Hlavní navigace

Testy protilátek proti COVID-19: kde a za kolik se provádějí

20. 1. 2021

Sdílet

Mám protilátky na COVID-19? To zajímá čím dál více lidí – ti, kdo nemoc prodělali, se chtějí ujistit. A ti, kdo tuší, že ji měli, tyto testy hledají také. Server Vitalia.cz zmapoval možnosti, ceny a praktické okolnosti těchto odběrů.

Ve zkratce by se vše dalo shrnout tak, že není nic složitého nebo nedostupného zjistit, jak jste na tom s protilátkami proti novému typu koronaviru. K testům nepotřebujete lékařské doporučení, můžete se na ně téměř všude relativně pohodlně dostavit a výsledky jsou obvykle druhý den. Tyto testy jsou ale určené pro samoplátce, i když ceny se také liší.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy se nechat testovat
  2. Kde se testuje
  3. Může vyšetření provést praktický lékař?
  4. Výsledky a interpretace
  5. Co testy protilátek na COVID přesně zjišťují
  6. Kolik stojí testy na protilátky

Kdy se nechat testovat

Test je vhodný pro všechny, kdo prodělali onemocnění COVID-19 a chtějí vědět, zdali si vytvořili protilátky, nebo pro ty, které zajímá, jestli již onemocnění prodělali, ale nebyli na testu PCR (výtěr z nosu).

„Nejčastěji se jedná o situace, kdy pacienti chtějí vědět, zda se s virem SARS-CoV-2 setkali, nebo nikoliv,“ popisuje typického zájemce o vyšetření vedoucí laboratoří Agilab Group RNDr. Ladislava Rozprimová, CSc. „Vyšetření protilátek je vhodným nástrojem, jak tuto informaci získat. A to zejména v případech, kdy onemocnění COVID-19 proběhne bezpříznakově, nebo jsou příznaky mírné a podobné příznakům jiných běžných respiračních onemocnění a pacient není vyšetřen PCR testem. Ve velké většině případů se jedná o pacienty-samoplátce, protože vyšetření je hrazeno ze zdravotního pojištění pouze za splnění specifických podmínek.“

Ideální doba pro testování je nejdříve asi tři týdny po odeznění příznaků virové infekce (horečka, kašel, dušnost, bolest kloubů a svalů apod). Pokud nemoc potvrdil test PCR, protilátky by se měly kontrolovat asi měsíc poté.

Kandidáty na test protilátek mohou být i ti, kdo byli v karanténě s někým pozitivním.

Pro koho a kdy test protilátek není vhodný

  • Test není určen k diagnostice akutního onemocnění.
  • Pokud aktuálně máte některý z příznaků, který může být známkou onemocnění COVID-19 (např. horečka, chřipkové příznaky, kašel, ztráta čichu nebo chuti atd.), je vhodné absolvovat vyšetření metodou PCR. Za tímto účelem kontaktujte svého praktického lékaře. Vyšetření protilátek má v této situaci minimální vypovídací hodnotu, protože první protilátky se obvykle tvoří po 5–14 dnech od infekce.
  • Test se nehodí ani pro lidi v povinné karanténě kvůli podezření na COVID-19.

Kde se testuje

Testy protilátek nabízejí různá zařízení napříč republikou. V portfoliu služeb je mají laboratoře (např. EUC Laboratoře, Synlab, AeskuLab, Agilab…). 

„Zájem o vyšetření je poměrně velký,“ uvádí Ladislava Rozprimová. „Množství požadavků sice není tak velké, jako tomu bylo na jaře roku 2020, kdy bylo toto vyšetření nově k dispozici, nicméně v posledních týdnech sledujeme postupný nárůst. V našem případě se aktuálně jedná o desítky požadavků denně.“

Běžně se dá vyšetření zajistit i v nemocnicích. Obvykle není těžké se orientovat na webových stránkách, kde jsou všechny „COVID-19“ informace výrazně označené hned na úvodní straně. Test protilátek ale nabízejí i menší zařízení, například i někteří ambulantní specialisté, rehabilitační zařízení atd. Dají se „připojit“ k jakémukoliv jinému odběru krve, mně osobně je nabídli pro děti v ambulanci alergologie, kde byly zrovna testovány kvůli alergiím.

Může vyšetření provést praktický lékař?

