Hlavní navigace

Nekupujte si domů živé kapry

18. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vánoční kapry lze letos koupit na více než 2660 místech. Nejlépe uděláte, když si rybu necháte usmrtit přímo prodejcem při nákupu. Koupí živého kapra zvířeti způsobíte spíše jen trápení.

Jako každým rokem se na prodej vánočních kaprů zaměřují speciální kontrolní akce veterinářů. Státní veterinární správa (SVS) dohlíží, aby vše probíhalo v souladu s pravidly. A organizace Compassion in World Farming (CIWF) a Rybářské sdružení ČR vyzývají veřejnost, aby si kapry nenosili domů živé.

Co se dozvíte v článku
  1. Proč nekupovat živého kapra
  2. Kapři v ČR
  3. Od výlovu na stánek je dlouhá cesta
  4. K ohleduplnosti vyzývají rybáři i veterináři
  5. Kde koupit vánočního kapra

Proč nekupovat živého kapra

„Nekupujte si domů živé kapry!“ tak zní letošní vánoční výzva CIWF. Mezinárodní organizace, jejíž název odkazuje na soucítění v zemědělství, se zaměřuje na ochranu hospodářských zvířat. „V letošní vánoční kampani se snažíme vysvětlit, co kapr zažívá, když si ho zákazník koupí u stánku či v obchodě živého a odnese si jej domů,“ uvedla Lucie Moravcová, koordinátorka kampaně RyboLove z CIWF Česko.

Živý kapr, koupený u stánku či v obchodě, zažívá zbytečně stres při přenosu bez vody i při přechovávání doma ve vaně. Navíc zdánlivě bohulibé vypuštění kapra zpět do přírody ryba většinou nepřežije, jak upozorňuje i Rybářské sdružení ČR.

V tašce bez vody se kapr dusí

Koupí-li si zákazník živého kapra, bývá mu obvykle předán v igelitové tašce bez vody, v níž si jej pak odnáší domů. Zvíře se však dusí, neboť se mu plast lepí na skřele a znemožňuje dýchání. 

Přechovávat kapra ve vaně je nevhodné

Vana či podobná nádrž je pro zvíře nepřirozené a silně stresující prostředí. Chlorovaná voda mu navíc může poškodit žábry a dýchací soustavu. Teplota vody ve vaně je většinou příliš vysoká, což rybě může přivodit teplotní šok. Kapr navíc pociťuje nedostatek kyslíku, škodit mu také mohou jeho vlastní odpadní látky hromadící se ve vodě. Jakákoli manipulace, včetně hlazení dětmi, u kapra vyvolává další stres. 

Většina kaprů vypuštěných zpět do přírody nepřežije

V neposlední řadě je třeba upozornit na skutečnost, že někteří lidé (ač s dobrým úmyslem) stále vypouštějí živé kapry zpět do volných vod. Tyto ryby ale pravděpodobně nepřežijí. Kapr není na náhlou změnu teploty fyziologicky uzpůsoben a otráví se svými vlastními metabolity, které není schopen vylučovat. Ryby jsou navíc zesláblé po výlovu a jejich imunitní systém je narušený.

Kapři v ČR

Česká republika patří k největším producentům kaprů v Evropské unii. Česko (stejně jako Polsko) vyprodukuje až 25 % kaprů. V roce 2018 se v ČR vylovilo 18 430 tun kaprů. Před Vánoci se prodá kolem 85 % tuzemských ryb prodávaných v ČR. V roce 2019 se vánoční kapři prodávali na 2587 místech, letos je zaregistrováno více než 2660 prodejních míst.

Více informací o kampani najdete na www.rybolove.cz.

Od výlovu na stánek je dlouhá cesta

Je nutné si uvědomit, že když se dostane kapr na stánek či do obchodu, má už za sebou dlouhou a náročnou cestu plnou transportů a manipulací.

Když si člověk takovou rybu koupí živou, čeká ji jen další strádání. Pokud si lidé přejí mít na štědrovečerním stole tradičního kapra, je nejlepší koupit ho přímo na sádkách, které jsou nejlépe vybaveny pro přechovávání i odborné usmrcení ryb. Nákup na sádkách navíc ušetří kaprům další transporty a manipulaci, spojené s rozvozem na prodejní stánky,“ říká Lucie Moravcová.

K ohleduplnosti vyzývají rybáři i veterináři

Doporučení k šetrnému nákupu živých ryb vydalo i Rybářské sdružení ČR: „Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení, a zasluhují si proto pozornost, péči a ochranu ze strany člověka,“ připomínají rybáři zákon na ochranu zvířat.

Zacházení s kapry kontroluje veterinární správa. Při kontrolách se její inspektoři zaměřují také na dodržování pravidel legislativy při usmrcování ryb a na hygienické podmínky prodeje. Letos budou navíc inspektoři SVS sledovat dodržování pravidel v souvislosti s aktuální epidemií koronaviru.

„Kontroly SVS se každoročně kromě hygienických pravidel zaměřují samozřejmě i na dodržování welfare zvířat. Naši inspektoři se zajímají o to, aby nebyly kádě s kapry přeplněné a ryby měly dostatek kyslíku. Další kontrolovanou oblastí je správné porážení kaprů, kdy spotřebitelům doporučujeme využít služeb proškolených odborníků přímo na stánku než složitě přepravovat ryby domů. Každý rok upozorňujeme, aby lidé nevypouštěli ryby zpět do přírody, protože je to ohrožuje na životě. Daleko rozumnějším řešením je rybu vůbec nekupovat, než jí tak zvaně udělit svobodu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Kde koupit vánočního kapra

Všichni zájemci o prodej ryb se musí v předstihu zaregistrovat. Na základě informací získaných z těchto hlášení pak inspektoři plánují kontroly stánků.

Nahlášená místa prodeje jsou také zveřejněna na webu SVS a slouží i pro výběr zákazníkům. V přehledu stánků najdete jméno obchodníka, místo a rovněž termín prodeje. Z těchto údajů vyplývá, že většina prodejců bude letos živé kapry nabízet od 18. nebo 19. prosince do 23. prosince. Více v článku Seznam prodeje živých kaprů. Vybrat si můžete z více než dvou tisíc míst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).