Hlavní navigace

Zácpa jako noční můra: jak rozhýbat střeva bez projímadel?

14. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Někdo o něm ani neví a je to automatická součást rána nebo večera. S vyprazdňováním, tuhou stolicí a zácpou má ale velká část lidí potíže. Zbytečně pak užívají návyková laxativa. Přitom často stačí na pohled obyčejné a polozapomenuté triky – třeba kompot.

Marie Ředinová je odbornice na vyprazdňování. Jako předsedkyně spolku České ILCO, které sdružuje pacienty se stomií (vývodem), sama říká, že právě tohle je její velké téma. Protože stomici musí na správné fungování střev dávat bedlivý pozor především proto, že si doslova „nemohou přitlačit“ a stolice musí jít z těla absolutně hladce. Pro server Vitalia.cz proto dala Marie Ředinová dohromady praktické tipy, jak si poradit se zácpou.

Co se dozvíte v článku
  1. Máte čas na vyprazdňování?
  2. Mýtus „stavící kávy“
  3. Které potraviny a nápoje pomáhají proti zácpě a kterým se vyhnout
  4. Rozhýbání střev po ránu – jednoduché cviky
  5. Zázračná vločková kaše naslano i nasladko
  6. Polévky a kompoty fungovaly už babičkám
  7. V klidu. A co nejvíce kousat

Máte čas na vyprazdňování?

Znáte termín „cestovní zácpa“ nebo s ním máte dokonce zkušenosti? Jednoduše by se dalo říct, že třeba kolem služební cesty a na ní „nemáte čas si dojít na záchod“, protože řešíte všechno okolo od balení přes přepravu, bydlení a režim na místě atd.

„Pro střeva je samozřejmě primárně důležitý pohyb a dostatečný pitný režim,“ říká Marie Ředinová. „Co ale často opomíjíme, je důležitost klidu – klid máme mít na jídlo i na vyprazdňování. Když se spěchá a řeší něco jiného, vše se může rázem zastavit. Proto je třeba zácpa častá, když někam jedete. Máte spoustu jiných starostí a nemáte klid.“

Je to vlastně jednoduché a s jídlem jde takzvaně o oba směry: dovnitř do těla si ho máme v klidu užít a vychutnat (což doporučí každý výživový poradce) a směrem ven vlastně platí to samé. V klidu a kvalitně se vyprázdnit je přece příjemný pocit. Komu chybí, nemůže být ve svém těle spokojený.

Mýtus „stavící kávy“

„Z hlediska správné činnosti střev doporučuji přemýšlet o tom, co pijeme. Některé nápoje totiž přímo staví, jiné jsou sycené a to kromě chuti nemá žádný dobrý efekt. Jde o polykání vzduchu, který musí tělo zpracovat navíc – takže buď říháte, nebo trpíte plynatostí,“ říká Marie Ředinová. „Z tzv. stavících nápojů je typický a známý černý čaj. Ale třeba u kávy je třeba to na sobě vyzkoušet. Na spoustu lidí má totiž třeba po ránu projímavé účinky, ačkoliv obecně panuje představa, že káva staví.“

Stejně tak se třeba říká o kefíru, že pomůže se zácpou, ale s někým podle Marie Ředinové „ani nehne“. A jaký je její obecný tip na nápoj, který se zácpou většinou pomáhá?

„Dobrý je heřmánkový čaj. Samotné mi příliš nechutná, ale chuťově přijatelnější je dětský čaj s heřmánkem z lékárny,“ doporučuje odbornice.

Které potraviny a nápoje pomáhají proti zácpě a kterým se vyhnout

Potraviny spíše projímavé

  • pivo
  • sušené švestky, fíky
  • čerstvé ovoce, ovocné šťávy (kromě borůvek)
  • různé druhy zelí (i kyselé), cibule
  • káva, mléko, ovesná kaše
  • lněné semínko, nehlazená rýže
  • celozrnný chléb, pšeničné otruby

Potraviny spíše stavějící

  • strouhaná jablka, banány, borůvky, rozinky
  • brambory, kukuřice, řepa, celer
  • kokosová moučka, ořechy, kakao, čokoláda
  • červené víno
  • černý čaj
  • těstoviny, bílý chléb
  • sýr

Zdroj: Publikace Dieta u pacientů se střevními vývody a po operaci střev – Tomáš Skřička, Pavel Kohout, Marieta Babíková

Rozhýbání střev po ránu – jednoduché cviky

Prevencí i pomocí, pokud máte „líná střeva“, jsou zdánlivě jednoduché věci. Prvním tipem je ranní dýchání do břicha.

