Hlavní navigace

Cukroví? Kdepak. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“

10. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Málokterá hospodyňka jinde ve světě se může pochlubit tolika druhy vánočních sladkostí jako právě v Česku. I tak se ale v každé zemi, kde se Vánoce slaví, koncem roku připravují neodolatelné slavnostní dezerty, které jsou často jedním z největších pokladů dané kuchyně.

Specialitou Francouzů je „sladké poleno“ bûche de Noël

Zatímco německá vánoční štola se už dávno v českých supermarketech zabydlela hned vedle tradiční vánočky, francouzský vánoční hit k nám ještě nedorazil. Ve francouzských rodinách se po vánoční hostině servíruje bûche de Noël. Název této sladkosti v překladu znamená vánoční poleno a bûche de Noël skutečně působí tak, jako kdyby se na slavnostním stole objevilo malé polínko.

Zvyk podávat na Vánoce sladký kmen pravděpodobně pochází ze starověké keltské tradice pálení dřeva na oslavu navracejícího se slunce. Ve středověku se tento rituál ještě rozšířil. Kmen se tehdy zdobil barevnými stuhami a nejmladší člen rodiny společně s nejstarším členem jej slavnostně umístil do krbu, kde toto výjimečné dřevo hořelo po celou noc. Popel ze spáleného kmene se uschovával, protože lidé věřili, že dokáže léčit mnohá onemocnění i odehnat ďábla.

Dnes je toto rituální polínko ve francouzských domácnostech přítomné v podobě piškotové rolády naplněné máslovým krémem. Aby roláda co nejvíce připomínala dřevěný kmen, zdobí se čokoládovým krémem, do kterého se s pomocí vidličky vyryje struktura stromové kůry. Nakonec se sladké polínko ozdobí cukrem, který připomíná sníh. Pro umocnění pocitu lesa, ze kterého bûche de Noël pochází, se hotová roláda někdy také zdobí malými marcipánovými nebo sněhovými houbičkami.

K finským Vánocům patří rýžový pudink

Stejně jako v České republice i ve Finsku je hlavním dnem vánočních svátků čtyřiadvacátý prosinec. K finským Vánocům neodmyslitelně patří rýžový pudink nazývaný riisipuuro. Tento dezert se jí po slavnostní večeři na Štědrý večer. Riisipuuro se zdobí šlehačkou, sušeným ovocem a chuť mu samozřejmě dodává zimní koření, jako je skořice a muškátový oříšek. Ten, kdo ve své porci najde schovanou mandli, bude mít po celý následující rok štěstí. Riisipuuro se také někdy podává na začátku Štědrého dne jako sladká snídaně.

Ve Finsku o Vánocích nesmí ale chybět ani perníčky, kterým se zde říká piparkakut, a joulutorttu, což je sladké pečivo ve tvaru hvězdy plněné sušenými švestkami.

Velká Británie má nejen vánoční pudink, ale také vánoční dort

I když se Angličané ve světě nejvíce proslavili svým pozoruhodným vánočním pudinkem, který je pro mnohé důkazem podivnosti anglické kuchyně, v Anglii se servírují na Vánoce i další tradiční sladkosti.

Galerie: Vánoční pudink může být i rok starý

Vánoční dort je pro cizince o něco stravitelnější než proslulý vánoční pudink. Dort se také připravuje z velkého množství sušeného ovoce. Na rozdíl od pudinku se ale dort nedusí v páře a ani se do něj nepřidává hovězí lůj. Správný vánoční dort se peče šest týdnů před Vánoci a aby do svátků vydržel a také se správně uležel, prolije se po upečení sklenicí brandy. Před podáváním se ještě dort zdobí marcipánem nebo cukrovou polevou.

Asi nejchutnější britskou vánoční sladkostí jsou mince pies, které ovšem velmi klamou svým jménem. Mince meat je v angličtině označení pro mleté maso. Stejně se ale jmenuje i náplň těchto sladkých koláčků. I když kdysi dávno v historii se skutečně tento pokrm připravoval s mletým masem, dnes se mince pies plní směsí ze sušených hrozinek, brandy, cukru, jablek a samozřejmě hovězího loje.

