Hlavní navigace

V karanténě bez pedikúry: základ je správně si mýt nohy, mnoho lidí to neumí

9. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nehty na nohách rostou výrazně pomaleji než na rukách. To nám dává i jistou výhodu, když se o ně nemůžeme nějakou dobu starat tak, jak bychom měli. „Když měsíc nezastřihneme nehty u nohou, není to žádný problém,“ říká pedikérka Olga Machartová. Velmi důležitá je ale správná hygiena a promazávání.

Přestože běžně je optimální interval pro návštěvu odborníka v péči o nohy zhruba jeden měsíc, za aktuální situace se nic neděje, když bude delší, naše nohy to snesou. Zde jsou užitečné rady, jak na to. A rovněž varování, do jakých zákroků na svých nehtech a chodidlech se na vlastní pěst raději nepouštět.

Co se dozvíte v článku
  1. Co můžeme pro zdraví svých nohou udělat sami doma
  2. Hygiena a koupele
  3. Nemáte speciální krém na nohy? Nevadí
  4. Stříhat do oblouku, nebo do roviny? Budete se divit, oboje je správně
  5. Délka nehtu
  6. Silnější nehet má tendenci praskat
  7. Odstraňování kůže
  8. Suchá, nebo mokrá pedikúra?
  9. Nohy patří do péče pedikérky
  10. Umělé nehty na nohy – nesmyslný hazard

Co můžeme pro zdraví svých nohou udělat sami doma

„Mnoho lidí se domnívá, že zajít na pedikúru jednou za čas je vše, co mohou pro své nohy udělat,“ říká Marcela Mořkovská, soudní znalec a školitelka v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Není tomu tak. Doma máme mnoho možností, jak svým nohám udělat dobře.

„Starat se o své nehty a nohy špatně v principu ani nejde – pokud se ovšem dostatečně věnujeme běžné hygieně. Důležité je udržet nohy v čistotě a přiměřeně dlouhé nehty,“ shrnuje hlavní zásady pedikérka Olga Machartová.

Hygiena a koupele

Na prvním místě je správná hygiena. Možná to zní samozřejmě, ale podle zkušeností profesionálů mívají lidé i v tomto nedostatky.

„Vždy klienty upozorňuji, že je třeba dbát na to, aby byl čistý meziprstní prostor a také pokožka pod prsty. Tato místa můžeme vyčistit prsty nebo kartáčkem. Často se setkávám s tím, že pod prsty zůstává nános různých chloupků nebo odumřelé kůže,“ popisuje pedikérka.

Nohám můžeme dopřát nad rámec běžného umytí i různé koupele. Lze využít speciální přípravky typu Rochova sůl nebo některý z mnoha druhů koupelových solí, ale i řadu věcí, které máme běžně doma, třeba pěnu do koupele a podobně. „Osobně jsem zastáncem přírodních prostředků,“ říká Olga Machartová. „Použít můžeme klidně šťávu z citronu nebo ocet. Ten ocení ti, kdo trpí nebo jsou náchylní k různým záparům či plísním, stačí půl deci octa na vaničku teplé vody. Toto se může dělat klidně i denně.“

Do lázně je možné přidat i sušené nebo čerstvé bylinky, udělat z nich studený či teplý výluh. „Studené výluhy se musí připravit hodně dopředu,“ popisuje pedikérka. „Je dobré na dvacet čtyři hodin namočit a potom výluh ohřát zhruba maximálně na čtyřicet stupňů pro příjemnou koupel. Jednoduchý horký výluh se nechá většinou patnáct minut louhovat a minutu, dvě povařit – a je připraven ke koupeli.“ Ke koupelím postačí i obyčejná kuchyňská sůl, udělá dobrou službu a nohy dobře odmočí.

Voda koupele by neměla být příliš horká. „Pokud jsme zdraví, nohám dělá dobře i teplota chladnější. Nemyslím jen střídání teplé a studené, ale i koupel může být pouze vlažná. Každý si musí sám vyzkoušet, co mu vyhovuje,“ doporučuje Olga Machartová.

Pro umytí můžeme zkusit i variantu bez mýdla, očistit nohy jen vodou a například jemným pískem, vhodné jsou různé druhy minerálních písků. Také vnitřní částí kůry z vymačkaného citronu si můžete udělat příjemnou masáž chodidel a nohu tak dočistit. „Pokud máme čas, skutečně si můžeme vyhrát,“ říká pedikérka.

Po omytí či lázni nohy důkladně osušte, opět věnujte pozornost místům mezi prsty. Pak je vhodné ošetřit je nějakým jednoduchým mazadlem, zejména pokud je kůže sušší nebo praskající.

