největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
tradiční
tradiční
1
–
11
/
11
Mezi tradiční pokrmy na Hromnice patří palačinky a kynutí ptáčci. Tady na ně máte recept
Sotva skončily Vánoce, už se blíží další svátek. Tentokrát se ale jedná o den, který v současnosti neoslavuje příliš mnoho lidí. Přitom v dobách minulých byl velmi významný, jelikož značil, že brzy přijde jaro. Řeč není o ničem jiném než o Hromnicích, s nimiž jsou stejně jako s jinými svátky spojeny určité zvyky a tradiční pokrmy. Pojďme si je připomenout.
Věra Krásová
31. 1. 2025
Zapomeňte na mazanec. V USA jedí marshmallow kuřata, Italové si dávají sladkou pizzu
O velikonoční neděli, které se také říká Boží hod velikonoční, končí čtyřicetidenní půst. Období odříkání střídá stůl plný pochoutek a prvních jarních darů. Ve všech zemích, kde se Velikonoce slaví jako křesťanský svátek, slavnostní jídelníček vychází především z náboženské symboliky.
Jana Kuklová
29. 3. 2024
Pašijový týden před Velikonocemi: Co znamenají jednotlivé dny a co se během nich dělalo
Velikonoce patří mezi významné křesťanské svátky, které oslavují Zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pojí se s mnoha tradicemi, a to nejen křesťanskými, ale i pohanskými. Zkusme se teď přenést třeba o sto, sto padesát let zpátky a podívat se, jak takové Velikonoce slavily naše praprababičky.
Taťána Kročková
28. 3. 2024
Alternativní pohřbívání šetří planetu. Obstojí před konzervativními tradicemi?
Řádné rituální rozloučení se zesnulým je důležité a váží se k němu samozřejmě i tradiční postupy uložení těla. Přibývá však lidí, kteří si kladou otázku, jestli by nebylo lepší tradici trochu poupravit a myslet i na ekologický dopad pohřbívání. Součástí běžných procesů je totiž odpad, zplodiny z kouře… nebo obojí. Ve světě a už i v Česku se objevují alternativy – a společnost na ně reaguje různě.
Rhiana Horovská
24. 11. 2023
Hranolky z českých brambor jsou mnohem lepší než z holandských, tvrdí bramboráři
Když kupujete brambory, díváte se, odkud pocházejí, a pokud je to možné, sáhnete po tuzemských? Čeští bramboráři usilují o to, aby k zákazníkům mířily v prvé řadě jejich produkty. A třeba hranolky jsou z nich mnohem lepší, tvrdí.
Petr Havel
6. 10. 2022
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Budou děti ve školách dostávat krom kravského mléka i rostlinné nápoje?
I letos budou tvořit součást stravování dětí na prvním stupni základních škol výrobky z kravského mléka v rámci programu Školní mléko. V budoucnosti by se mohl stát alternativou klasického mléka i alternativní rostlinný nápoj ze sóji, rýže a podobně. Prosazují to například ochránci životního prostředí, proti jsou mimo jiné potravináři.
Petr Havel
3. 10. 2022
Choceňské pomazánkové je nově i v menším balení
Aktualita
Pomazánkové máslo koupíte obvykle v balení sto padesát nebo dvě stě gramů. Choceňská mlékárna teď přišla s novinkou. Váží jen osmdesát gramů.
Kateřina Čepelíková
21. 9. 2022
Biofarma Dráb sází na tradiční receptury, v nabídce má i kádéčko
I když je v potravinářství v současné době převažujícím trendem vývoj a výroba inovovaných, reformulovaných a různými složkami obohacených potravin, jsou i tací, kteří naopak sází na tradiční receptury, chutě a produkty, vyráběné v naší zemi v minulosti.
Petr Havel
4. 7. 2022
Houbový kuba – naši předci stvořili dokonalé jídlo, tradiční recept prověřily generace
Černý kuba, hubník nebo také houbovník. Byl tu dávno před kaprem s bramborovým salátem a dnes si opět razí cestu na vánoční stoly, třeba jako oběd nebo předkrm na Štědrý den. Jak připravit tradičního houbového kubu?
Tereza Víchová
19. 12. 2020
Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí
Dáte přednost babiččiným nudlím, vuřtu dle tradiční receptury a domácímu jogurtu? Výrobci nás zavádějícími názvy více či méně legálně balamutí. Co zákon připouští a co už je za hranou?
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
1
–
11
/
11
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji