Hlavní navigace

Vitamín D: jak poznáte, že ho máte nedostatek?

30. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nedostatek vitamínu D, podobně jako dalších vitamínů, se projeví spíše dlouhodobě. Má ale velký vliv na zdraví. Jeho hodnoty můžete zjistit pomocí laboratorních testů.

Vitamín D vzniká účinkem slunečních paprsků na kůži, získáváme ho ze stravy nebo formou doplňků stravy. Je známo, že u nás s jeho dostatkem míváme problémy; velká studie Státního zdravotního ústavu například ukázala, že české děti mají nedostatek vitamínu D. Platí to i pro dospělé, zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem „déčka“ téměř padesát procent naší populace.

Nedostatek vitamínu D je mimo jiné jedním z důvodů, proč v zimě či na jaře onemocníme chřipkou nebo jinými respiračními chorobami. Právě v období chřipkových epidemií, kdy se spotřebují zásoby vytvořené v létě díky slunečnímu záření, bývá hladina vitamínu D nejnižší. Nové poznatky ukazují, že jeho nedostatek může mít i vážné důsledky.

Příznaky většího nedostatku vitamínu D

U dětí je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.

Více v článku: Po deštivém létě nám všem chybí vitamín D. Jak ho dodat?

Od chřipky po rakovinu

Již dlouho je známo, že nedostatek vitamínu D se projeví v dětství malformací kostí (rachitida). Nově byla prokázána celá řada jeho rolí v organismu, například zásadní význam pro naši imunitu. „Vitamín D umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci těm bílým krvinkám a dalším složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou. Nové poznatky ukazují jeho klíčovou roli pro obranu proti infekčním onemocněním, například respiračním nemocem, jako je třeba chřipka. Mnoho studií ukazuje i na vyšší výskyt nádorových onemocnění prsou a střeva u lidí s nízkou hladinou tohoto vitamínu, stejně tak na zřetelně vyšší výskyt tzv. autoimunitních onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastním tkáním – příkladem je roztroušená skleróza,“ uvádí Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Potýkáte se s nedostatkem vitamínu D?

Vitamín D má také význam pro správnou funkci mnoha orgánů. Nové poznatky naznačují, že hraje rozhodovací roli pro udržení zdraví kardiovaskulárního systému. Jeho nedostatek se považuje za nezávislý rizikový faktor některých onemocnění srdce a úmrtí na kardiovaskulární příčinu. Vysoký krevní tlak či diabetes II. typu jsou také zjišťovány častěji u lidí s nízkými hladinami vitamínu D.

Galerie: Vitamíny v potravinách

Dostatek vitamínu D je důležitý u seniorů, sportovců i těhotných

U starších osob nedostatek vitamínu způsobuje řídnutí kostí a vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztrátu rovnováhy a pády, ztrátu svalové síly a svalové hmoty.

U sportovců má vitamín D výrazně pozitivní vliv na objem, výkon a regeneraci svalů, postřeh a koordinaci pohybů.

Důležitý je také v těhotenství. „Léčba nízkých hladin vitamínu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti, dále na snížení výskytu některých komplikací, jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie,“ říká lékař.

