Hlavní navigace

Proč každý perníček chutná jinak

2. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Vánoční perníčky představují tradici s nekonečným množstvím variant. Výslednou chuť i vzhled ovlivníme mnoha způsoby – kořením a dalšími použitými surovinami, zdobením či skladováním.

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

I když se to na první pohled nezdá, dříve tradiční vánoční perníčky ztrácejí v poslední době svou pozici v konkurenci celé škály různých typů vánočního cukroví. A to i přesto, nebo možná právě proto, že na internetu kolují desítky a možná stovky receptů, jak tuto pochoutku připravit. Je tedy trochu oříškem, kterou variantu si vybrat.

Dalším důvodem může být i skutečnost, že se hospodyňky v tomto případě nemohou kupodivu inspirovat ani kultovní Domácí kuchařkou Magdaleny Dobromily Rettigové, která speciální recept na vánoční perníčky neobsahuje. A také je tu problém s perníkovým kořením a rozhodnutím, zdali jej koupit v obchodě, nebo si jej vlastními silami připravit doma a co do něj vlastně dát.

Co patří do perníkového koření

Možností je totiž spousta, základní složky ale tvoří skořice, hřebíček, fenykl, koriandr, nové koření a badyán, také ale například anýz, citronová nebo pomerančová kůra nebo kardamom. Logicky lepší je přitom domácí příprava – člověk jednak ví, co v perníkovém koření skutečně je, a také má záruku čerstvosti, pakliže si z nakoupených surovin složky koření doma sám před přípravou koření umele. Ale je to samozřejmě pracnější.

Koření do perníčků

  • základní: skořice, hřebíček, fenykl, koriandr, nové koření a badyán
  • další: anýz, citronová nebo pomerančová kůra, kardamom, vanilka ad.

Důležitý je také poměr jednotlivých složek. Z těch zmiňovaných potřebujeme na každého půlkilogramu mouky po pěti gramech skořice, hřebíčku, fenyklu a nového koření a zhruba dvojnásobné množství badyánu a fenyklu. Použijeme-li vanilku, pak stačí zhruba čtvrtina vanilkového lusku, kůra z citronu pak stačí z jednoho kusu.

Pokud kupujeme perníkové koření v obchodě, pohybují se ceny od dvaceti do šedesáti korun podle velikosti balení. Pokud přitom na výrobu perníčků nakoupenou směs nevyužijeme všechnu, lze ji také použít do svařáku nebo k výrobě vánoček či mazanců, ba dokonce k ochucení masa, takže ekonomická ztráta nehrozí.

Vzhled ovlivní potření vajíčkem či přídavek kakaa

Samotné pečení vánočních perníčků je už docela snadné. Ze základních složek uhněteme těsto (pokud se drobí, přidáme více másla), které se nechá několik hodin odležet v ledničce, poté se vyválí na hladké mouce na válu a následně se z těsta vykrojí podoba perníčků, většinou za pomoci různých typů formiček.

Galerie: Zbavte se rzi na formičkách. Rychle a snadno

Vykrájené perníčky (mohou se před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem, budou pak lesklejší) se poté pečou na pečicím papíru dohněda. Peče se přitom zhruba po dobu deseti minut při teplotách mezi 170 až 190 stupni Celsia. Jednou z mnoha variant jsou hodně tmavé perníčky, toho lze dosáhnout prostřednictvím kakaa přidaného do těsta.

S polevou, či bez

Ne pokaždé, ale obvykle je další důležitou složkou perníčků příprava polevy na jejich ozdobení. K tomu potřebujeme (opět jde o jednu z četných variant) zhruba 150 až 170 gramů moučkového cukru, jeden bílek a pár kapek citronové šťávy (může být i ocet), přičemž jmenované ingredience společně třeme tak, až je budoucí poleva hladká a lesklá.

Polevy se také někdy dobarvují potravinářskými barvami či ještě zdobí barevnými cukrářskými kuličkami apod.

Skladování perníčků

Vánoční pečení obvykle začíná perníčky, protože potřebují nejdelší čas na rozležení. Můžete ale zkusit i perníčky, které jsou měkké hned po upečení.

Výsledný produkt je nutné skladovat v chladu, pro tento účel se hodí i lednička, pokud je v ní ovšem před Vánoci místo. Posledním problémem je uchovat perníčky do doby konzumace měkké. K tomu existuje řada způsobů, ten nejjednodušší je přikrýt perníčky mokrou utěrkou, sofistikovanější je ale namočit spodní stranu perníčků v rumu. Pro příznivce zdravého stravování lze doporučit proložení uskladněných perníčků pokrájenými jablky nebo jen jablečnými slupkami.

Základní recept na perníčky

Na závěr jeden z mnoha poměrů složek perníčkového těsta počítající s již výše použitým množství půl kilogramu mouky: 500 gramů hladké mouky, 250 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce vody, 1 lžíce jedlé sody a 1 lžíce perníkového koření.

Uvedené složení přitom představuje jeden z těch jednodušších základních receptů, existují ale také varianty medových perníčků s vyšším podílem medu, jablečných perníčků či rumových perníčků, kdy se pár kapek rumu přidá už rovnou do těsta. Dobrou chuť.

Zejména při nákupu medu pozor, často jsou falšované:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).