největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
cholesterol
cholesterol
31
–
58
/
58
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů
Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.
Petr Havel
12. 9. 2014
Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči
Test
Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.
Redakce
8. 9. 2014
Odpůrci cholesterolové teorie zaměňují příčinu a důsledek
Rozhovor
„Je to zkratka, když říkáme hodný a zlý cholesterol, sice užitečná, ale je třeba si uvědomit, že cholesterol je jenom jeden. A i ten hodný se může chovat zle,“ říká Michal Vrablík. Mění se pohled medicíny na cholesterol?
Lenka Krbcová
1. 9. 2014
Časy se mění: Jedno vejce denně je zdravé
Zatímco dříve jsme se cholesterolu ve vajíčkách báli jako čert kříže, dnes už se odborníci shodují na tom, že jedno vejce denně je zdraví prospěšné. Co se změnilo?
Blanka Chocová
29. 7. 2014
Proč nám tučné chutná?
Současný průměrný člověk přijme 120 g tuku denně. Zhruba dvojnásobek toho, kolik by měl přijmout. Výsledkem je, že polovina populace ve vyspělých zemích má nadváhu nebo je obézní.
Karolína Hlavatá
2. 5. 2014
Vrozený vysoký cholesterol se od běžného značně liší
Zvýšený krevní cholesterol má v Čechách kdekdo. V případě onemocnění označovaného zkratkou FH, tedy geneticky daného vysokého cholesterolu, se však jedná o zcela jiné hodnoty a rizika.
Lenka Krbcová
3. 4. 2014
Nic není tak pomíjivé jako doporučení, co jíst
Nová zjištění o cholesterolu a antioxidantech obrací naruby předchozí tvrzení. Ani tato nebudou definitivní. Zdravotní a nutriční doporučení se mění – a měnit se budou dál.
Petr Havel
10. 2. 2014
10 mýtů o tloustnutí: Večer se už nesmí jíst
Mnozí z nás se trápí dietami a dodržují různá doporučení a pravidla. Někdy však v dobré víře můžeme na svém těle napáchat více škody než užitku.
Lenka Krbcová
6. 2. 2014
Kokosový a palmový olej – velmi levné tuky, kterým je lépe se vyhnout
Naším problémem není tuk, ale spíše typy tuků, které konzumujeme. Laciné tropické tuky většina firem používá k výrobě různých druhů potravin. Počínaje pečivem až po trvanlivé potraviny.
Hana Bačíková
21. 8. 2013
Šupinatá kůže je příznakem nedostatku tuku v jídle
Lidé po celém světě konzumují příliš mnoho „špatného“ tuku. Samozřejmě všechny tuky nejsou špatné a jejich příjem ovlivňuje naše zdraví. Důležité jsou hlavně omega-3 mastné kyseliny.
Hana Bačíková
6. 8. 2013
Velbloudí mléko nebude pro krávy konkurencí. Cena je vysoká
Velbloudí mléko může po letech úsilí na evropský trh. Tedy i na ten český. Proč je to tak velká sláva pro alergiky a v čem jsou mléčné výrobky z velbloudího mléka lepší než z kravského?
Kateřina Čepelíková
26. 7. 2013
Cholesterol z potravin nemá na zdraví vůbec žádný vliv, říká studie
Nové poznatky bourají představy o cholesterolu. Vyšší hladina znamená delší život. Přívod prostřednictvím potravin nemá ani pozitivní, ani negativní vliv. A i „hodný“ cholesterol škodí.
Petr Havel
15. 2. 2013
Na trhu jsou dvě novinky k zahnání žízně
Aktualita
Pít se musí, o tom žádná. Ale co když už jsme těch zakonzervovaných a sladily podpořených lahviček přesyceni? Našli jsme na trhu dvě novinky, které vzešly z lůna přírody. Podívejte se.
Kateřina Čepelíková
16. 11. 2012
Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného
Tím, jak žijeme a jak se stravujeme, se můžeme řadě nemocí vyhnout. Podle dietoložky Karolíny Hlavaté to platí zejména pro civilizační choroby, ale také zánětlivá a jiná onemocnění.
Karolína Hlavatá
7. 11. 2012
Houby jsou to pravé pro posílení imunity
Ještě rostou, ale těm nejznámějším brzy odzvoní. Ochutnejte neznámé druhy, posilte si jimi imunitu a zlepšete paměť. Tato čtveřice by neměla chybět ve vašem podzimním jídelníčku.
