Asi jen málokdo si umí představit Vánoce bez perníčků. Toto sváteční pečivo kořeněné chuti ale nepatří jen na vánoční stůl, ale peče se i o Velikonocích. Akorát se místo stromečků a kapříků vykrajují vajíčka, králíčci a jiné jarní motivy. Velikonoční perníčky se často zdobí bílkovou polevou nejrůznějších odstínů, protože k jaru pestré barvy zkrátka patří.
Co se dozvíte v článku
Kde se vzaly perníčky?
Zatímco dnes vnímáme perníčky jako běžnou a snadno dostupnou pochoutku, v minulosti platily za luxusní záležitost. Ke skořici, zázvoru a dalším druhům koření, které dodávají perníku jedinečnou chuť, se totiž dostal jen málokdo. O prvních perníčcích toho příliš mnoho nevíme. Údajně se pekly ve starověkém Egyptě, přičemž základem těsta byla mouka s medem.
Do Evropy se pečení perníku dostalo až ke konci 10. století, a to konkrétně do Francie. Perníčky se postupně začaly péct i v jiných státech, a to celoročně, protože měly ulevovat od zažívacích potíží. Časem se měnila jejich receptura, do které přibývaly nové druhy koření v čele s pepřem. Na něj také odkazuje český název peprník.
Nějakou dobu ale trvalo, než se perník začal péct v domácnostech běžných občanů. Kvůli nedostupnosti exotického koření se nejprve pekl jen v klášterech. Perníčky tak představovaly luxusní zboží. Velmi oblíbené byly i díky dlouhé trvanlivosti, za kterou vděčí použitému koření.
Koupit jste si je mohli třeba na jarmarcích. Dokonce se pořádaly trhy zaměřené na perníky. S nástupem 18. století se však začal přístup k perníku měnit. Už se nejednalo o zboží, které si mohli koupit jen ti nejbohatší.
Pečení perníčků nejen na Vánoce
Do českých zemí perník pravděpodobně doputoval během 14. století. Tradice perníkářství se k nám dostala od německých sousedů. Těsto se nejprve vtlačovalo do dřevěných forem. Až později se začalo válet a vykrajovat. Voňavé perníčky ale nesloužily jen ke konzumaci, nýbrž i jako ozdoba na vánoční stromeček. Toto pečivo se také strouhalo do kaší jako určitá forma sladidla.
Perníčky byly vnímány jako sváteční pečivo, proto se hojně připravovaly na Vánoce. Tato tradice se potom rozšířila i na období Velikonoc. Recept byl prakticky totožný, jen se z těsta vykrajovaly jiné motivy.
Velikonoční perníčky: recept
Zatímco v minulosti dávaly hospodyňky přednost klasickému receptu na perníčky, které jsou po upečení tvrdé a postupně měknou, dnes se většina lidí přiklání spíše k měkkým perníčkům. Ty je totiž možné konzumovat hned po upečení, takže nemusíte přemýšlet nad tím, kdy začít péct.
Okamžitou vláčnost zajišťují vajíčka, kterými se v receptu na měkké velikonoční perníčky opravdu nešetří. Tím se liší od tvrdých perníčků, do kterých se dávalo více medu a méně vajec.
Pokud chcete, aby byly perníčky co nejměkčí, můžete zkusit nahradit část medu cukrem. Med totiž představuje jeden z hlavních faktorů, proč jsou tvrdé perníčky tak pevné. Měkkost perníčků ovlivňuje rovněž přítomnost tuku. Ten se do původního perníkového těsta vůbec nedával, proto byly středověké perníky opravdu hodně tvrdé.
Důležitým krokem je také volba tvarů. Velikonoční vykrajovátka na perníčky se nesou v duchu klasických jarních motivů. Najdete mezi nimi třeba vajíčka, králíčky, beránky, kuřátka či květiny. Oblíbené jsou též motýlci, čtyřlístky, slepičky a mrkvičky.
Na Velikonoce pečeme jedině…
Velikonoční perníčky hned měkké
Ingredience:
- 400 g hladké mouky,
- 130 g moučkového cukru,
- 2 celá vejce,
- 100 g změklého másla,
- 2 vrchovaté lžíce medu,
- 1 čajová lžička jedlé sody,
- 2 čajové lžičky perníkového koření,
- 1 vaječný žloutek a trocha vody (mléka) na potření perníčků.
Postup:
Připravte si velkou mísu, do které prosejete hladkou mouku. K ní přidejte cukr, změklé máslo nakrájené na kostičky, vajíčka, med, jedlou sodu a perníkové koření. Ingredience nejprve zamíchejte lžící, poté se dejte do hnětení těsta. Důležité je propracovat všechny přísady tak, aby se spojily a vzniklo pevné nelepivé těsto.
Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte uležet v lednici. Minimum by měly být dvě hodiny, ale perníčkům jedině prospěje, když těsto necháte odpočívat klidně dva dny. Než se pustíte do pečení, dobře těsto propracujte rukama.
Těsto by se mělo válet na pláty silné přibližně 5 milimetrů. Snažte se ho příliš nepodsypávat moukou, protože to může přispět k větší tvrdosti perníčků. Pokud se vám těsto lepí na váleček, můžete si práci usnadnit tím, že ho budete válet mezi dvěma archy pečicího papíru.
Z těsta vykrájejte požadované tvary a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky nechte péct v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 8–12 minut. Přesný čas pečení bude záviset na jejich tloušťce.
Po vytažení z trouby by se měly perníčky potřít žloutkem rozšlehaným v trošce vody (mléka). Pracujte rychle, protože lesklého povrchu perníčků dosáhnete jen tak, že je budete potírat ještě horké. Pokud se vám zdá, že žloutek tvoří na perníčcích šmouhy, zkuste směs ještě trochu naředit. Vychladlé perníčky pak můžete zdobit bílkovou polevou.
Galerie: Velikonoční perníčky: nápady na zdobení
Zdobení velikonočních perníčků
Asi nejpopulárnější technikou zdobení perníčků je použití bílkové polevy. K její přípravě potřebujete jen tři suroviny, které je ale nutné smíchat v optimálním poměru. Na jeden bílek byste měli použít 200 gramů moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy.
V některých receptech se přidává ještě škrob. Polevu doporučujeme umíchat raději ručně metličkou. Pokud použijete mixér, riskujete, že se v polevě vytvoří vzduchové bubliny.
Protože se Velikonoce nesou v duchu pestré škály výrazných barev, můžete do polevy na perníčky přidat gelové potravinářské barvivo. Stačí rozdělit polevu do mističek a nakapat pár kapek barviva. Na kuřátka tak můžete umíchat žlutou polevu, na vajíčka třeba modrou, růžovou nebo zelenou a na ovečky nechat klidně bílou bez barviva.
Polevou naplňte zdobicí sáčky, u kterých stačí ustřihnout malý růžek. Při zdobení už záleží na vašem vkusu a fantazii. Zatímco někdo má rád perníčky celé polité polevou, jiný dává přednost decentním motivům a jemným vzorům.