Hlavní navigace

Správný výběr lékaře, to je výhra!

Sdílet

Praktický lékař, zubař a v případě žen ještě gynekolog, to je základ. Na tuto trojici se v případě zdravotních potíží obvykle obracíme nejdříve, u ní proto také začneme seriál článků, který vám chce být průvodcem po nejrůznějších ordinacích a vyšetřeních. Co nás kde čeká a co můžeme udělat, abychom návštěvu lékaře „přežili ve zdraví“?

Za své potíže si často můžeme sami. Chybujeme už tím, že podceňujeme prevenci, která je bezplatná. Někdo se vymlouvá na nedostatek času, jiný nechce vysedávat v čekárně u doktora, když mu nic nechybí. Někdy podceňujeme i varovné příznaky, návštěvu lékaře odkládáme, jak to jen jde. Svou roli hraje i strach: co všechno se mnou budou lékaři dělat, bude to bolet?  Nenarazím na doktora, pro kterého budu jen diagnóza, ale lidský přístup mu bude chybět?

S naším volným seriálem U lékaře: krok za krokem postupně navštívíme nejrůznější ordinace a „podstoupíme“ řadu vyšetření. Chceme zjistit, co nás kde čeká, na co bychom se měli připravit. Kde je důvod k obavám a co můžeme udělat, abychom návštěvu lékaře „přežili ve zdraví“? Napište nám, co by vás zajímalo!

Nejste spokojeni se svým ošetřujícím lékařem?

Změňte ho. Doby, kdy jsme museli být registrováni podle místa bydliště, jsou pryč. Na změnu svého praktického, zubního a ženského lékaře máte právo po třech měsících. Pokud změníte místo bydliště, dodržení této lhůty se vás netýká.

lékař

Najít dobrého praktika nemusí být problém. Poptejte se svých známých, nebo si najděte lékaře na internetu. Ti skutečně dobří zveřejňují i ohlasy a reference svých pacientů. Navíc se obvykle nemusíte obávat, že by vámi zvolený praktik neměl smlouvu se zdravotní pojišťovnou, u které jste registrováni. Naprostá většina má smlouvu se všemi. Může se ovšem stát, že vás dotyčný lékař odmítne zaregistrovat a zdůvodní to tím, že má naplněnou kapacitu. Vymlouvá se, nebo má pravdu? To nezjistíte…

Opatrnější buďme při výběru gynekologa. Většina z nich má v čekárně vyvěšenou tabulku s přehledem pojišťoven, s nimiž spolupracuje. Nenašli jste ji? V tom případě se raději předem zeptejte sestřičky. Jinak můžete být nemile překvapeni, když po vyšetření dostanete účtenku, protože jste měli smůlu: vaše pojišťovna na seznamu není.

Hledáním jehly v kupce sena bývá pátrání po stomatologovi. „Je jich čím dál tím méně, mladší se dali na soukromou praxi nebo odešli za mnohem vyšším výdělkem do zahraničí. Na internetu si sice můžete vyhledat zubního lékaře poblíž vašeho bydliště, ale většinou se dozvíte následující: nově registrujeme pouze děti a mládež do 18 let, máme smlouvy pouze s několika největšími pojišťovnami, atd.,“ vysvětluje MUDr. Daniel Ott, zástupce přednosty záchovné stomatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze 2.

Měli jste potíže při hledání „volného“ zubaře?

Ať už se zaregistrujete kdekoli, vždy vás však čeká papírování v podobě tzv. registračního listu. Zamlčet v něm některé důležité údaje se nemusí vyplatit. „Pacient například neuvede, že je alergický na určité látky, které mohou být obsaženy v předepsaném léku. I takovou zdánlivou banalitu jakou je krvácení z nosu nebo žaludeční problémy při užívání Acylpyrinu nebo Aspirinu by měl hlásit. Je pozdě potom vinit lékaře z potíží, které si zavinil sám,“  upozorňuje praktická lékařka MUDr. Pavlína Liptáková. Máte právo neodpovídat na dotazy, které odporují právu na ochranu osobnosti. Nikomu není nic do toho, jaké jste sexuální orientace, náboženského vyznání nebo zda jste měli v mládí zkušenosti s drogami,“  dodává doktorka Liptáková.