„Když se ráno probouzíte, lehněte si na záda, dejte si ruce na břicho, prsty blízko k sobě a nadechujte se do břicha,“ radí Marie Ředinová, čím se střeva dají do pohybu, aby věděla, že „už nemají spát“.

Pokud to nestačí, můžete přidat jemnou masáž, hlaďte břicho odzdola doprava nahoru k pupíku a dokola, postupně se střeva dají do pohybu.

„Velmi důležitá pro střeva je také chůze. Když nechcete nebo nemůžete na procházku, dá se tento typ pohybu také nahradit. Sama ten cvik používám třeba ráno při čištění zubů nebo když čekám na zastávce na autobus,“ popisuje Marie Ředinová. Pokud znáte  klasický strečinkový cvik, který se doporučuje třeba před běháním – lifting, je to hodně podobné. Stačí stoupnout na špičky a přešlapovat – jedna noha stojí na špičce, druhá na plném chodidle. Přitom se dá do pohybu celé tělo. A to nejen zvenku, ale i vnitřní orgány včetně střev.

Galerie: Jak probíhá zdravé vyprazdňování

Zázračná vločková kaše naslano i nasladko

Než se se zácpou uchýlit k projímadlům, existuje jedna přírodní, a navíc zdravá možnost, která se dá využít i jako snídaně. Jsou to kaše z ovesných vloček. Vločky se dají sehnat už jemné, ale když použijte klasické (levnější), stačí je večer předem namočit a službu udělají stejnou. 

„Ráno pak doporučuji nejdříve napít se vlažné či teplé vody. Pak uvaříme dvě lžíce vloček v malém hrnku vody. Rozvařené vločky udělají šlem, který dělá střevům dobře. Můžete smíchat třeba s medem, který má také projímavé účinky,“ radí svůj osvědčený recept Marie Ředinová. „Přidávám trochu skořice a třeba jogurt nebo tvaroh.“

Tenhle recept se dá dobře využít i naslano, kdy osmažíte cibulku, případně kořenovou zeleninu, a přidáte k ní uvařenou kaši – jen pozor na mrkev, která spíše staví.

Polévky a kompoty fungovaly už babičkám

Klasickým pomocníkem na zácpu také bývají sušené švestky či meruňky, můžete je i trochu povařit. Co je ale zapomenutým „zázrakem“, který obvykle funguje a dříve si ho nastávající maminky braly s sebou do porodnice, když bylo po porodu zapotřebí popohnat zlenivěná střeva? Obyčejný kompot, na který nedá dopustit ani Marie Ředinová.

„Teď se kompoty skoro nedělají, přitom je dobré je vyzkoušet. Možná pomohou lépe než kupovaná vláknina, jako je psyllium. A stejné je to s polévkami,“ uvádí dva příklady Marie Ředinová.

Polévky se totiž z jídelníčku vytrácejí – přitom jsou zdrojem tekutin, které jsou nutné pro správnou funkci střev, a také zeleniny, jež prospívá nejen trávicímu systému.

V klidu. A co nejvíce kousat

„Není to ale jen o tom, CO jíme, ale také JAK jíme,“ shrnuje Marie Ředinová. „Maximálně důležité je pečlivě kousat. Všimněte si, že někdo jí stejnou porci jídla mnohem déle než druhý. Jen pečlivým kousáním, kdy se strava prosliní, je pak dobře rozmělněná.“

A dobře rozmělněná strava se pak jednoduše nemá kde zablokovat. Dostatečné žvýkání je mnohem účinnější než třeba pomoc v podobě mixování stravy. Taková je sice příjemně nadýchaná a dobře se jí, ale spolu s ní polykáme opět jen zbytečný vzduch.

Odborná spolupráce:

Ing. Marie Ředinová

Předsedkyně spolku České ILCO, pacientské organizace sdružující stomiky v České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).