Hlavní navigace

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Lenka Krbcová

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Doba čtení: 5 minut

Gastrokroužek – spojilo nás jídlo

Milovníci jídla a vaření se nad dobrým jídlem potkávají již pět let. Svým setkáním začali říkat gastrokroužky a nyní vydávají první společnou knihu. Neobyčejná kuchařka přátel, blogerů a gurmetů, které spojilo jídlo, zachycuje deset jedinečných setkání Gastrokroužku.


Autor: Gastrokrouzek.cz

Neobyčejná kuchařka přátel, blogerů a gurmetů, které spojilo jídlo, zachycuje deset jedinečných setkání Gastrokroužku

V kuchařce nazvané jednoduše Gastrokroužek – spojilo nás jídlo najdete recepty ze všech akcí, ale také inspiraci, jak si užít život společně s přáteli a dobrým jídlem. Za všechno může Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a LiStOVáNí. Těšit se můžete na recepty blogerů Markéty Pavleje (Kitchenette), Jany Králikové (Zásadně zdravě), Mariky a Jirky Kučových (Kitchen Story), novinářky Dariny Křivánkové (Reflex, FOOD) a samozřejmě ty Lukášovy.

Vyrazili vařit do školní jídelny, o dušičkách na faru, o Velikonocích k Lukášovi na chalupu, na podzim na vinici, v zimě na hory, udělali letní mejdan na hausbótu nebo grilování na koňském pólu. A nebyli u toho sami – drinky míchal barman George Němec, vařila Katka Podoláková (Taste of place), dorty napekly Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes) a Šárka Divácká (Sorry – pečeme jinak), vařili s nimi i šéfkuchaři Jana Bilíková (Ambi) a Přemek Forejt (Entrée) a spousta dalších hostů. Na fotografiích vše zachytila Lucie Fenclová. Těšte se na osmdesátku receptů, které budete chtít vyzkoušet, a atmosféru, kterou budete chtít zažít.

Celý Gastrokroužek v květnu vyráží na tour a křtí knihu po celé republice.

Na trh přichází Birell bez lepku

Řada lidí se snaží omezit příjem lepku, podle Plzeňského Prazdroje, výrobce značky Birell, jde o více než třicet procent spotřebitelů, další jej nemohou konzumovat ze zdravotních důvodů. Jim všem je určena novinka přicházející na začátku letní sezóny – Birell bez lepku. Doposud na trhu nealkoholických piv takový výrobek nebyl.

První tuzemská bezlepková piva byla před deseti lety uvařena z pohanky a kukuřice a zákazníkům sice docela chutnala, většině Čechů ale stejně chyběla tradiční chuť dodávaná ječným sladem. Uvařit pivo s použitím ječmene, které by neobsahovalo lepek, se poprvé podařilo Výzkumnému ústavu pivovarskému a sladařskému na přelomu první a druhé dekády třetího tisíciletí.

Značka Birell, která už více než čtvrt století kraluje nealkoholickým pivům na českém trhu, nyní přichází s novinkou, která zaplní mezeru na trhu. Nový Birell bez lepku je uvařen stejně jako klasický Birell jen z kvalitní vody, ječmene upraveného ve vlastních sladovnách a českého chmele. Protože o odbourání lepku se během výrobního procesu postará speciální enzym, zůstává díky tomu chuť nápoje nedotčena a od klasického světlého Birellu je k nerozeznání.

Růžový máj v Costa Coffee

Řetězec kaváren láká v květnu a červnu na růžovou vlnu a speciální ledové kávy.

Den můžete začít růžovou kávou – Pink Corto. Přidaná barva je tu pouze na efekt, na výslednou chuť kávy nemá vliv. Ladí s ní smetanovo-jogurtový dort s malinami nebo máslový croissant s jahodovou náplní.

Pink Corto se v Costa Coffee připravuje ze dvou shotů kávové směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou a ozdoben technikou latté art na povrchu
Autor: Costa Coffee

Pink Corto se v Costa Coffee připravuje ze dvou shotů kávové směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou a ozdoben technikou latté art na povrchu

Costa Coffee představuje také letní nabídku ledových káv. Milovníci dobré kávy i příznivci studených nápojů budou mít na výběr hned ze čtyř variant. A myslí tu i na vegany.

