Hlavní navigace

Časy se mění: Jedno vejce denně je zdravé

29. 7. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zatímco dříve jsme se cholesterolu ve vajíčkách báli jako čert kříže, dnes už se odborníci shodují na tom, že jedno vejce denně je zdraví prospěšné. Co se změnilo?

Ještě donedávna byla vejce (a především cholesterol obsažený v nich) považována za jednu z příčin nejznámějších civilizačních chorob. Proto jsme se jim také většinou obloukem vyhýbali a snažili jejich množství omezovat. Mýty o vejcích utrpěly i klasické recepty – moc dobře si pamatuji, jak se maminky snažily upéct víkendovou buchtu z menšího množství vajec a ta se pak hotová rozsypávala. Méně vajec jsme doma dávali i do „šunkofleků“ a míchaná vejce k snídani se dělala jen v neděli.

Časy se ale mění. Dnes jsou vejce „zase zdravá“. Hovoří se o tom, kolik by se jich denně mělo sníst, jedno nebo dvě denně? Když jsem hledala různé pohledy na věc, narazila jsem i na magazíny a fóra pro kulturisty, kteří sní klidně dvacet nebo třicet vajec týdně. Jak je to tedy s obsaženým cholesterolem? Kolik vajec můžeme sníst?

Bílkoviny ve vejci jsou hodnotnější než ty v mase nebo mléce

Vejce jsou nutričně velmi bohatou potravinou, obsahují především lehce stravitelné cenné bílkoviny, které jsou dle Dany Hrnčířové z Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy pro náš organizmus hodnotnější než bílkoviny obsažené v mase nebo mléce. Vaječný žloutek obsahuje především lipidy – nasycené a nenasycené tuky (ty nad nasycenými převažují, což je z výživového hlediska velmi příznivé), fosfolipidy a cholesterol.

Kromě toho vejce obsahují všechny vitamíny mimo vitamínu C a velké množství minerálních látek – železo, draslík, fosfor, zinek, aj. „Obsah vitaminů a minerálních látek lze ovlivnit složením krmných směsí nosnic. Takto je možné obohatit vejce o řadu žádoucích složek – omega-3 nenasycené mastné kyseliny, karotenoidy, kyselinu listovou, vitamin E či stopové prvky jód a selen. Například množství selenu je v obohacených vejcích až 30 µg na kus (doporučený denní příjem se pohybuje kolem 70 µg pro muže a 55 µg pro ženy). Obohacená vejce se pak stávají funkční potravinou a mohou působit jako prevence nebo součást léčby u mnoha chorob,“ říká Dana Hrnčířová.

Lecitin znemožňuje vstřebávání cholesterolu

I když se nám podaří vyčíst všechny zdraví prospěšné látky obsažené ve vejcích, nelze popřít fakt, že obsahují značné množství cholesterolu – zhruba od 180 mg (u vajec velikosti „S“) po 250 mg (velikost „XL“). Dříve jsme se domnívali, že právě vysoký obsah cholesterolu ve vejcích způsobuje následně i vysoký obsah cholesterolu v krvi. Nicméně nedávné výzkumy ukázaly, že tato dřívější tvrzení jen kazila vejcím „dobrou pověst“. Jak již bylo řečeno výše, vejce ve žloutku obsahují fosfolipidy, konkrétně lecitin. Právě lecitin příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu a podporuje jeho odbourávání z cévních stěn.

Vstřebáváním cholesterolu z vajec se zabývali i vědci z Kansas State University. Zjistili, že lecitin obsažený ve vaječném žloutku znemožňuje absorpci cholesterolu naším organizmem. Toto „znemožnění“ není stoprocentní. Určité množství cholesterolu je vstřebáváno do krve, ale jedná se o množství značně omezené působením lecitinu. „Podařilo se nám experimentálně dokázat, že významné množství cholesterolu z vajec se nedostane do krevního oběhu,“ uvedl Sung I. Koo z Kansas State University. Koo na základě výzkumů své vědecké skupiny říká, že pro zdravého dospělého člověka konzumace jednoho až dvou vajec denně nepředstavuje žádné zdravotní riziko. Převyšují benefity.

Vajíčko raději vařené

Dana Hrnčířová uvádí, že doporučený denní příjem cholesterolu pro dospělého člověka je 300 mg a dodává, že na vysokou hladinu cholesterolu v krvi má mnohem větší negativní dopad množství nasycených a trans-nenasycených tuků v našem jídelníčku, přičemž svoji roli hrají i geny, které ovlivňují tvorbu a odbourávání cholesterolu v krvi. Doporučuje konzumovat jedno vejce denně, pokud možno vařené, ne smažené.

Když jsem se Dany Hrnčířové zeptala, zda je zdravé konzumovat více vajec denně (což mě zaujalo v diskuzích kulturistů, jak už jsem psala výše), odpověděla, že je rozhodně jisté, že „vaječný bílek je dobrá volba kvalitní bílkoviny, navíc zasytí (1 vejce obsahuje cca 6 g bílkovin, z toho necelé 3 g jsou ve žloutku, něco přes 3 g v bílku).“ Nicméně pozor by si měly dávat osoby se zvýšeným rizikem výskytu srdečně-cévních chorob. Ty by si měly příjem cholesterolu hlídat a rozhodně nekonzumovat více vajec denně.

Vejce jsou tedy po všech „temných letech“, kdy jsme je neprávem zatracovali, komplexní potravinou poskytující našemu tělu značné množství potřebných živin. Cholesterol, který nás strašil, sice obsahují, ale díky obsahu dalších prospěšných látek, konkrétně lecitinu, se do našeho krevního oběhu dostává jen omezené množství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).