozhodne spotřebitel
Nebudeme si lhát do kapsy – většina lidí nakupuje většinu potravin v supermarketech. V zahraničí je běžné, že i tam najdou lokální produkty. U nás o to usiluje projekt Z našeho kraje.
Petr Havel
17. 8. 2012
Na kolik vás přijde hubnutí?
Krabičková dieta, výživový poradce nebo brýle na zhubnutí? Podívejte se, kolik peněz vás bude stát pokus o nový životní styl a shození přebytečných kilogramů.
Redakce
16. 8. 2012
Do správného ovocného nanuku patří kus prasete
Máte rádi ovocné nanuky? Mnohdy v nich žádné ovoce není. Zato v nich jsou věci, které byste nečekali. Dejte si nanuk a podívejte se na náš test, pak už možná nebudete mít chuť.
Kateřina Čepelíková
15. 8. 2012
Jak správně doplnit vlákninu
Kolik vlákniny skutečně potřebujeme? Najdeme ji v řadě potravin, v obchodech dokonce narazíme na sáčky s podivným obsahem – rozpustnou vlákninou. Z čeho ji ideálně doplnit a nepřebrat?
Jana Poncarová
14. 8. 2012
Dusičnanů v listové zelenině se není třeba příliš bát
Zelenina je sice symbolem zdravého stravování, obsahuje však ze všech hlavních surovin k výrobě potravin i k samotné konzumaci nejvíce dusičnanů. Panika ale není na místě.
Petr Havel
13. 8. 2012
Nemám balkon, zahradu, v parku pěkně griluju
Grilování není sice nezdravější úpravou jídla, ale rozhodně patří v Česku k neoblíbenějším. Natolik, že se rozrůstá i do veřejných parků. Kde všude můžete grilovat?
Kateřina Čepelíková
10. 8. 2012
České potraviny: Důležitější než podpora značek je podpora jejich prodeje
Pokud půjde vše dobře, může se ČR po čtvrtstoletí konečně dostat v prodeji „svých“ potravin do situace obvyklé na „Západě“. Rozhodující období nastává právě teď.
Petr Havel
8. 8. 2012
Kde se bere jedovaté olovo ve zvěřině? Z olověných střel
FOTOGALERIE – Použití krvavých ořezů z okolí střely do potravin je sice zakázáno, ale nálezy veterinářů ho jasně dokazují. Výsledkem je přítomnost nebezpečného olova v mase a uzeninách.
Petr Havel
7. 8. 2012
Avokádový olej se hodí i na smažení
Olej lisovaný zastudena z čerstvých plodů avokáda je u nás prozatím málo rozšířený. Jeho využití je přitom velmi široké. Je zdravý a snese i vysoké teploty.
Redakce
6. 8. 2012
Jaká jídla mohu jíst rukama a nebýt přitom za barbara?
Máte za to, že kuře se může vždycky jíst rukama? Tak jednoduché to není – zatímco doma nebo ve fast foodu je to v pořádku, v luxusní restauraci nebo na rautu by z toho byl trapas.
Anna Příhodová
6. 8. 2012
4 441
–
4 470
/
5 040
První strana
Předchozí strana
140
147
148
149
150
151
160
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji