Vědci vyšlechtili zlaté brambory

Tzv. zlaté brambory nejsou sice ze zlata, zato jsou plné vitamínů, a to i těch, které běžné brambory neobsahují.

Odborníci o bramborách říkají, že jsou bez nadsázky nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek. Čerpáme z nich asi čtrnáct procent pokrmové energie. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Pokud jde o vitamíny, představují relativně levný, ale důležitý zdroj vitamínu C. Celkem bohaté jsou také na některé ze skupiny vitamínů B a některých dalších, naopak obsah vitamínu A a E není významný. To by se mohlo změnit.

Zlaté brambory mají být ještě zdravější než běžné odrůdy

Po zlaté rýži a banánech představili vědci světu další zbraň v boji proti nedostatku vitamínu A, tzv. zlaté brambory, informuje web Biotrin, zaměřený na informace o moderních biotechnologiích. „Tuto plodinu si výzkumníci nevybrali jen tak náhodou. Brambory jsou třetí nejrozšířenější potravinou na světě. V rozvinutých i rozvíjejících se zemích patří mezi základní složky potravin, které jsou snadno a finančně dostupné. Výhodou je vysoký podíl škrobu a vitamínu C. Na druhou stranu jim však chybí vyšší obsah vitamínu A a E, které jsou nezbytné pro eliminaci nemocí spojených s nedostatkem těchto vitamínů v rozvíjejících se zemích,“ uvádí server.

Nyní vědci ze Státní univerzity v Ohiu ve spolupráci s odborníky z Italské národní agentury pro nové technologie vyvinuli tzv. zlaté brambory, které mají zvýšený obsah karotenoidů a xantofylů, barviv s antioxidačními účinky. Vědci také zkoumali využitelnost těchto živin z vařených běžných brambor a ze zlatých brambor v průběhu lidského zažívání.

Vědci porovnávali využitelnost živin z běžných brambor (vlevo) a ze zlatých brambor (uprostřed a vpravo)
Autor: The Ohio State University

Vědci porovnávali využitelnost živin z běžných brambor (vlevo) a ze zlatých brambor (uprostřed a vpravo)

Výsledky ukazují, že konzumace 150 g zlatých brambor poskytuje dětem 42 % doporučené denní dávky vitamínu A a 34 % vitamínu E. Stejná porce by u žen v reprodukčním věku pokryla 15 % doporučené denní dávky vitamínu A a 17 % vitamínu E. „Zlaté brambory jsou tedy nadějným příslibem národních i mezinárodních programů cílených na prevenci nedostatku vitamínu A a E u dětí a rizikových skupin lidí v rozvíjejících se zemích světa,“ uvádí Biotrin.

serial_prilohy

Přínos tzv. zlatých brambor potvrzuje Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského. „Myslím si, že toto je správná cesta, jak vyrovnat deficit nejen vitamínů pro rizikové skupiny v rozvojovém světě,“ říká. Na druhou stranu asi zklame české spotřebitele, zlatých brambor, které ostatně zatím nejsou komerčně dostupné, se u nás hned tak nedočkáme: „Tyto brambory by sice u nás pěstovat šly, ale ve skutečnosti není jejich pěstování v EU povoleno,“ doplňuje odborník a pro zájemce o podrobnosti ohledně obsahu vitamínů i dalších látek v bramborách doporučuje publikaci Máme rádi brambory, která je ke stažení na webu ústavu.

Galerie: Vitamíny v potravinách

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 21. 12. 2017 21:10