Nemáte speciální krém na nohy? Nevadí

Speciálních krémů na nohy je mnoho. Pokud je ale člověk zrovna nemá k dispozici, vůbec nic se neděje. V domácích podmínkách, když nemůžeme nebo nechceme jít do obchodu, můžeme podle pedikérky použít i cokoli z kuchyně. „Poslouží třeba různé druhy olejů. Čím jsou kvalitnější, tím je přínos pro kůži lepší. Můžeme sáhnout po olivovém oleji, nejlépe za studena lisovaném, nebo kokosovém oleji či másle, i obyčejné sádlo je výborné mazadlo,“ radí Olga Machartová. V nouzi můžeme nohy namazat i tělovým nebo obličejovým krémem.


Autor: Depositphotos.com

Dobře nohy mýt a promazávat, to je základ domácí péče

Nemusíme zkrátka mít nic složitého, alespoň pro aktuální nouzový stav. Odbornice doporučuje na noc použít mastnější mazadlo a ráno sušší, není dobré na den nohy namazat mastným prostředkem, kvůli kterému by nám pak nohy klouzaly. Také radí kosmetiku střídat, pokud máte na výběr, a využít tak výhody přírodních i průmyslových prostředků.

Stříhat do oblouku, nebo do roviny? Budete se divit, oboje je správně

Nehty by měly být krátké tak, aby nepřesahovaly prst. Pro to, zda mají být zastřižené do roviny, či do oblouku, neexistuje pravidlo, záleží na každém. Kolem tohoto panují mýty, ani jeden způsob totiž podle pedikérky není špatně.

Důležité je spíše přihlížet k tvaru svých prstů a tomu přizpůsobit způsob stříhání. „Pokud máme lůžko a nehet více do oblouku, držme se toho oblouku, zastřihněme nehet podle tohoto tvaru. Někdo má naopak od přírody nehty rovnější, pak může držet rovnější linii.“

Délka nehtu

Příliš dlouhý nehet bude jednak tlačit v botě a také vždy hrozí poškození kořene nehtu. Když je totiž nehet příliš dlouhý, v pevné obuvi naráží, a tlačí tak na kořen nehtu, což je choulostivé místo. V okamžiku, kdy se poničí, dochází k deformaci: „To již mnoho lidí zažilo třeba po velkých túrách, kdy šli dlouho z kopce, a nehet tak stále narážel na obuv. Nehet jim potom třeba i slezl nebo se zdeformoval, začal se odchlipovat, odpadal, nebo dlouhodobě, někdy i do konce života, rostl zdeformovaný,“ popisuje pedikérka. (Péči o již poškozené nehty se věnujeme v samostatném článku.)

Nehty je třeba udržovat v krátkém stavu. Odborníci v praxi vidí, že když klient po nějakou dobu nehty zanedbává, přináší to různá rizika. Nehet, pokud roste a není odstraňován (a pokud člověk nechodí bos, pak by se nehty částečně obrušovaly), pak přerůstá a začíná se deformovat.

„Setkala jsem se i s tím, že se takovýto nehet stočil jako šnečí ulita do ruličky a hromadil se na konci prstu,“ popisuje Olga Machartová. „To se stává v opravdu extrémních případech, kdy klienti již nemohou chodit a nemají nikoho, kdo by se o ně postaral, sami si toto odstranit nemohou. K nám se pak mohou dostat i v takovémto stavu, ale to samozřejmě nejde o měsíc či dva zanedbané péče, ale spíše o roky.“

Silnější nehet má tendenci praskat

Navíc s věkem nehty sílí, stávají se ztluštělé. Takový nehet je obtížnější ustřihnout a riziko je i v tom, že zastřižením snadněji praskne. Nehet může prasknout třeba až ke kořeni, stačí i jen několik málo milimetrů do lůžka nehtu a prasknutí může být takřka neviditelné, přesto se do této praskliny mohou dostat patogeny. Pak hrozí vznik zánětu nebo jiný opravdu velký problém.

„Takovéto nehty je třeba zkracovat s velkým citem, uštípávat po malých kouscích a neustále hlídat, zda je vše v pořádku. Anebo je třeba jenom opilovávat,“ radí pedikérka. Tato péče už je ale samozřejmě náročná. V současné situaci, pokud člověk nemá jinou možnost, doporučuje odbornice, aby nehty alespoň velmi opatrně zkracoval pilníkem. Potřeba je k tomu velmi hrubý pilník, aby hmota trochu ubývala, protože jemný pilník na nehty na ruce v těchto případech nebude efektivní. K takovýmto potížím ale nedojde rychle, je to dlouhodobý důsledek.

Odstraňování kůže

Měsíc či dva bez péče jsou pro pokožku nohou již dost dlouhá doba. Kůže na patách a dalších exponovaných místech má tendence sílit, hrubnout, praskat… Pokud si nevystačíte s koupelemi a promazáváním, lze kůži opatrně odstranit. Ale: „Laické odstraňování nánosů keratinových vrstev doma naráží hned na několik problémů. Pokud je člověk jogín nebo hypermobilní jedinec, má o jednu starost méně. Další faktor spočívá ve schopnosti snést správnou vrstvu zrohovatělé kůže. Nesmí to být moc, ani málo. Také záleží na tom, zda tímto odstraňováním dosáhneme hladkého povrchu,“ popisuje soudní znalkyně Marcela Mořkovská.


