Hlavní navigace

Tisíce balení ivermektinu skončí ve spalovně, lék proti covidu už je jen v Brně

13. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem FN u svaté Anny Brno
Čeští pacienti – až na výjimky – už nebudou dostávat při nemoci covid-19 lék Huvemec, který obsahuje diskutovanou léčivou látku ivermektin. Většina tablet Huvemecu, dovezených do Česka v březnu z Bulharska, skončí ve spalovně. Na konci srpna jim vypršela expirace, a proto se dál nesmí používat. Ve skladech nemocnic či lékárnách přitom zbyly tisíce balení Huvemecu. Prošlý lék musí vyhodit.

V Česku původně bylo 10 tisíc balení léku Huvemec. Jde o tablety, které se ve světě používají jako antiparazitikum, u nás ale nejsou schválené. Tedy alespoň k léčbě lidí. Koně se pastou s ivermektinem léčí běžně už řadu let.

Lék zakoupila a do Česka nechala přivézt brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny (FNUSA). A ministerstvo zdravotnictví, které je zřizovatelem FNUSA, preparátu zkraje letošního března udělilo výjimku s tím, že „je vhodnější povolit použití neregistrovaného léčivého přípravku za kontrolovaných podmínek, a předejít tak neuváženému používání ivermektinu získaného na černém trhu nebo užíváním nevhodných veterinárních přípravků nebo nevhodných lékových forem“. Výjimka končila v srpnu, protože v té době všem balením Huvemecu dovezeným do Česka skončila expirace, tedy doba použitelnosti. A jak upozornil server iDNES.cz, ministerstvo ještě před uplynutím lhůty rozhodlo, že pro další šarži už výjimku nevydá.

Co je Huvemec

Jde o v Česku neregistrovaný humánní léčivý přípravek s obsahem léčivé látky ivermektin. Ve světě se používá k léčbě parazitárních onemocnění, jakými jsou filariáza, svrab, strongyloidiáza nebo onchocerkóza. Výrobcem je firma Huvepharma z Bulharska. Do Česka byla přivezena balení po deseti či třiceti tabletách. Celkem šlo o 10 tisíc balení. Lék mohl být podán buď v nemocnici, nebo vydán pacientovi v lékárně, ale pouze na předpis a jen pacientům starším 18 let. Dávkovat se měl první, třetí a pátý den nemoci. Užívat jej nemohly těhotné ženy.

Léky s obsahem ivermektinu ve formě tablet jsou pod různými názvy registrovány v několika evropských zemích i mimo EU. Registrace se ale vztahuje pouze k jeho užití proti parazitům. Ještě v březnu ministerstvo zdravotnictví poukazovalo na to, že pro léčení covidu-19 nejsou léky s ivermektinem registrovány nikde.

Zdroj: Dočasné povolení ministerstva zdravotnictví z 3. března 2021

Váhání je na místě, protože u léku stále nejsou přesvědčivé důkazy, že má vliv na průběh onemocnění covid-19. Jak Evropská léková agentura, tak Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) užívání ivermektinu v souvislosti s nemocí covid-19 nedoporučilo. „Pro použití proti nemoci covid-19 není dostatečné množství dat,“ uvedl mimo jiné SÚKL. Část lékařů v Česku i na Slovensku je ale přesvědčena, že toto antiparazitikum výrazně zlepšuje průběh nemoci způsobené koronavirem. Tyto zkušenosti potvrzují i veterináři, kteří zažili takový nápor žadatelů o lék pro koně, že ivermektin ve formě pasty načas úplně zmizel z českého trhu. Byl vyprodaný.

A tak když do Česka dorazily tablety Huvemecu, kromě FNUSA o něj měli zájem i jinde. „Výdej na žádanku byl realizován do více než tří set zdravotnických zařízení,“ uvedla pro server Vitalia.cz mluvčí SÚKL Klára Brunclíková. Lék proto na jaře putoval i do jiných nemocnic, ale také do ordinací lékařů či do lékáren.

Balení prošla, nemocnice další nechtějí

Jenže ne všude jej nakonec využili, ať už proto, že onemocnění začalo ustupovat, nebo protože k jeho podání nakonec měli nedůvěru. „Pro naše pacienty jsme ho nepoužili, ale vydali jsme nějaká balení ambulantním pacientům na recept,“ popsala zkušenost Všeobecné fakultní nemocnice v Praze její mluvčí Marie Heřmánková s tím, že nemocnice nespotřebovala 15 balení, která budou zlikvidována. „O tom, že bychom pořizovali další balení léku, neuvažujeme,“ dodala.

Léčit ivermektinem už nebudou ani ve Fakultní nemocnici v Olomouci, která si zakoupila balení v celkové hodnotě 76 538 korun. Většina léku jí ale zbyla, Huvemec za 73 307 Kč nemocnice vyhazuje. Prošlý lék pošle do spalovny také Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně – jde zhruba o třetinu nakoupených tablet. Ani tam nenakoupí další. „V nemocnici se v současné době lékem ivermektin neléčí a jeho nasazení se ani neplánuje. U několika pacientů byl v minulosti vyzkoušen, jeho přínos a výsledky jsou ale diskutabilní,“ sdělil pro Vitalia.cz náměstek pro léčebnou péči Jozef Macko.

Kolik balení Huvemecu nemocnice vyhodí

  • Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně – 2500 balení
  • Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně  – 82 balení
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze – 15 balení
  • Fakultní nemocnice v Ostravě – 8 balení

Zdroj: Vitalia.cz, anketa mezi vybranými nemocnicemi

Léčba ivermektinem už jen v Brně

Kolik balení Huvemecu celkem skončí ve spalovnách, není jasné. SÚKL počet spotřebovaných balení neeviduje. Nejvíce léku ale nejspíš zbylo FNUSA. Jde o zhruba 2500 balení a nemocnice dlouho jednala o tom, aby jí dodavatel prošlé tablety vyměnit za ty s delší dobou expirace. To se jí zčásti na konci prázdnin povedlo. „Dodavatelská firma si zbylá balení Huvemecu v hodnotě 2,7 milionu odvezla a zlikviduje je na vlastní náklady. Přivezla nám nová balení v hodnotě necelý jeden milion korun, o možnostech další spolupráce stále jednáme,“ uvedla mluvčí FNUSA Dana Lipovská.

Nemocnice proto nyní má nově 600 balení, kterým končí datum expirace až za rok. Lék vyměnila za již prošlý kvůli tomu, že chce zkusit dokázat jeho účinnost na covid. Lékový ústav jí již schválil studii, která by teorii o prospěšnosti ivermektinu mohla podpořit. Jenže zatím chybějí pacienti.

Kvůli zmíněným 600 balením nemocnice nebude usilovat o udělení výjimky ministerstvem zdravotnictví. Pro studii může léky použít i bez ní. Huvemec také podle mluvčí FNUSA Dany Lipovské může vydat pacientům s receptem ve své nemocniční lékárně. Jinam ale lék bez výjimky ministerstva nesmí. Léčba ivermektinem tak bude při případné další vlně onemocnění dostupná velmi obtížně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).