Hlavní navigace

Jaký kávovar koupit? V testu vyhrály kapslové včetně nejlevnějšího modelu

20. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
TEST – Dobrou kávu si můžeme připravit i sami. A nemusíme přitom sahat hluboko do kapsy ani pořizovat složité přístroje. Vyplývá to z výsledků zkoušek, jimž vybrané automatické, pákové i kapslové kávovary podrobila nezávislá spotřebitelská organizace dTest.

Skvělá káva z pohodlí domova? Možné to je. dTest se tentokrát zaměřil na kávovary a přináší zajímavá zjištění i praktické tipy pro výběr.

V hodnocení dílčích výkonů většiny z téměř tří desítek modelů převažují vysoké známky. Celkově si až na jedinou výjimku velmi dobře vedly testované kapslové kávovary, které jsou poměrně nenáročné z hlediska pořizovacích nákladů, obsluhy a údržby, zvážit je však třeba jejich provozní náklady a zátěž životního prostředí.

Co se dozvíte v článku
  1. Test kávovarů: co se hodnotilo
  2. Doba přípravy kávy: od sekund po minuty
  3. Nejdražší kávovar dopadl nejhůře
  4. Nejlépe si vedly kapslové kávovary včetně nejlevnějšího
  5. Modely, které umí dva šálky kávy naráz
  6. Praktické tipy pro výběr kávovaru

Test kávovarů: co se hodnotilo

Na testy tentokrát zamířilo celkem 28 kávovarů, mezi nimiž početně převažovaly automatické (13 modelů), následované kapslovými (8) a pákovými (7). Ačkoliv mají jednotlivé typy kávovarů svá specifika, skladba zkoušek, jimiž v dTestu prošly, byla pro všechny stejná.

Do celkového hodnocení se pochopitelně nejvíce promítly výsledky senzorického testu neboli ochutnávky, které se chopila desítka vyškolených degustátorů. „Zajímal nás ale i čas potřebný pro přípravu espressa, chuťový prožitek ovlivňující teplota nápoje a řada dalších aspektů včetně obsluhy a údržby,“ upřesňuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Doba přípravy kávy: od sekund po minuty

Kdo si počká a kdo čekat nemusí? Nejkratší čas pro přípravu kávy potřebují celkem pochopitelně kapslové modely. Zajímavá jsou proto spíše konkrétní čísla.

Kapslový model Krups Nespresso Citiz Red XN741510 zvládl první šálek včetně nahřívání vody připravit za 37 sekund, druhý za pouhých 16. U pákových kávovarů lze v souvislosti s průměrným časem počítaným z výkonů dobře hodnocených modelů mluvit o minutě na přípravu prvního a 21 sekundách v případě druhého šálku.

„Nejdéle si pak počkáte na nápoj připravený automatickými kávovary. Ty totiž musejí před samotnou extrakcí kávu nadávkovat a namlít. V průměru jim to u prvního šálku trvalo přibližně minutu a půl, druhý šálek pak včetně mletí připravily zhruba za 43 sekund. Nejrychlejší z testovaných automatických kávovarů, tedy Krups EA 8108 Roma, zvládl celý proces za 62, respektive 40 sekund,“ dodává Hana Hoffmannová.

Nejdražší kávovar dopadl nejhůře

Důležité je zmínit, že rychlost přípravy nebyla ani u rychlých modelů na úkor chuti a kvality. Tým ochutnávačů, kteří hodnotili barvu, konzistenci, intenzitu i celistvost vůně, chuť (tělo, kyselost, hořkost, svíravost, dochuť) a celkový dojem připraveného espressa, byl totiž velmi spokojený s valnou většinou vzorků.

Připomínku měli ke kávě z pákových kávovarů Cecotec Cumbia Cafelizzia 790 a Domo DO711K, jíž shodně vytýkali málo složitou a pouze krátkodobou chuť, nekomplexní vůni, přílišnou hořkost a slabé aroma.

