Hlavní navigace

Co budou jíst na Vánoce nejlepší foodblogeři?

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zeptali jsme se populárních foodblogerů, copak letos pekli za cukroví i jak bude vypadat jejich štědrovečerní tabule. Nechte se inspirovat.

Zeptali jsme se našich nejúspěšnějších českých foodblogerů, jak se chystají na Vánoce a co mají napečeno. Zajímalo nás také, co budou již zítra v podvečer podávat na štědrovečerní tabuli i co tam rozhodně nikdy nesmí chybět. Nechte se inspirovat Kuchařkou ze Svatojánu, Florentýnou, Kitchen story nebo Kitchenette – food blogery, se kterými jsme se letos setkali a kteří nám vyprávěli o své cestě k úspěchu.

Kuchařka ze Svatojánu – Eva Francová

Kolik druhů cukroví jste letos přichystala?

Smysl sladkých vánočních cukrátek už vlastně úplně pominul. V dřívějších dobách bylo něco sladkého a máslového výjimečná a vpravdě luxusní záležitost a Vánoce byly dobrá příležitost k tomu, trochu si dopřát. Děti i dospělí se na cukroví těšili celý rok, protože to bylo skutečně výjimečné. Ve starých receptech si můžeme všimnout, že cukrem, medem, máslem nebo ořechy se na Vánoce opravdu nešetřilo. Dnes jíme sladkostí víc než dost každý den po celý rok a dopřát si cukrátka, dortíky, bonbóny, koláčky a perníčky není pro nás vůbec žádná vzácnost. I přesto by na vánočním stole mělo něco dobrého a sladkého být. Já třeba obaluji vlašské ořechy v karamelu, chystám „Kuličky blaženosti“ či štědrák.

Recepty: bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Jaké chody budete o letošních Vánocích podávat?

Vzhledem k tomu, že v naší rodině jsou jak vegetariáni, tak vegani, je třeba udělat více chodů. Klasický bramborový salát s vařenou kořenovou zeleninou (nikdy nepoužívám sterilovanou) a domácí majonézou s obalovaným farmářským sýrem pro vegetariány a lehký bramborový salát s luštěninovo-zeleninovými karbanátky pro vegany. Většinou ještě dělám pečenou nádivku z domácího bílého pečiva, vajec, s množstvím ořechů a čerstvým špenátem nebo polníčkem. K obědu se na Štědrý den u nás podává už tradičně zelená hrášková polévka s mandlovou smetanou.

Co nikdy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Na našem vánočním stole nikdy nesmí chybět speciální koláč zvaný Sluneční, který se pekl odpradávna jako důležitá součást slavnostní štědrovečerní hostiny. Buďto se koláč rozdělil na tolik dílů, kolik je přítomných členů rodiny a jeden díl navíc se nechával pro předky. Nebo se upeklo tolik menších koláčů, kolik je stolovníků a jeden zvlášť pro předky. Druhý den se tento díl nebo koláč obětoval poli, sadu nebo domácím zvířatům. Duchovní složka je „zkonzumována“ dušemi předků během noci.

Florentýna – Jana Florentýna Zatloukalová

Kolik druhů cukroví jste letos přichystala?

Každý člen rodiny má u nás právo říct si o jeden druh, bez kterého nemůže o Vánocích být. Takže společně pečeme šest druhů cukroví a obvykle se k tomu postupně stejně něco přidá navíc. Nicméně do dvouciferných čísel se nepouštím, myslím, že Vánoce mají i svá jiná kouzla, než je prosedět u mísy s cukrovím.

Recepty: bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Jaké chody budete o letošních Vánocích podávat?

Na Štědrý den se neobejdeme bez vánočky a černé omáčky ze sušeného ovoce a perníku. Večer zasedneme ke stolu s hrachovou polévkou s bylinkovými krutony, bramborovým salátem a pečenou rybou – její výběr nechávám na 23. prosince podle nabídky v obchodě. Děti stále ještě nepřišly na chuť tradičnímu českému kaprovi a já bych nerada, aby se takové krásné a slavnostní večeře obávaly, namísto aby se na ni těšily. K tomu si dáme slavnostní ovocnou bowli a – jak jinak – mísu cukroví. Ale ta obvykle musí počkat až po rozbalování dárků.

Co nikdy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Adventní věnec, hezký ubrus, mísa s ořechy a jablky, cinkající stromeček a dobrá pohoda.

Kitchen story – Manželé v kuchyni – Marika a Jiří Kučovi

Kolik druhů cukroví jste letos přichystali?

Vánoční cukroví pečeme hodně v omezeném množství. Trávíme vánoční svátky jako jedna velká rodina, takže se u stolu vždy sejde kolem deseti lidí a je potřeba se o všechno podělit. My se staráme hlavně o přípravu jídla, takže cukroví dělají maminky. Pokud něco děláme, je to opravdu výjimečně. Letos bychom se chtěli pokusit o nějaké bezlepkové cukroví z mandlí, napadá nás, že se vrhneme na Florentýnky.

Recepty: bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Jaké chody budete o letošních Vánocích podávat?

Protože se u stolu schází opravdu hodně lidí, na stole je více věcí k výběru, aby si každý našel to svoje. Připravují se vždy dvě polévky – krémová rybí polévka a hovězí vývar. Na hlavní chod se připravuje klasický bramborový salát s majonézou, kapr, vinná klobása, řízečky a letos k tomu přibude bramborový salát bez majonézy, ryba v solné krustě a možná nějaký ten salát pro odlehčení.

Co nikdy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Na vánočním stole nikdy nesmí chybět miska navíc „pro zvířátka“, kdy každý u stolu do ní trochu dává zvířátkům. Je to spíše symbolické, ale je to taková tradice nemyslet jen na sebe. Dále nesmí chybět svíčky, šupinky z kapra nebo peníze pod talířem.

Kitchenette – Markéta Pavleje

Kolik druhů cukroví jste letos přichystala?

Letos peču v podstatě základ. Linecké,  které dělám ze špaldové a pohankové mouky, engadienery – což je takové méně sladké a celkem zdravé cukroví, také jej dělám většinou ze špaldové celozrnné mouky – je to recept rodinný tradiční a recept je na blogu, medové perníčky, babiččiny čokoládové rohlíčky – tradiční rodinný recept, ale bezlepkový, vanilkové rohlíčky a kolečka, která jsou slepovaná čokoládovým krémem a s čokoládovou polevou.

Recepty: bramborový salát a cukroví podle food blogerů

Pak jsem připravila jedny raw lanýže. Ještě asi udělám marokánky. Hned po Štědrém dnu odjíždíme do tepla, tak už nevymýšlím další a další druhy. Držím se letos hlavně rodinného tradičního timelinu.

Jaké chody budete o letošních Vánocích podávat?

V podstatě tradiční, jen předkrmy ozvláštňujeme. Jako předkrm šneky po burgundsku a švestky s mandlí ve slanině. Tradiční rybí polévku s jikrami. Kapra, vídeňský řízek, bramborový salát.

Co nikdy nesmí chybět na vašem vánočním stole?

Kromě jídla určitě pěkné vánoční dekorace a svíčky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).