Odložte si, prosím

Touto větou začíná první vyšetření, při kterém byste měli mít soukromí. U gynekologa je to samozřejmostí. U praktika se může stát, že se máte svléknout v ordinaci, která je propojena s druhou, z níž slyšíte mužský hlas. Odmítněte a počkejte, až „soused“ odejde.

tlak

Součástí prohlídky je EKG a měření tlaku. „Starší lidé se přísavných baněk a hadiček mnohdy bojí, chce to jim vysvětlit, jak onen přístroj pracuje, a hlavně, že to vůbec nebolí. Má to svůj význam. Vystresovaný člověk má potom vyšší tlak a řeči typu – paní, uklidněte se – jsou k ničemu. I při tak jednoduchém úkonu, jako je měření tlaku, může dojít k omylu. Přišla ke mně nová pacientka, která delší dobu brala léky na snížení tlaku. Příznaky, které líčila, odpovídaly spíše opaku. Odstrčila jsem digitální tlakoměr a vyndala starou klasiku s balonkem. Krevní tlak 100/70 svědčil o tom, že paní byla léčena zbytečně,“vypráví doktorka Liptáková.

Po základním vyšetření následuje odběr krve a rozbor moči. Naštěstí jsou laboratoře, kam nemusíte na lačno naklusat nejpozději do osmi hodin ráno, ale můžete přijít kdykoli. Podmínkou je, abyste zhruba tři hodiny před odběrem nejedli. Dáte-li si však k obědu vepřo-knedlo, pauza by měla být alespoň dvojnásobně dlouhá. Odkládat si nemusíte, stačí vyhrnutý rukáv. Nesnášíte pohled na krev? Dívejte se jinam. Nelekejte se ani množství zkumavek, sestřičky v laboratoři pracují rychle a jedno malé píchnutí vydrží každý. „Ženy, které berou hormonální antikoncepci, by si měly nechat udělat i jaterní testy. Pokud jim to gynekolog do žádosti o laboratorní vyšetření opomene napsat, měly by si ho samy vyžádat,“doplňuje gynekoložka Alena Bernášková.

Gynekologa byste měly navštívit jednou do roka, samozřejmě pokud nemáte potíže. Nezapomeňte na mamografické vyšetření prsu. „Přes veškerou osvětu se mamografického vyšetření účastní cca 60 procent žen, kterých se to týká. To znamená ve věku od 45 do 69 let, jednou za dva roky. Jestliže se však u vás v uvedeném intervalu objeví potíže, nečekejte a objednejte se na mamograf co nejdříve. Navíc pacientka má nárok na všechny informace. Pro ženy jsme například vydali knihu „Co mám vědět o karcinomu prsu“, na všechny podrobnosti se můžete vyptat lékaře,  je povinen zodpovědět i detaily, které se týkají například i znaků na buňkách,“ radí profesorka Abrahámová.

zubaře se sice svlékat nemusíte, přesto je to ordinace, kam se nikomu dobrovolně nechce. „Bohužel, pacient se často objeví až s oteklou pusou a bolestí. Čím později přijde, tím bude výkon náročnější a dražší. Vždyť dnes se už mluví o tom, že by si pacient měl platit i za obyčejnou amalgámovou plombu. Strach ale můžete nechat za dveřmi. Hlučné vrtačky, které si pamatujeme z dětství, jsou již v muzeu a při každém výkonu pacientovi nabídneme lokální anestezii. Při ní nic necítí, nic ho nebolí ani po odeznění jejího účinku. Absence preventivních prohlídek může vést k zánětům dásní, okostice a parodontóze. Léčení je pak velmi zdlouhavé a finančně náročné. Češi patří ve světě k lidem s nehorším chrupem. Začíná to již v dětství. Ze škol zmizely povinné zubní prohlídky a záleží jen rodičích, zda vzpouzejícího se potomka k prohlídce donutí,“ dodává MUDr. Ott.

Příště: Kolik to stojí?

Platby u lékaře, při hospitalizaci, doplatky za léky…

Ilustrační foto: agentura SXC, Dreamstime

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snažím se mít radost z maličkostí, škarohlídi mi ubírají energii. Ráda cestuji, po Čechách a zemích blízkých i dalekých. Udržuji se sportem a jsem filmový fanoušek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).