Hlavní navigace

Změny ve třídění odpadu: Kam s platem od vajec a kelímkem od kávy?

12. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Koupit, sníst a vyhodit. Koloběh, který známe všichni. Nakupování a konzumace potravin nedělá problém asi nikomu, ale to správné vytřídění odpadu, to už oříšek být může. Věděli byste, kam vyhodit obal od marinády na maso či ruličku od toaletního papíru? Není to tak snadné, jak se to zdá.

Jen loni podle statistik Pražských služeb vyhodili Pražané do kontejnerů na tříděný odpad více než šedesát tisíc tun odpadu. To je téměř o jedenáct tisíc tun více než v roce 2015. Ale třídili jsme správně? Ve třídění došlo k některým dílčím změnám, zachytili jste je?

Grilování: olejové marinády

Plastové obaly od olejových marinád a v oleji naložených masných produktů určených ke grilování nepatří do žlutých kontejnerů na plast. „Olejem silně znečištěné obaly nejsou pro další recyklaci vhodné, proto by správně měly skončit v černé popelnici na směsný odpad. V Praze máme tu výhodu, že následně putují do ZEVO Malešice. Poslouží tak alespoň k výrobě tepelné a elektrické energie a neskončí zahrabány na skládce,“ říká mluvčí Pražských služeb (PS) Radim Mana.

Kelímky a víčka: záleží na materiálu

Zatímco o vyhození tradičního plastového kelímku do žlutého kontejneru nikdo nepochybuje, u těch papírových už situace tak jednoznačná není. Na kelímku by měl být uveden piktogram nebo doporučený způsob likvidace. Absolutně nejhorší jsou ty kelímky, jejichž vnitřek je potažen vrstvou polyethylenu, plastu zajišťujícího voděodolnost, ale znemožňující snadnou recyklaci. Jejich odhození do modrého kontejneru tak není možné. Alternativy v podobě biologicky rozložitelných kelímků jsou na trhu zatím v menšině. Většina kelímků na kávu tak patří stále do směsného odpadu. „Do žlutých kontejnerů tak patří alespoň víčka, která jsou vyráběna z plastu,“ vysvětluje Radim Mana a dodává: „Ideálním řešením je sáhnout po opakovatelně použitelném kelímku. Nejenže se nemusíme rozmýšlet, kam ho po konzumaci nemilosrdně vyhodit, zejména pak předejdeme vzniku dalšího odpadu.“

Brčka klidně do bioodpadu, když…

Podobná situace panuje u brček. Těm plastovým téměř odzvonilo, přesto na ně stále můžeme narazit v restauracích a obsahují je i různé party sady hojně nabízené na internetu. „Vhodné je popíjet nápoje pomocí těch opakovaně použitelných a omyvatelných, jako jsou nerezová či skleněná. Zajímavou alternativou přestavují brčka bambusová či slámová. Ty lze vyhodit do bioodpadu,“ říká Mana a doplňuje: „Přesto se nabízí otázka, zda brčka vyjma několika specifických situací či zdravotních komplikací vůbec potřebujeme.“ Na trhu jsou dostupné alternativy k tradičním brčkům z různých inovativních materiálů, ale i o jejich skutečné recyklovatelnosti se vedou dohady.

Krabice od pizzy a plata od vajec

„Znečištěné a zejména pak mastné potravinářské obaly od jídel patří do směsného odpadu. To samé platí pro krabici od pizzy. Papír nasákne tukem a pro další recyklaci již není vhodný,“ vysvětluje nejčastější třídicí přehmaty tiskový mluvčí PS.

Novinka se týká plata od vajec. „Dlouho platilo, že jde o tolikrát recyklovaný papír, který již nemá dál smysl recyklovat. Díky novým technologickým postupům a zpracovávání recyklátu toto pravidlo neplatí. Plato od vajec či rolička od toaletního papíru patří do modré nádoby na papír, nikoli do popelnice na směsný odpad,“ říká Radim Mana.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).