Chuťově pohořelo espresso připravené nejnákladnějším kávovarem testu, kterým byl automatický model Sage BES920BSS. Ten jako jediný ze všech testovaných nedosáhl v celkovém hodnocení na vyšší než uspokojivou známku. Přispělo k tomu i úvodní tříminutové nahřívání a komplikované a zdlouhavé odvápňování v rámci údržby přístroje.

Nejlépe si vedly kapslové kávovary včetně nejlevnějšího

Naprostá většina (27 z 28) kávovarů si však v celkovém hodnocení vedla dobře nebo dokonce velmi dobře. Z tohoto hlediska excelovaly kapslové kávovary, z nich na nejlepší známku dosáhlo hned 7 z 8 testovaných modelů. Patřil k nim i Krups KP 173B31, jež byl s pořizovací cenou 1660 Kč nejlevnějším do testu vybraným kávovarem.

Výčet dobrých zpráv pokračuje výsledky zkoušky zaměřené na teplotu připraveného nápoje. Ta by se měla v případě espressa bezprostředně po uvaření pohybovat kolem 67 °C a odborníci v dTestu v tomto směru žádná velká pochybení nezaznamenali.

Až na některé dílčí nedostatky nebyl problém ani s obsluhou kávovarů, které si za intuitivní ovládání a snadnou manipulaci s jednotlivými díly odnesly povětšinou vysoké hodnocení.

Modely, které umí dva šálky kávy naráz

Zajímavé výsledky přinesl test zaměřený na kávovary umožňující přípravu dvou šálků espressa najednou. Podstoupila jej tedy většina automatických i pákových modelů.

Hodnotitelé u připravených nápojů porovnávali teplotu i objem, přičemž hodnoty v obou šálcích měly být v ideálním případě identické. I v této zkoušce výrazně převažovaly modely s dobrým, či dokonce velmi dobrým hodnocením, padly však také dvě dostatečné.

Z automatických kávovarů si ji vysloužil De'Longhi ECAM 21.112.B, kterému se nedařilo trefit stejný objem ani teplotu. „Kávová dvojčata se zkrátka nekonala, nápoje se mezi sebou lišily o téměř 14 ml a 2,3 °C,“ shrnuje jeho výkony Hana Hoffmannová.

Pákový kávovar Domo DO711K se pak postaral o nejznatelnější teplotní rozdíl mezi oběma připravenými nápoji, činil téměř 15 °C.

Praktické tipy pro výběr kávovaru

Ať už vybíráte kávovar pro sebe, nebo jako dárek pro své blízké, mohou se vám hodit užitečné postřehy k základním typům. Shrnula je pro vás šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Podrobné výsledky a také postup testu kávovarů najdete na stránkách dTestu.

Automatické kávovary

  • Jeho velkou výhodou je vysoká nezávislost na člověku a příprava espressa stisknutím jediného tlačítka. Obsahují zásobníky na vodu a zrnka kávy, mají odpadní zásobníky na použitou kávu a většinou i displej pro snadné ovládání.
  • Hodí se do míst, kde lze předpokládat jejich hojné vytížení. Cena jednoho šálku se odvíjí od kvality kávy, kterou pořídíte. Může se dostat pod jednu korunu, ale také nad deset korun za jeden šálek espressa.
  • Kvalitní automatický kávovar by měl mít možnost nastavit jemnost namletí kávy, protože ta ovlivňuje její výslednou chuť. Většinou má i přívod pro mletou kávu.
  • Důležité je, aby měl přístroj nastavitelnou výšku výpusti kávy, protože pro různé variace espressa, například lungo, jsou zapotřebí vyšší skleničky. Součástí kávovaru je vždy vývod s parní tryskou pro přípravu pěny z mléka – jedině tak totiž připravíte mléčné varianty espressa jako cappuccino, caffè latte nebo latte macchiato. Dražší kávovary jsou vybaveny příslušenstvím s názvem cappuccino tower (náhubek, který se nasadí na hubičku s parní tryskou a pomocí připojené hadičky si sám čerpá mléko přímo z krabice) nebo přímo nádržkou určenou pro mléko. Takové příslušenství zvládne připravit mléčnou pěnu automaticky.
  • Součástí kvalitního automatického kávovaru by měla být i vyhřívaná deska na šálky. Předehřátí šálku vám totiž zaručí, že káva nebude rychle chladnout, a vy si ji tak déle vychutnáte při ideální teplotě. Na druhou stranu je třeba počítat s vyšší spotřebou energie.

