Kde všude na Vánoce využijete kokos

Kokos nemusí být součástí pouze nepečeného cukroví. Přidat jej můžete do linecké klasiky nebo se zahřejte kokosovou horkou čokoládou.

Přestože v Česku kokosové palmy běžně nerostou, jejich produkt, zejména strouhané jádro ořechu, se v české vánoční kuchyni zabydlel natolik, že si je bez něj už ani nedokážeme představit. Společně s bílky ušlehanými s cukrem mlsáme sladké kokosky, částečně jím nahrazujeme mouku a přidáváme jej třeba i do horkých nápojů.


Autor: on Pxhere, podle licence: Public domain

Kde všude můžeme na Vánoce uplatnit kokos?

Kokos místo pšeničné mouky

Patřičně rozemletým kokosem můžeme nahradit běžnou pšeničnou mouku. Myslete však na to, že kokos saje tekutiny, takže těsto nezapomeňte víc zředit vodou nebo třeba mlékem. Těsto by jinak bylo příliš suché a špatně by se s ním pracovalo.

Aby bylo cukroví ještě kokosovější, nahraďte máslo tukem.    

Kokosové linecké cukroví

Suroviny:

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • 4 lžíce kokosového mléka
  • 2 vejce

Postup:

V misce vyšlehejte ručním šlehačem nejprve žloutky s cukrem. Nespěchejte, může to trvat i deset minut, než se cukr s vejcem spojí. Později přidejte i bílky. Cukroví tak bude nadýchanější.

Do misky přidejte tuk a mléko a na závěr přisypte mouku s jedlou sodou. Vypracujte těsto, které se bude trochu drobit. Pokud by se drobilo příliš, přidejte trochu tuku a mléka.

Těsto vyválejte a vykrajujte oblíbené tvary, které pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba osm minut.

Vychladlé cukroví můžete spojovat marmeládou, namáčet v čokoládě a následně posypat strouhaným kokosem. Záleží jen na vás a na vaší fantazii.

Bílek + kokos = pusinky

Při přípravě těst na vánoční cukroví nám mnohdy zbude mnoho bílků a pak nastává otázka, co s nimi. Oblíbené jsou bílkové pusinky. Přidáte-li k cukru kokos, vzniknou lahodné kokosky.

Kokosové pusinky

Suroviny:

  • 5 bílků
  • 175 g moučkového cukru
  • 175 g cukru krystal
  • 250 g strouhaného kokosu

Postup:

Z bílků ušlehejte tuhý sníh, můžete přidat i špetku soli a lžíci velmi studené, až ledové vody. Jakmile bude sníh dostatečně tuhý, přisypejte moučkový cukr.   

Nádobu vložte do vodní lázně a pomalu zašlehávejte i cukr krystal. Dbejte na to, aby se hmota příliš nezahřívala.

Odstavte a opatrně zašlehejte kokos.  

Z ještě teplé hmoty stříkejte na plech vyložený pečicím papírem pusinky a pečte je zhruba 10 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

Do horké čokolády

O Vánocích je potřeba příjemně se zahřát. Proto jsou v tento čas oblíbené nejrůznější teplé nápoje. Vzhledem k tomu, že se dnes zabýváme kokosem, máme pro vás recept na kokosovou horkou čokoládu.

Kokosová horká čokoláda

Suroviny:

  • 2 plechovky kokosového mléka
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • tabulka hořké, případně jiné čokolády
  • 12 g kvalitního kakaa na vaření

Postup:

Horká čokoláda bude mít lahodnější chuť, pokud ji necháte zhruba dvě hodiny péct v troubě na 100 °C.

Připravte si hrnec, který je vhodný do trouby, a na mírném plameni promíchejte nejprve kokosové a kondenzované mléko, přidejte zbylé ingredience, přiklopte a vložte do předehřáté trouby. Každou čtvrthodinu promíchejte.

Na zdobení

Kokos není skvělý jen na pečení, ale hodí se výborně i na zdobení. Navíc připomíná sníh. Můžete si vyrobit třeba malé kokosové sněhuláky. Nebo jím zdobit perníčky, případně jiné vykrajované cukroví.

Často se používá k finální úpravě nepečeného cukroví, koule, sladké tlačenky a další nepečené dobroty na závěr obalíme ve strouhaném kokosu.

Seriál: Poznejte exotické ovoce

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 21. 12. 2017 21:39