Ledové kávy v Costa Coffee baristé připravují tzv. šejkrováním, které je ke kávě crema espresso šetrnější než mixování. Protřepáním dosáhne barista během pěti vteřin podobné krémové konzistence jako u teplé verze nápojů. V ledové verzi si můžete pochutnat na kávě Americano, která osvěží čerstvě připraveným vychlazeným espressem s ledem.

V ledovém Cappuccinu a ledovém Caffè latte se snoubí espresso připravené ze směsi Mocha Italia s čerstvým mlékem a ledem. Ledová káva Mocha zas myslí na milovníky čokolády spojením espressa, ledu, sametově jemné čokolády a mléka.

Při přípravě všech ledových nápojů si můžete vybrat, z jakého mléka vám kávový drink barista připraví. Na výběr máte z mléka plnotučného, nízkotučného, sójového nebo bezlaktózového.

Košík.cz nabízí raw med

Apimel je rodinná firma, která od roku 1990 vykupuje med drobných včelařů, zpracovává ho a dodává do obchodů. Jde o produkt šetrného zemědělství od ověřených dodavatelů, kteří se soustředí na přebytkový med. Včelstva totiž často vyprodukují více medu, než může včelař a celá jeho rodina sníst, a právě na tento med se zaměřuje Apimel.

Apimel květový mnohokvětý med v raw kvalitě prodává Košík.cz
Autor: Košík.cz

Apimel květový mnohokvětý med v raw kvalitě prodává Košík.cz

Med Apimel dělá speciálním jeho raw kvalita. Sice se může zdát, že každý med je raw, ale není tomu tak. Běžně se med před stáčením do sklenic zahřívá na teplotu okolo 50–55 oC a při takové úpravě dochází ke ztrátě některých vitamínů a zdraví prospěšných látek. Tepelně neupravený med naopak po stočení ztuhne a ze sklenice ho můžete „vysekávat“ – navíc nejde dobře zbavit nečistot a zbytků pláství. V Apimelu tento problém vyřešili tak, že se med uchovává až tři týdny v kádích při pokojové teplotě, díky které se může očistit, stočit a zároveň si uchová všechny raw parametry a léčivé látky. Díky složitosti plnění a nejvyšším standardům kvality firma plní pouze 30 lahví denně.

Raw med Apimel si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Superovocná UGO zmrzlina

Síť UGO nabízí ve více než osmdesáti svých Freshbarech a Salateriích točenou zmrzlinu ze 100% nepasterizované ovocné šťávy, bez laktózy, konzervantů a barviv. Od konce června se navíc milovníci UGO zmrzlin mohou těšit na novou exotickou kombinaci mango-meruňka-jablko.

Žlutá, exotická a ze 100% ovocné šťávy, taková je nová UGO zmrzlina
Autor: UGO

Žlutá, exotická a ze 100% ovocné šťávy, taková je nová UGO zmrzlina

Zmrzliny jsou ze 100% nepasterizované ovocné šťávy a přidává se do nich jen malé množství cukru a rostlinného tuku pro správnou konzistenci. Zmrzliny jsou veganské, bez laktózy, bez konzervantů a umělých barviv a neobsahují žádnou přidanou vodu. Pokud si ji navíc objednáte do kelímku, vyhnete se i lepku. „Ale to nejlepší na nich je, že jsou z 90 % tvořené jen ovocem, jsou prostě superovocné,“ říká výrobce.

V UGO zmrzlinové nabídce je stále k mání oblíbená stálice malina-borůvka-jahoda-jablko, které se pracovně říká „červená“. Novinka letošní zmrzlinové sezóny, exotická kombinace mango-meruňka-jablko, se začne ve Freshbarech a Salateriích UGO objevovat postupně od konce června a nahradí dosavadní „žlutou“ ve složení banán-pomeranč-jablko.