Kávovary na kapsle

  • Tento typ je určen především do domácností, případně do firem, kde nebude tak hojně využíván.
  • Cena jednoho šálku espressa nebo jeho mléčné variace je ve většině případů předem určena, protože pro jednu značku kávovarů lze použít pouze určitý typ kapslí. S tím souvisí do značné míry omezený výběr. Jste-li tedy milovníky specialit a výběrových druhů kávy, sáhněte spíše po pákovém přístroji.
  • Na druhou stranu vám může kapslový kávovar vyhovovat v případě, že nechcete nad přípravou moc přemýšlet, ale zároveň si chcete pochutnat na espressu. Další výhodou je čerstvost kávy. Pokud ji nepijete moc často a mletá káva ve vaší kuchyni ztratí vůni dávno před tím, než ji spotřebujete, máte v případě hermeticky uzavřených kapslí k dispozici vždy čerstvou porci.
  • Kapslové kávovary na rozdíl od automatických neumožňují, až na výjimky, připravit dva šálky současně. Z pohledu použití a zejména údržby jsou však podstatně jednodušší. K přípravě kávy stačí pouze umístit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko. 
  • Kapsle jsou prodávány v baleních po několika kusech, a pokud si koupíte například balení cappuccino, jeho součástí jsou i kapsle se sušeným mlékem. Snadno tak připravíte espresso i s mléčnou pěnou. Luxusnější modely kapslových kávovarů jsou vybaveny parní tryskou, s níž lze mléčnou pěnu připravit manuálně, nebo automatickým napěňovačem mléka.
  • Největšími slabinami kávovarů na kapsle jsou vysoké provozní náklady a zátěž životního prostředí. Z finančního hlediska vyjdou kapsle obvykle citelně dráž než klasická mletá káva a cenou se blíží spíše výběrové kávě z malých pražíren. Z hlediska ekologie je pak problém jednorázová kapsle, která se skládá většinou z hliníku, plastu, papíru nebo kombinace těchto materiálů. Příprava jednoho šálku tak produkuje v poměru s obsahem kapsle velmi vysoké množství odpadu.

Galerie: Co s kapslemi od kávy

Pákové kávovary

  • Tyto kávovary nemají zásobník na kávu, ze kterého by ji automaticky čerpaly, pokaždé tak musíte naplnit sítko novou dávkou mleté kávy.
  • Sítko je umístěno ve speciálním držáku, který se nasazuje na kávovar jakoby pákovým pohybem. Od toho se odvíjí název typu kávovaru. Průtok vody se zapíná a vypíná manuálně. Automatické dávkování tu nečekejte.
  • Pákový kávovar znáte z kaváren nebo restaurací. Kvalita kávy je v tomto případě poměrně dost závislá na obsluze, respektive na jejích zkušenostech s přípravou espressa, proto na stejném kávovaru může znalec připravit opravdu chutnou kávu, zatímco od začátečníka bude výsledek horší. Při přípravě espressa v pákovém kávovaru je rozhodující množství namleté kávy, její upěchování, samozřejmě samotná kvalita kávy, doba louhování a další faktory.
  • Pro přípravu espressa v pákovém kávovaru lze použít mletou kávu nebo porcovanou v takzvaných E. S. E. (Easy Serving Espresso) sáčcích. Jsou praktické, protože nezašpiní sítko, a jednoduše je vyhodíte. Chuťově lepší espresso však připravíte z čerstvě namleté kávy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).