Hlavní navigace

Nerozvařené, nepřipečené, nevychladlé… tipy pro úspěch štědrovečerní večeře

23. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
V každé kuchyni, ať profesionální, nebo domácí, platí, že příprava je základ úspěchu. Stejně tak není cílem se celý Štědrý den stresovat a honit kolem plotny. Přípravu je třeba si dobře naplánovat.

Ve většině domácností se dnes příliš často nevaří hned několik chodů naráz. Nemáme zažité návyky, jak postupovat, aby vše bylo najednou, ve správný čas, nerozvařené, nepřipečené, nevychladlé… a my současně neleželi vyčerpaní na kanapi s připálenou utěrkou na hlavě. Jak postupovat, aby bylo vše včas hotovo, a přitom v klidu a bez nervů?

Začít můžeme i několik dnů předem

Adam Robenek neboli také Moody Chef z pražské restaurace Relief radí, jak by mohla vypadat jednoduchá večeře o polévce, rybě či řízku. Začíná již několik dní před Štědrým dnem: „Brambory na salát si uvařím už jednadvacátého prosince. Druhý den salát dodělám a nechám ho odležet lednici nebo na chladném místě až do Štědrého dne.“ Podle kuchaře by se bramborový salát – coby příloha k masu – měl obejít bez nadbytečných bílkovin v podobě uzenin či vajec, ale přesné složení záleží na chuti strávníků.

Galerie: Varianty bramborového salátu

Přichází Štědrý den a s ním zpracování ryby: „Čtyřiadvacátého ráno naporcuji rybu. Pro zručnější kuchaře není problém z kapra udělat filety a ty si připravit na obalení. Z kostí a hlavy dáme vařit polévku, podle rodinného nebo oblíbeného receptu. Méně zruční si koupí rybu naporcovanou a hlavu na polévku zvlášť. Do oběda může být polévka hotová a večer ji jen přihřejeme,“ popisuje Adam Robenek.

Galerie: Na rybí polévku používejte maso z rybích hlav

Rybu nebo řízky obalíme a osmažíme těsně před usednutím ke slavnostnímu stolu. Aby zůstaly teplé, doporučuje kuchař použít troubu předehřátou na cca 80 °C. Usmažené maso položíme na silnější vrstvu ubrousků, které budu odvádět vlhkost a uvolňující se tuk, a podle množství dáme buď na plech, nebo na talíř a umístíme do trouby. Než na ně dojde řada, zůstanou teplé.

Co jde, připravíme předem

Je dobré si vše nachystat, například na kuchyňskou linku, aby bylo vše po ruce a neběhalo se tu pro salát do lednice, tu pro skleničky do kredence, pro pivo a tak dále. „Rozmyslete si, jak chcete, aby večeře probíhala, co všechno se bude podávat, a podle toho se zařiďte,“ doporučuje kuchař a přidává konkrétní praktické tipy: „Když se večeře podává v obýváku, použijte jeden menší stolek na potřebné propriety, jako je salát, nápoje na dolívání, náhradní ubrousky. Od věci není ani připravit si náhradní příbory, pro případ, že někdo z účastníků nervozitou z nedočkavosti svůj upustí, nemusíte běžet do kuchyně nebo hned hořekovat, že je nemehlo. Stejně tak je tradice, že se prostírá místo pro náhodného hosta, a vy tak nemusíte prostírat, ale budete připraveni a na slavnostní tabuli bude dost místa.“ 

Na příručním stolku si nechte i místo s podložkou na horké nádoby, na kterou můžete postavit hrnec či mísu s polévkou a podobně. V podstatě pomůže udělat z domova na jeden večer restauraci.

Pár tipů pro hladký průběh štědrovečerní večeře

  • Salát vyndejte z ledničky alespoň hodinu před večeří. Je lepší ho podávat ne úplně ledový.
  • Housku do polévky můžete připravit s klidem odpoledne, jen ji nechte po usmažení dobře osušit na ubrousku.
  • Aby se olej při smažení hned nepřepálil, porce masa dobře oklepejte od přebytečné strouhanky a nesmažte na hodně prudkém ohni.
  • Maso nebo rybu smažte po menším množství. Když bude pánev úplně plná ryby nebo řízků, olej se ochladí a maso se nebude smažit, ale vařit. Raději po pár kouscích, které udržíte teplé v předehřáté troubě.

Pokud servírujete více chodů, platí pravidlo, že dopředu si připravíte to, co se dá ohřát, a před večeří doděláte čerstvé věci. Zpravidla to jsou přílohy nebo maso, které chcete mít růžové.

„Když jsem byl malý kluk, štědrovečerní večeře se u nás skládala z hrachové polévky, rýžového nákypu, smažené ryby se salátem a tradiční ‚mačky‘s vánočkou, což je pudink z povidel, kandovaného ovoce, ořechů, datlí, a ta se připravuje den předem a podává se studená, respektive vlažná. Protože se u nás stromeček zdobil na Štědrý den ráno, maminka si polévku připravila den předem a čtyřiadvacátého ji dodělala. Stejně tak nákyp byl nachystaný v lednici a dal se do trouby zapéct,“ vzpomíná Adam Robenek.

Vychlazení nápojů chce čas

Stejně jako se salátem jsou nápoje otázkou rodinných zvyklostí. „Většinou se nejprve slavnostně připíjí, a to buď sektem, nebo proseccem. Pro děti jsou fajn ‚rychlé špunty‘, které mohou popíjet celý večer a jsou tak vtaženy do role dospělých a důležitých. Dále je potom dobré mít k dispozici nealko, třeba v podobě domácí limonády, tu bych nepodával ledovou jako v letních měsících, ale jen lehce vychlazenou. Pro dospěláky podle chuti – pro dámy víno, pro pány dobré pivo,“ říká Adam Robenek.

I u nápojů je dobré plánovat, pivo, sekt či bílé víno dát včas vychladit na vhodnou teplotu. Bílá vína i sekty potřebují čas, aby se správně vychladily a neutrpěla jejich chuť. „V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně čtyřiadvacet hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota bude poté optimální, čtyři až šest stupňů Celsia,“ radí sommelier společnosti Bohemia Sekt David Král.

TIP: Největší chyby při podávání vína? Teplé červené a studené bílé

U šumivých vín či jejich zmíněných dětských variací pozor na stabilní polohu, aby vám při „bouchnutí nebouchly“. Všechny potřebné skleničky, otvíráky či vývrtky si můžete rovněž nachystat na přídavný stolek a v klidu užívat vánoční atmosféru.

Chcete se držet tradic? Podívejte se, co všechno patří na vánoční stůl.

Odborná spolupráce:

Adam Robenek – Moody Chef

Jako kuchař vystudoval učiliště a hotelovou školu v Praze. Po studiích prošel různé postkomunistické gastroprovozy, až se rozhodl vycestovat do Anglie, kde strávil dva roky jako Chef ve venkovské rodinné „hospodě“. Po návratu do ČR fungoval jako Sous Chef v restauraci Maze by Gordon Ramsay, kde kuchařině opravdu propadl.

Po zavření restaurace strávil kratší angažmá v pražských restauracích, až se dostal na Pálavu do Café Fara, kde fungoval jako Sous Chef v dobách jejího největšího rozkvětu. Všude se něco naučil a od roku 2016 stojí na vlastních nohou, kdy provozuje FoodTruck a aktuálně chystá k otevření BBQ Studio.

Od prosince 2017 působí jako konzultant pražské restaurace Relief.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).