Hlavní navigace

Máslo už stojí šedesát korun a jen tak nezlevní

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
Cena másla se ze čtyřiceti korun prakticky přes noc vyhoupla až na šedesát. Proč se tak stalo a bude cena ještě růst?

Loni touhle dobou jsme kroutili hlavami nad tím, proč máslo meziročně podražilo o dobrých deset korun za 250 g. Tenkrát se nám nelíbilo, že stojí čtyřicet korun, to jsme ale ještě nevěděli, že se v srpnu 2017 cena vyšplhá na padesát korun. A to už jsme začali ve velkém doma stloukat „máslo“ ze smetany. V listopadu se ale cena začala pomalu snižovat, až se do nedávna ustálila na cca čtyřiceti pěti korunách za běžnou kostku.

Máslo zdražuje velká poptávka po tuku

Koncem minulého týdne, takřka na rok přesně od loňského vzestupu, jsme ale v obchodech opět museli sáhnout hlouběji do kapsy. Tentokrát už cena atakuje hranici šedesáti korun. Důvodem je hlavně nedostatek mléčného tuku, což je situace pro léto obvyklá, neboť krávy mají během letního období nižší obsah tuku v mléce než v zimě. Vzniká po něm vyšší poptávka a cena se navyšuje.

Máslo v červnu 2018 podražilo
Autor: Vitalia.cz

K šedesáti korunám se blíží i privátní značky másel

Podle Jiřího Kopáčka, šéfa Českomoravského svazu mlékárenského, byla v minulosti zásadní chyba v tom, že se máslo prodávalo za cenu, která nebyla jeho tržní cenou. Pokud se ještě loni prodávala kostka másla za třicet korun, mlékaři prodělávali. „Za poslední týden došlo ke snížení ceny za smetanu, evropský trh s mlékem se začal stabilizovat, je velmi pozitivní, že se začaly vyskladňovat přebytečné zásoby sušeného mléka. A protože zásoby klesají, bude to mít vliv na celkový trh s mlékem, což by mělo zotavit ceny mléčné suroviny,“ říká Jiří Kopáček.

Galerie: Vyplatí se výroba domácího másla?

Ale neradujme se přespříliš, na otázku, jak se bude cena másla dále vyvíjet, šéf Českomoravského svazu mlékárenského odpověděl jednoznačně: „Cena nepůjde dolů, bude stagnovat. Nemyslím si, že by se něco mělo brzy měnit.“ 

Odborná spolupráce:

Ing. Jiří Kopáček, CSc.

Předseda Českomoravského mlékárenského svazu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).