Hlavní navigace

Lidl „třídí“ vše do jednoho kontejneru. Už podruhé za to dostal pokutu

Sdílet

 Autor: ČIŽP
Podle zákonu o odpadech musí firmy své odpady třídit. A Lidl, přestože se chlubí tím, jak snižuje množství používaných plastů, se ekologicky nechová. Netřídí. Inspekce životního prostředí se o tom opakovaně přesvědčila.

Před letošními prázdninami se nám chlubil jednatel společnosti Lidl Michal Farník tím, jak ekologicky se společnost Lidl chová. Třeba šetří plasty. Snížili tloušťku fólie a také tloušťku samotné PET lahve svých privátních vod, a dosáhli tak úspory tří set tun plastu ročně. Pracují prý i na snižování obsahu pesticidů v ovoci a zelenině, nenabízí klecová vejce, reformulují své výrobky… Prostě dělají všechno proto, aby byli pro zákazníka vzorem. Ale zatímco se na jedné straně chlubí, na druhé straně dostávají pokuty za porušování zákona o odpadech. Opakovaně.

Kontejnery na třídění mají, ale ví, k čemu slouží?

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Plzni uložili pokutu sto tisíc korun společnosti Lidl Česká republika za to, že ve svém logistickém centru v Cerhovicích na Berounsku řádně netřídila odpady podle jednotlivých druhů a kategorií, a porušila tak zákon o odpadech.

Do logistického centra v Cerhovicích jsou sváženy odpady (odpisy zboží) z padesáti sedmi prodejen. Navzdory tomu, že nám z Lidlu napsali, že ve všech jejich logistických centrech jsou odpady tříděny dle zákona, že využívají oddělené kontejnery na jednotlivé druhy odpadu, směsný komunální odpad, letáky, dřevo, kovový odpad a k recyklaci odevzdávají přes 86 % veškerého odpadu, vždy se tak neděje.

Třídí po svém, do jednoho kontejneru

Když totiž do Cerhovic inspektoři letos v květnu přišli na kontrolu, zjistili, že ve velkoobjemových kontejnerech jsou dohromady vhozené igelitové obaly, kartonové krabice, balené kuřecí maso, ovoce a zelenina v obalech, polystyrenová deska, dřevěné palety nebo květiny v květináčích. V dalších dřevěných bednách s nápisem „pouze dřevo“ byla směs papíru, plastu a dřeva. Nahlédněte do galerie.

„Osmdesát procent odpadů nemělo být v kontejnerech jako netříděná směs. Zejména plast a papíry měly být shromážděny odděleně, a to z důvodu jejich další možné recyklace. Také biologicky rozložitelné odpady z ovoce a zeleniny by mohly být dále využity, například v kompostárnách,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Selhání jednotlivce, říká Lidl

Společnost Lidl má své provozovny po celém území ČR a z pohledu vyprodukovaného množství odpadu je možné ji zařadit mezi velké producenty. Proto v tomto případě inspektoři porušení odpadového zákona hodnotí jako značné ohrožení životního prostředí.
Je překvapivé, že takovou pokutu na netřídění odpadů Lidl od inspektorů nedostal prvně. Už v roce 2018 na stejném místě, za stejné pochybení dostal pokutu devadesát tisíc korun.

„V tomto případě bohužel došlo k pochybení našich zaměstnanců, kteří odpad tak vhodili do špatného kontejneru. Celou záležitost již řeší odpovědní vedoucí, kteří se postarají o opětovné proškolení zaměstnanců v této oblasti a stejně tak na důslednější kontrolu třídění odpadu,“ řekla nám tisková mluvčí Lidlu, Zuzana Holá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).