Větší laboratoře se dají obvykle navštívit bez předchozích rezervací a až na místě se vyplňují potřebné údaje. Například EUC nabízí i nákup žádanky v e-shopu, kde se téměř vše vyplní z pohodlí domova a předem i zaplatí. V nemocnicích bývají vyhrazené dny a hodiny a obvykle je třeba se předem registrovat. Vše je obvykle k dohledání na webových stránkách zařízení.

K odběru krve na protilátky proti koronaviru není třeba žádné doporučení ani jiná součinnost praktického lékaře.

„Test si může zájemce nechat udělat buď přímo v laboratoři, která mu následně sdělí i výsledky, případně se může domluvit se svým praktikem. Někteří totiž odběry krve také provádějí,“ říká Ivo Procházka, praktický lékař v Jedovnicích a člen výboru Sdružení praktických lékařů ČR.

V den odběru

  • Vyšetření se provádí ze žilní krve.
  • Před odběrem není třeba být nalačno, doporučuje se pouze lehčí strava.
  • Před odběrem je vhodné dostatečně pít neslazené tekutiny (voda, čaj), aby odběr proběhl hladce.

Galerie: Jak probíhá test hladiny protilátek proti COVID-19

Výsledky a interpretace

Doba čekání na výsledky vyšetření nebývá dlouhá. Jednoduché rychlotesty stanoví výsledek ještě na místě po odběru, obvykle se výsledky dozvíte do 48 hodin po odběrech krve.

Způsob předání výsledků může být různý – šifrovaně e-mailem, poštou, telefonicky s heslem či například v některých nemocnicích osobně. Výsledkové listiny je pak samozřejmě možné konzultovat se svým praktickým lékařem. 

Testy na protilátky neslouží jako potvrzení o negativitě viru SARS-Cov-2, které je potřebné například pro cestování.

Co testy protilátek na COVID přesně zjišťují

Testy se nabízejí v různých variantách. Mohou odhalit celé spektrum protilátek a mapovat tak delší vývoj, nebo se zaměřují na jeden typ protilátek. Existují i rychlotesty s výsledkem do dvaceti minut, které odhalí „jen“ pozitivitu (prodělal jste COVID-19 a tělo vytvořilo protilátky) nebo negativitu (test nepotvrdí v krvi protilátky, ale to infekci nevylučuje), ne tedy různé hladiny protilátek.

Kompletní vyšetření zachycuje celý cyklus nemoci. Na základě měření výskytu protilátek IgA, IgM a IgG v krvi lze zjistit, jestli jste v minulosti přišli s virem do kontaktu, případně jestli u vás aktuálně probíhá infekce. Kdy a které protilátky se tvoří, popisuje následující box.

Protilátky – kdy a které se objevují

Protilátky třídy IgA

  • Mohou se objevit již 3. den, většinou ale až po 5. dni od nástupu příznaků onemocnění.
  • Tyto protilátky jsou charakteristické pro slizniční imunitu a právě sliznice jsou vstupní branou pro respirační infekce – tedy i SARS-CoV-2.
  • Tyto protilátky vymizí většinou do 20.–30. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgM

  • Objeví se asi po 8–11 dnech od nástupu příznaků onemocnění.
  • Vymizí většinou do 30.–50. dne od nástupu příznaků.

Protilátky třídy IgG

  • Ukazují na prodělanou infekci.
  • Tvoří se za 2–3 týdny po prvních příznacích onemocnění.
  • Přetrvávají v krvi několik měsíců, celková doba přetrvávání těchto protilátek je předmětem řady současných studií.

MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří, více v článku Nejste si jistí, jestli jste měli COVID-19? Zjistí to testy na protilátky proti koronaviru.

Kolik stojí testy na protilátky

Ceny testů na protilátky jsou různé, odrážejí fakt, zda se jedná o kompletní přehled, nebo určení jen jednoho typu protilátek. Pohybují se od několika set korun až do cca 1200–1400 Kč.

„Ani praktický lékař nemůže odběr protilátek indikovat na úhradu zdravotní pojišťovny, to je v kompetenci jen některých lékařů specialistů,“ upřesňuje Ivo Procházka. „Provést odběr krve ale samozřejmě na přání pacienta praktický lékař může, ale pacient si to musí uhradit sám.“

Šanci ušetřit mají klienti Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Ti se mohou až do konce března zapojit do studie, o které jsme informovali zde. Během následujícího roku a půl jim bude třikrát odebrána krev, vždy s odstupem šesti měsíců. Díky příspěvkům pojišťovny pak za jeden odběr zaplatí jen 100 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).