Hlavní navigace

Syrové těsto neochutnávejte. Stejně jako maso může obsahovat E. coli

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kdo nikdy neuždibl a neochutnal kynuté těsto nebo neolíznul stěrku, když pekl bábovku? Moc z vás by asi ruku nezvedlo. Ovšem pozor, odborníci teď přicházejí s podloženým tvrzením, že v mouce, potažmo v těstě, může být E. coli, bakterie způsobující vodnaté průjmy, zvracení a horečky.

Bakterie Escherichia coli (E. coli), která produkuje například shiga toxin, může zapříčinit až život ohrožující infekční onemocnění. Z tohoto důvodu by se jí měli vyhnout zejména lidé s oslabeným imunitním systémem. 

Kde se E. coli může vyskytovat

Mezi rizikové potraviny, kterých je tedy lepší se vyvarovat, patří zejména syrové hovězí maso, nepasterizované mléko nebo pokrmy z nich vyrobené a maso nedostatečně tepelně opracované. K méně často zmiňovaným zdrojům patří i syrové ovoce a zelenina. Jde o nepasterované šťávy, saláty ze syrové a krájené zeleniny nebo ovoce a naklíčená semena a výhonky rostlin. K jejich kontaminaci dochází obvykle z půdy, která je přihnojována organickými hnojivy. Dalším zdrojem může být také tepelně neošetřená voda z nekontrolovaných zdrojů a také mouka.

Skladujeme pečivo špatně, a proto tvrdne nebo plesniví. Tohle musíte dělat jinak Přečtěte si také:

Skladujeme pečivo špatně, a proto tvrdne nebo plesniví. Tohle musíte dělat jinak

Hlavně netradiční druhy mouk

Přítomnost bakterie byla zjištěna v pohankové a kukuřičné mouce (výskyt byl sledován od roku 2021). Obě tyto mouky proto budou spolu s rýžovou moukou a moukou ze zelené špaldy dále sledovány a podrobovány odběru vzorků i v letošním roce.

Syrové těsto už raději ne 

Podle odborníků nicméně stále platí, že většina mouky se používá v souladu se zamýšleným tepelným způsobem zpracování a díky tomu se neočekává žádné poškození zdraví spotřebitelů jako důsledek infekce bakterií Escherichia coli.

Riziko infekce se však výrazně zvyšuje při konzumaci syrového těsta při pečení, což například rády dělají děti nebo kuchařky nejisté si přidáním některé suroviny v připravovaném těstě. Nákaza hrozí i při nedostatečném ohřevu potravin připravených z mouky.

Ochutnáváte syrové těsto?

Z průzkumu z loňského roku přitom vyplývá, že 38 procent respondentů považuje konzumaci syrového těsta za zdraví neškodné a dalších 21 procent respondentů spojuje zdravotní riziko ze syrového těsta pouze s vejcem. Bakterii E. Coli přitom neznalo 71 procent respondentů.

S upečením riziko klesá

Národní referenční laboratoř pro Escherichia coli testovala i inaktivaci bakterie teplem v různých těstech a při různých pekařských postupech při testech pečení. Dobrou zprávou je, že počet bakterií se po upečení těsta významně snížil. 

Jedna rada závěrem: mouky se nebojte, ale bez tepelné úpravy ji raději nekonzumujte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).