Redakce
14. 9. 2012
Srdce je motor, který potřebuje údržbu
Holdujete tučným jídlům, stresujete se doma i v práci a sport zanedbáváte? Vaše srdce tiše trpí. Dopřejte mu generálku, máme pro vás šest tipů, jak ozdravit srdce.
Kateřina Čepelíková
29. 8. 2012
Jak správně doplnit vlákninu
Kolik vlákniny skutečně potřebujeme? Najdeme ji v řadě potravin, v obchodech dokonce narazíme na sáčky s podivným obsahem – rozpustnou vlákninou. Z čeho ji ideálně doplnit a nepřebrat?
Jana Poncarová
14. 8. 2012
Avokádový olej se hodí i na smažení
Olej lisovaný zastudena z čerstvých plodů avokáda je u nás prozatím málo rozšířený. Jeho využití je přitom velmi široké. Je zdravý a snese i vysoké teploty.
Redakce
6. 8. 2012
Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?
Mít chutná vejce, je jedna věc, ale mít je bezpečná, i co se týče hrozby různými nákazami, druhá. Z domácích vajec můžete chytit salmonelózu raz dva, říká se. Není to tak docela pravda.
Anna Příhodová
10. 7. 2012
Zhubnout znamená zlepšit prožívání sexu
Pouhých deset týdnů hubnutí stačí k tomu, aby se člověk – muži i žena – cítil lépe a jeho sexuální život se změnil k nepoznání.
Redakce
6. 4. 2012
Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu
Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…
Petr Havel
21. 3. 2012
Máme se bát hovězího z Ameriky?
Po letech končí blokace hovězího z USA pro evropský trh, přestože v některých chovech používají růstové hormony. Takové maso k nám ale nesmí, v praxi půjde především o maso na steaky.
Petr Havel
16. 3. 2012
Hledejte spojení "čerstvé máslo", vyhnete se mraženému výrobku
Po vajíčkách berou vědci na milost i máslo – škodí méně než nekvalitní rostlinné tuky. Ale klíčová je ona kvalita. Máslo, které hibernovalo v mrazáku, rychleji podléhá zkáze a žlukne.
Petr Havel
14. 3. 2012
Ne každý olej "na smažení" se k němu skutečně hodí
Na některých olejích se smažit nedá vůbec, na jiných jen chvíli. A co byste čekali od oleje, u nějž výrobce uvádí: „Může vydávat specifický zápach. Jeho nesporná výhoda je nižší cena.“
Anna Příhodová
21. 2. 2012
Břišní tuk nejsou jen viditelné pneumatiky
Jeden druh břišního tuku je vidět, to jsou ty faldy, druhý je ukrytý. A právě on představuje riziko pro zdraví. Obvod pasu naznačí, jak jste na tom. Kolik máte v pase? Víc než 80/94?
Veronika Řeháková
2. 2. 2012
Vědci berou tučné sýry na milost
Sýry jsou pro zdraví člověka lepší než máslo. A to i ty tučné. Ukázal to čerstvý výzkum dánských vědců. To znamená, že i lidé s vysokým cholesterolem se už nemusí sýrům vyhýbat.
Redakce
17. 11. 2011
Vajíčka jsou zdravá! Mňam!
Mnoho let se na nás valily informace o tom, jak jsou slepičí vajíčka nezdravá a dokonce zdraví nebezpečná. V souvislosti s prevencí srdečních a cévních onemocnění jsme vajíčka považovali téměř za nepřítele v naší potravě. Skutečnost je ale o poznání jiná.
Ludmila Hamplová
8. 4. 2009
Hodný a zlý cholesterol
Cholesterol je tuková látka, která nám nezpůsobuje bolest jako angína nebo zuby. Nemá ani žádné vnější příznaky a nemůžeme ji tedy ani nijak pociťovat. A přitom nás významně ohrožuje na našem zdraví. Jak vysoký cholesterol máme, zjistí praktický lékař z vyšetření krve při pravidelných prohlídkách.
Michaela Vydrová
1. 4. 2009
31
–
58
/
58
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Léky na obezitu jsou skoro zázračné, říká lékař z IKEMu
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji