Hlavní navigace

Zdravotní klauni loni rozesmáli nejvíc pacientů, skoro pět tisíc

13. 2. 2023

Sdílet

Zdravotní klauni vykouzlili v roce 2022 úsměv na tváři největšího počtu pacientů v historii této organizace. Celkem uskutečnili přes 4600 klauniád jak u dětských pacientů, tak například v domovech pro seniory.

Mimořádně úspěšný rok klauni ukončili s celkovým rekordním počtem 4617 návštěv. „Mnoho z nás si možná minulý rok nespojí právě se slovem radost. Čelíme krizím, které byly ještě nedávno realitou pouze ve sci-fi filmech. Zdravotní klaun je však stabilní organizace a její poslání rozdávat smích a naději je tady stále. A i kvůli aktuální situaci nabývá na stále větší důležitosti,“ řekla ředitelka Zdravotního klauna Kateřina Slámová Kubešová.

V průběhu roku se malí pacienti mohli těšit na klasické klauniády v nemocnicích, na specializovaných ambulancích nebo na odděleních následné intenzivní péče. Nechyběly ani návštěvy starších pacientů v domovech pro seniory či v hospicích. Klauni stihli uskutečnit například 3659 pravidelných klauniád pro děti v nemocnici, 308 doprovodů na operační sál, 145 individuálních návštěv vážně nemocných dětí nebo 329 klauniád pro seniory.

Autor: Zdravotní klaun

„Pět Zdravotních klaunů navštívilo dětské oddělení znojemské nemocnice. Navštívili také malého Daniela, který si léčí zlomeninu s nohama zavěšenýma nad postelí. Zářil úsměvem, klauni mu hráli na piano a foukali bubliny. Zdravotní klauni zcela nenásilnou a zábavnou formou zabavili nejen děti, ale také dospělé. Naprosto profesionálně reagovali na situaci, ve které se děti zrovna nacházely, ať to byly zprvu obavy, či naopak smích nebo aktivní kontakt dítěte. Všechny děti dostaly od klaunů červený nos a věříme, že si tak spolu s ním odnesou hezkou vzpomínku z nemocničního prostředí,“ popsala Petra Veselá, tisková mluvčí znojemské nemocnice.

Přibylo osm klaunů

Nejvyšší počet klauniád se podařilo uskutečnit i díky posílení týmu. Po několika kolech výběrového řízení a následném zaškolení přijal Zdravotní klaun celkem osm nových pracovníků. Celkem už tak radost rozdává 93 doktorů a doktorek s červeným nosem.

„Můj první klaunský rok byl… plný, emotivní, inspirativní. Protkán příběhy, poučeními a zkušenostmi. Láskyplný. Dodal mi naději, že si to tady, na té naší zeměkouli, umíme udělat krásné a smíchuplné,“ zhodnotil svůj první rok na pozici Zdravotního klauna Tomáš Žilinský alias doktor Marcel Slepička.

Zdravotní klauni fungují. Děti se díky nim méně bojí operace, zlepšují náladu i rodičům Přečtěte si také:

Zdravotní klauni fungují. Děti se díky nim méně bojí operace, zlepšují náladu i rodičům

Klauni pomáhají před operací dětem i rodičům

Klaunům se dařilo i v jiných ohledech. Díky výzkumu programu NOS! (Na Operační Sál!) se potvrdily pozitivní účinky jejich intervence na děti podstupující operaci. Výzkumu se zúčastnilo 62 malých pacientů ve věku od 5 do 12 let. Utvořily se dvě skupiny. Jednu z nich, tzv. intervenční, klaun na operaci doprovázel, druhou – kontrolní – nikoliv.

Ukázalo se, že děti, které se během čekání, premedikace a převozu na sál potkaly s klaunem, byly lépe naladěné a také klidnější. Stejně tak jejich rodiče měli lepší náladu.

Chtěli byste, aby k vašim dětem v nemocnici chodil zdravotní klaun?

Program NOS! běží už od roku 2013, momentálně klauni doprovázejí děti k operacím v sedmi nemocnicích: v pražském Motole, Plzni, Ostravě-Porubě, Hradci Králové, Olomouci a v brněnské dětské nemocnici. 

Klauni chodí i na pohotovost a do nových domovů pro seniory

Díky náboru nových posil s červeným nosem se ke stávajícím programům přidaly také dva zbrusu nové. Zaprvé návštěvy na dětské rehabilitaci pečující o děti s poruchami hybnosti a opožděným psychomotorickým vývojem, zadruhé Páteční pohotovost v pražské nemocnici v Motole. Ukázalo se, že hry a vzniklá zábava dokážou úplně změnit atmosféru prostředí a zahnat strach a psychickou nepohodu dítěte.

Pravidelně také Zdravotní klauni začali jezdit do dvou nových domovů pro seniory.

Autor: Zdravotní klaun

Klaunovalo se i na hranicích

Provoz se tak podle ředitelky Kateřiny Slámové Kubešové naplno vrátil do předcovidového stavu a klauni se opět vydali na Turné plné smíchu napříč republikou, aby rozváželi balíky pozitivity a legrace. A protože jsou Zdravotní klauni připraveni takřka na všechno, dokázali pomáhat i ve chvíli, kdy v Evropě nastal válečný konflikt na Ukrajině.

„Kromě klaunování na hranicích jsme mnoho týdnů rozdávali radost v asistenčních centrech v Praze i Ostravě. Byli jsme svědky, že humor a smích nepotřebují tlumočníka a neznají hranice,“ uvedla Slámová Kubešová.

Zdravotní klaun je dobročinná organizace, která od roku 2001 pomáhá zejména dětským, ale i geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. Posláním Zdravotního klauna je přinášet radost, dobrou náladu, a především naději na místa, kde se jich příliš nedostává. Jedná se zejména o dětské nemocniční pokoje, specializované ambulance, domácnosti pečující o těžce nemocné děti a další zdravotnická zařízení pro děti. 

V České republice působí 93 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 10 domovů pro seniory a 1 hospic. Kromě programů zaměřených na děti a seniory Zdravotní klaun také pravidelně školí personál a studenty lékařských fakult.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).