Hlavní navigace

Ministerstvo povolilo podávat pacientům s covidem ivermektin, důkazy o jeho účinku nemá

12. 3. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ivermectin je léčivá látka, u níž se zkoumá efekt při léčbě onemocnění COVID-19. Účinek není dosud prokázaný. V ČR bude nyní nasazení ivermectinu záviset na rozhodnutí lékaře.

Ministerstvo zdravotnictví umožní poskytovatelům lékařské péče podání přípravku s léčivou látkou ivermectin (ivermektin), a to v souladu s platnými stanovisky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ivermectin má dočasné povolení

Ivermectin může být podáván jako neregistrovaný léčivý přípravek a jeho podání v souladu se stanoviskem odborných společností bude odvislé od klinického uvážení lékaře, informuje ministerstvo v tiskové zprávě. Ministerstvo také zveřejnilo informaci o dočasném povolení distribuce, výdeje a používání neregistrovaného humánního léčivého přípravku Huhemec s obsahem léčivé látky ivermectin.

Ivermectin je širokospektrální antiparazitikum, které se používá ve veterinární, ale i humánní medicíně proti parazitickým hlísticím a některým parazitům, jako jsou vši nebo zákožky. Kromě antiparazitárních účinků ivermectinu byl popsán také jeho antivirový účinek, proto se začal zkoumat i jeho potenciál při léčbě covidu.

Experimentální léčba vyžaduje souhlas pacienta

Léčba ivermectinem představuje v současné době experimentální léčbu bez dostatečného množství důkazů získaných metodami medicíny založené na důkazech, nelze ji proto nyní považovat za součást standardní a standardizované odborné péče v léčbě pacientů s onemocněním COVID-19.

Rozhodnutí o jeho podání jako neregistrovaného léčivého přípravku záleží na klinickém uvážení lékaře a vyžaduje informovaný souhlas pacienta.

Důkazy dosud neexistují

„Ministerstvo zdravotnictví umožňuje všem poskytovatelům zdravotní péče podání léčivého přípravku ivermectin, pokud to bude v souladu s platnými stanovisky SÚKL a pacient vyplní informovaný souhlas. Zároveň je ale nutné dodat, že dosud neexistují dostatečné důkazy o prokazatelně kladném vlivu ivermectinu na léčbu onemocnění COVID-19,“ říká k léčivému přípravku ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Aktuálně například biochemik Jan Konvalinka, prorektor Univerzity Karlovy a vedoucím výzkumné skupiny Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, upozornil na dvě studie, které se na efekt ivermectinu zaměřily, ale nepotvrdily jej:

„Před pár dny jsem sdílel kolumbijskou práci v časopise JAMA, která popisovala dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou studii účinnosti ivermektinu. Neukazovala žádný léčebný efekt. Objevila se oprávněná kritika, že studie byla provedena u mladších lidí s mírným průběhem nemoci, kde se účinek ivermektinu údajně neočekává. Takže teď tady máme další, tentokrát brazilskou studii (randomizovanou, dvojitě zaslepenou) na hospitalizovaných pacientech s vážným průběhem choroby. Opět žádný efekt. Je mi líto,“ napsal doc. Konvalinka o ivermectinu na svém facebookovém profilu.

Rovněž podle stanoviska Výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP neexistuje pro využití ivermectinu v primární péči dostatek podkladů medicíny založené na důkazech, a to zejména podkladů z prostředí primární péče, pro které je lék určen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).