Hlavní navigace

Pozor na sušenky z Kauflandu, mohou být jedovaté

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Polské sušenky Stilla Dolce Cocoa Rolls, které má ve svém portfoliu společnost Kaufland, jsou v systému rychlého varování (RASFF). Jsou v podezření, že obsahují jed na hlodavce.

Česká republika obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) informaci z Polska, že cukrářské výrobky společnosti Magnolia Sp. z o.o., mohou být kontaminovány cizorodou látkou nebezpečnou pro lidské zdraví. 

Sušenky byly staženy z prodeje. Možná obsahují jed na hlodavce.

Prvotní informace ze systému uvádí, že v jedné z ingrediencí do sušenek – sušeném mléce – byly objeveny granule, které svým vzhledem silně připomínají jed na hlodavce. Podle informací poskytnutých výrobcem je jedním z odběratelů potenciálně kontaminovaných výrobků i společnost Kaufland Česká republika, v.o.s.

Systém RASFF

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny nebo krmiva. Umožňuje rychlé a účinné sdílení informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech mezi členy systému: Evropskou komisí, členskými státy EU a EFTA (Island, Lichtenštejnsko a Norsko) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na základě uvedených skutečností nařídila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společnosti Kaufland neprodleně stáhnout z tržné sítě potravinu oplatková trubička Stilla Dolce Cocoa Rolls v balení 2×50g s označeném doby minimální trvanlivosti 4. 7. 2013 a 8. 8. 2013 od předmětného výrobce. V současnosti společnost Kaufland stáhla 722 ks sušenek z pultů prodejen a dalších 2070 kusů zadržela ve skladech.

Dále čtěte: Cizinec měl prodejnu potravin plnou myšinců. Funguje dál

SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby uvedený výrobek nekonzumovali.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).