Na Filipínách nesmí chybět dvě tradiční sladkosti

Většina Filipínců se hlásí ke křesťanství, a tak není divu, že Vánoce se zde slaví ve velkém. Oslavy začínají už od 16. prosince, kdy se v kostelech začíná sloužit první z devíti ranních mší. Nejvýznamnější je ovšem půlnoční mše v noci z 24. na 25. prosince. Pro Filipínce je návštěva kostela tak důležitá, že až po ní následuje sváteční hostina.

Na této velké rodinné slavnosti nesmí chybět dvě tradiční sladkosti. První z nich se nazývá bibingka. Jedná se o koláč z rýžové mouky a kokosového mléka, který se tradičně peče na rozpáleném uhlí v terakotové nádobě vyložené banánovými listy. Po půlnoční mši se bibingka také prodává před kostely, kde si tuto tradiční sladkost může zakoupit každý, kdo se nepustil do vlastní domácí výroby.

Společně s bibingkou se na Filipínách na Vánoce servíruje také puto bumbóng. I tato sladkost s nezapamatovatelným názvem se připravuje z rýžové mouky. Puto bumbóng se ale na rozdíl od bibingky vaří v páře v bambusovém pařáčku podobném tomu na přípravu čínských knedlíčků.

Nový Zéland: hříšně sladký dort Pavlova

I když se to jen těžko představuje, na Novém Zélandu slaví Vánoce uprostřed vrcholného léta. Mnoho Kiwi, jak si Novozélanďané říkají, tak tráví vánoční svátky na pláži u rozpáleného grilu. Jiní ale lpí na tradicích a snaží se vykouzlit pohádkové Vánoce v duchu britské tradice. Všichni Novozélanďané se ale shodují, že nejlepším vánočním dezertem je dort Pavlova.

Tento hříšně sladký dort se připravuje z vyšlehaných bílků a nezdravého množství cukru. Správná Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uvnitř až žvýkačkovitě měkká. Pokud je dezert z bílkového sněhu tvrdý i ve svém centru, nejedná se o dort Pavlova, ale o meringue neboli sněhovou pusinku.

Povrch upečeného dortu se zdobí šlehačkou a čerstvým ovocem. Samozřejmě, že správně by na Pavlově nemělo chybět rozkrájené kiwi. Nadýchanému dortu ale stejně sluší i jahody nebo zrníčka granátového jablka.

Pokud si Pavlovu chcete vychutnat v klidu, nikdy nezavádějte s místními řeč na původ tohoto dezertu. Novozélanďané vás budou přesvědčovat o tom, že tento dezert byl na počest slavné ruské baleríny poprvé vyroben na Novém Zélandu. Pokud ale bude u stolu sedět i Australan, bezpochyby se strhne hádka, protože i Austrálie se hrdě hlásí k objevení této skvělé sladkosti.

Dort Pavlova

Buďte si jistí, že tímto nadýchaným dezertem na závěr slavnostní hostiny okouzlíte všechny stolovníky.

Suroviny:

  • 6 bílků
  • 370 g krystalového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce vroucí vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 kiwi nakrájené na plátky

Postup:

  • Bílky vyšleháme do hustého sněhu tak, aby se nám po vytažení metel tvořily na povrchu špičky.
  • Nyní za stálého míchání začneme po lžících přidávat cukr. Jakmile přidáme jednu lžíci, mícháme tak dlouho, dokud se všechen cukr v bílcích nerozpustí, a až poté přidáme další lžíci.
  • Až nám zbývají už jenom dvě až tři lžíce cukru, promícháme je s kukuřičným škrobem a dál zapracováváme do bílkového sněhu.
  • Poté, co jsme spotřebovali všechen cukr, bílkovou směs ještě přibližně pět minut mícháme.
  • Nyní do těsta přidáme lžíci vroucí vody, vinný ocet a vanilkovou esenci a vše ještě minutu mícháme.
  • Těsto s pomocí lžíce přeneseme na plech vyložený pečicím papírem tak, abychom získali aspoň přibližně tvar dortového korpusu.
  • V troubě vyhřáté na 110 °C pečeme hodinu a půl. Během pečení nesmíme otevírat troubu.
  • Po upečení dort necháme v troubě ještě dvě hodiny zchladnout. Ani nyní nesmíme odolat pokušení troubu otevřít.
  • Vychladlý dort Pavlova potřeme ušlehanou šlehačkou a ozdobíme plátky kiwi nebo jiným ovocem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).