Z čeho získat vitamín D

  • Sluníčko
    Sluneční světlo podporuje tělo k tvorbě vitamínu D. Ale kvůli riziku rakoviny kůže není doporučeno trávit moc času na slunci. Nicméně malé množství slunečního záření bez opalovacího krému může stačit.
  • Tučné ryby
    Mastné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny.
  • Konzervovaný tuňák
    Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit svůj příjem vitamínu D; můžete jej získat rovněž z konzervy; a konzervy tuňáka nebo sardinky jsou obvykle levnější než čerstvé ryby.
  • Některé houby
    Stejně jako lidé, i houby mají schopnost vytvářet vitamín D, jsou-li vystaveny ultrafialovému záření. Houby jsou však obvykle pěstovány ve tmě a neobsahují vitamín, kromě specifických druhů pěstovaných v ultrafialovém světle (např. žampiony). Více: Houby vitamín D neobsahují, ale ozařte je UV a vyrobí ho
  • Některé typy obohacených pomerančových džusů
    Určité druhy pomerančového džusu jsou obohaceny vitamínem D, zkontrolujte opět na štítku.
  • Potravinové doplňky
    Suplementy vitamínu D pomohou dostat do těla správnou denní dávku, aniž byste dostali rakovinu kůže. Nicméně příliš mnoho vitamínu D může působit toxicky, proto se poraďte se svým lékařem o správném dávkování.
  • Vaječné žloutky
    Vejce jsou pohodlný způsob, jak získat vitamín D, a to ve všech formách, jako jsou snídaně, oběd, večeře nebo dezert. Vzhledem k tomu, že vitamín D ve vejci pochází ze žloutku, je důležité používat celá vejce, nejen bílky. Nesnažte se ale získat svůj denní příjem déčka jen z vajec.
  • Obohacené cereálie / obiloviny
    Pokud potřebujete vitamín D, najdete jej v obohacených cereáliích, které můžete zkombinovat i s o déčko obohaceným mlékem.
  • Hovězí játra
    I když se spousta lidí játrům vyhýbá, jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu, takže možná zvolíte raději tučné ryby.
  • Olej z tresčích jater
    I když jeho jméno by mohlo odradit, olej z tresčích jater je často ochucený mátou nebo citrusy, nebo se prodává ve formě kapslí. Tresčí játra jsou navíc velmi bohatým zdrojem vitamínu D.
  • Ultrafialové lampy a žárovky
    Lidé s vysokým nedostatkem vitamínu D se mohou uchýlit k UV lampám a žárovkám. Jsou určeny těm, kdo nejsou schopni absorbovat vitamín (malabsorpce), nebo jim opravdu chybí slunce. Tyto lampy ovšem nesou stejné riziko rakoviny kůže jako sluneční záření a potřebujete ochranné brýle, takže byste se o jejich použití měli poradit s lékařem.

Více v článku: K čemu je důležitý vitamín D a jak ho získat?

Chcete vědět, jaká je vaše hladina vitamínu D?

Pouze jedno procento lidí v ČR získá dostatek vitamínu D ze stravy. Současný životní styl a nedostatek slunečního záření po velkou část roku vede k omezení tohoto zdroje, proto je většinou vhodné cílené doplňování vitamínu D v podzimních až jarních měsících.

Dostatek vitamínu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu tzv. 25-hydroxyvitamínu D v plazmě.

Toto vyšetření může v odůvodněných případech doporučit lékař, nebo si ho v případě zájmu můžete sjednat sami. Pak je ovšem za úhradu. „Veškerá vyšetření provádíme i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Našim klientům se často nechce trávit čas v čekárně u lékaře a pak žádat, zda jim konkrétní vyšetření předepíše. Volí rychlejší cestu a navštíví rovnou naše odběrová místa,“ uvádí Petr Podroužek z EUC Laboratoří. Takovéto vyšetření stojí zhruba osmnáct set korun.

Pokud se rozhodnete nechat si zjistit hodnoty vitamínu D, na krevní odběr přijďte nalačno, jíst a kouřit byste neměli zhruba dvanáct hodin předem. Je vhodné vypít čtvrt litru vody či neslazeného čaje. Výsledky obvykle dostanete další pracovní den po odběru krve.


MUDr. Petr Podroužek, CSc.

Odborný ředitel EUC Laboratoří

Lékař s atestací v oboru klinické biochemie a gynekologie a porodnictví, pracoval jako vedoucí Ústředních laboratoří Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí, podílel se jako zakladatel na vzniku nestátních zdravotnických laboratoří AeskuLab, kde dlouhodobě zastával pozici ředitele. Ve vedení EUC Laboratoří pracuje od roku 2010.

Zdroj: TZ EUC Laboratoře

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).