Autor: Depositphotos.com

Špatná péče může poškodit kondici, zdravotní stav, a dokonce i funkci nehtů. Hlavní úloha nehtu spočívá v ochraně posledního článku prstu.

K dispozici jsou různé pemzy a škrabky, buď typu brusného papíru, anebo žiletková ostří. Odborníci doporučují laikům držet se spíše pemz a brusných škrabek, kde téměř nehrozí poranění. S žiletkovými nástroji již musíte umět zacházet, abyste si neublížili. Než bude zase možné jít na profesionální ošetření, je potřeba předcházet zvláčněním tomu, aby pokožka nebyla hrubá, nedocházelo k prasklinám apod. Pokud k tomu již dojde a kůži je třeba ošetřit, pak raději jednoduchou škrabkou.

„Rozhodně důrazně nedoporučuji vzít břitvu,“ varuje pedikérka Olga Machartová, „jsou klienti, kteří se dokonce pouštěli do odstraňování pokožky ostřím nože, to bych opravdu nedělala, běžná škrabka na nohy naprosto postačí. Ale je to nouzové řešení, protože každá škrabka, ať jemnější, či hrubší struktury, vždy kůži nějakým způsobem naruší, rozvrásní. Zde také záleží na typu pokožky, podle toho bychom měli zvolit péči nasucho, či namokro.“

Suchá, nebo mokrá pedikúra?

Ani tady neplatí univerzální pravidlo. Někdo má po odmáčení pokožku tak jemnou, že by ji škrabka spíše hloubkově poničila. Pokud tedy pokožku „odpiluje“ nasucho, udělá menší zlo. U někoho je to obráceně. Olga Machartová nabízí jednoduchý test, v němž orientačně poznáte, do jaké skupiny patříte:

Test: Pedikúra nasucho, nebo namokro?

  • Namočte nohy na cca patnáct až dvacet minut. Pak zkuste nehtem zaškrábat na kůži na patě.
  • Jestli jde snadno odstranit, jste „mokrý typ“ a můžete škrabku použít po odmočení nohou.
  • Pokud se však kůže neodstraňuje, ale žmolkuje, je vhodnější odstraňování nasucho, bez předchozího máčení.

Pro obě skupiny jde ale o provizorium, které nenahrazuje odbornou péči.

Nohy patří do péče pedikérky

Nicméně podle odborníků se nemusíte bát, když péče bude nějakou dobu ve vašich rukou. Esteticky se to možná projeví, ale jinak nic moc nehrozí, postačí základní úkony. Základ je nohy dobře umýt a promazat, jak již zaznělo na začátku.

„Odstraňování kůže i zkracování nehtů má svá pravidla a záludnosti. Věc se většinou zkomplikuje, když si laik snaží odstranit kuří oko. Znám případy, kdy tuto ‚domácí péči‘ následovala velká bolest a záněty. Zkrátka platí pravidlo, že zuby spravujeme u zubaře a nohy patří do péče pedikérky,“ říká Marcela Mořkovská

„V domácí péči stačí udržovat běžnou hygienu a mít kvalitní krém na vysušenou pokožku. V období, kdy nemůžeme na pedikúru, je to velmi důležité, protože praskliny na patách jsou součtem výše zrohovatělé vrstvy a jejího vysušení. K domácí péči lze také přidat cévní gymnastiku, tedy střídání studené a teplé koupele. Relaxační a aromaterapeutické koupele pomáhají při velkém přetížení svalových skupin. Jedním z nejdůležitějších faktorů je mít kvalitní a pohodlné boty,“ shrnuje soudní znalkyně.

Umělé nehty na nohy – nesmyslný hazard

Marcela Mořkovská ještě závěrem varuje před zbytečným ohrožováním zdraví: „Pozor bych si dala na umělohmotné vrstvy nanesené na nehty. Přirozené tkáně s tím vždy mají problém. U nohou jde o nesmyslný hazard. Modelaci nehtů na nohou odsuzují hygienici, dermatologové a troufám si říci, že také všichni, kdo znají fyziologické funkce nohy a nehtů.“

Při zanedbání péče, v případě poškození nebo při některých onemocněních, si nehty a nohy žádají speciální zacházení. Jeho pravidlům se věnujeme v samostatném článku.

A pro všechny platí – až to zase bude možné, zajděte ke svému pedikérovi jednou za měsíc či dva, v případě potíží i častěji. Vaše nohy to ocení.

Odborná spolupráce:

Olga Machartová

Pedikérka, Praha


Marcela Mořkovská

Soudní znalec a školitelka v oborech manikúra, pedikúra a modeláž nehtů. Výhradní zastoupení SpaRitual pro CZ a SK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).