Hlavní navigace

V prodeji se objevily rozinky s ropným olejem. A nebylo to poprvé

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Každoročně se potravinářská inspekce v tržní síti setkává s rozinkami, které neodpovídají legislativě. Obsahují jed nebo zakázané minerální (ropné) oleje.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila závadné rozinky v brněnské provozovně řetězce Albert. Pocházely z Íránu, jejich výrobce je slovenská firma Enciger.

Závadné rozinky:

  • Balení: 500 g
  • Datum minimální trvanlivosti: do 25/03/2022
  • Výrobce: Encinger SK s.r.o, Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko
  • Země původu: Írán

Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři v potravině potvrdil u výše uvedených rozinek přítomnost minerálního oleje v množství 45,4 miligramu na kilogram (mg/kg). Protože se nejedná o potravinářskou látku, nesmí být v potravinářském výrobku obsažena. Přítomnost minerálních olejů v jakékoliv potravině je totiž nežádoucí, neboť se jedná o směs uhlovodíků ropného původu a potraviny takto kontaminované nejsou vhodné k lidské spotřebě.

V prodejní síti se již rozinky podle našich informací nenacházejí, Albert je z prodeje stáhl začátkem září. Jak Albert sděluje, zákazníci, kteří si uvedený produkt zakoupili, ho mohou vrátit do 7. 12. 2021 a dostanou zpět peníze. SZPI pak doporučuje, aby lidé tyto rozinky nekonzumovali.

Podobný nález minerálních olejů v rozinkách přitom není výjimečný

U rozinek inspekce nejčastěji řeší nadměrný obsah ochratoxinu A (ten poškozuje ledviny a způsobuje nádorová onemocnění), v posledních letech řeší i obsah nepovoleného minerálního oleje. Už v roce 2014 jsme vás informovali o tom, že k nám z Íránu byly dovezené rozinky s touto látkou. Tehdy jí ale v rozinkách bylo 10× více než dnes, přesně 567 mg/kg.

I před třemi lety se u nás objevily rozinky z Íránu, kde bylo množství minerálních olejů 86,1 mg/kg. Loni SZPI řešila dovoz 21 tun rozinek kontaminovaných ropnými oleji. Tehdy se jednalo o obsah 173 miligramů minerálního oleje na kilogram (mg/kg). Právní předpis ale nepřipouští přítomnost jakéhokoli detekovatelného množství minerálních olejů.

Obaly, místa nálezu i velikost balení se vždy liší. Uvedené příklady z minulosti mají jen jednoho společného jmenovatele a tím je země původu. Írán totiž patří mezi desítku největších pěstitelů rozinek na světě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).