Hlavní navigace

Svatomartinské víno je tu! Jaké bude?

11. 11. 2009

Sdílet

Se svatým Martinem přichází nejen sníh, ale také první víno roku od sklizně. Letošní ročník dává tušit, že víno bude velmi kvalitní. Platí to i o Svatomartinském? Má smysl jej kupovat, nebo je lepší francouzské Beaujolais nouveau? A v čem se od sebe liší?

Svatomartinské víno se pomalu, ale jistě stává tradiční součástí podzimu. Datum 11. listopadu, tedy svátek Sv. Martina, už popáté patří mladým vínům. V tento den se poprvé otevřou letošní mladá vína, která dávají tušit, jaký bude celý ročník. Přemýšlíte, proč ochutnat domácí mladé víno? Nejste si jisti jeho kvalitou? Vydala jsem se zjistit, jak to se Svatomartinským vínem vlastně je.

Lehkost a svěžest

Svatomartinské

Svatomartinská vína mají jedno společné, a to bez ohledu na odrůdu. Vzhledem k tomu, že jde o vína mladá, chutnají velmi svěže a lehce. Obvyklý je nižší obsah cukru a alkoholu. „Pro Svatomartinská vína je charakteristické, že jsou svěží, lehká a mají nižší obsah alkoholu, obvykle do 12 %. Tato vína se nehodí k archivaci, měla by se vypít nejpozději do jara příštího roku,“ doporučuje sommeliérka Martina Kottová. Podle kvality Svatomartinského lze odhadnout kvalitu celého ročníku, proto otvírání provází velké očekávání. „Již dnes ale už lze podle předpovědi odborníků tušit, že na vína letošního ročníku budeme dlouho vzpomínat, protože léto i podzim přinesly správný poměr deště i slunce,“ dodává.

Jaké chutě je tedy možné ve Svatomartinském víně objevit? „Mladá Svatomartinská vína jsou lehká a příjemně pitelná. Ovocité aroma doplňují šťavnaté kyselinky. Ty dodávají mladému vínu ceněnou a tolik vyhledávanou svěžest. Ve vínu tak lze najít jemnou ovocitou chuť grapefruitu, pomeranče, banánu, hrušky, švestky nebo višně. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Jde o běžnou známku mladého vína, která pouze zvýrazní jeho chuť a vůni,“ doplňuje charakteristiku Svatomartinských vín Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Čtěte také: Krabicové víno sice není jedovaté, ale…

Beaujolais nebo Svatomartinské?

Svatomartinské

Francouzské Beaujolais suverénně zaplavilo svět. Otevírá se nejen ve své rodné Francii, ale prakticky na všech kontinentech. Stojí za ním takřka geniální marketing, který dokázal prodat jednu odrůdu vína z jednoho francouzského kraje. Beaujolais pochází, jak již název napovídá, ze stejnojmenné oblasti, a je vyráběno pouze z jedné červené odrůdy Gamay. Beaujolais se tradičně otevírá třetí čtvrtek v listopadu. Letos to vychází na 19. listopadu. V tento den budete moct ve vybraných restauracích a vinotékách ochutnat letošní Beaujolais noveau.

Svatomartinské víno je čistě domácího původu, tedy máte jistotu, že pijete víno z Moravy. Stejně jako Beaujolais, i svatomartinské je mladé víno určené k rychlé spotřebě. Na rozdíl od své francouzské konkurence je ale vyráběno z více odrůd, a to jak červených a bílých, tak i růžových. Otevírá se na svátek Sv. Martina, tedy 11. listopadu.

Značku „Svatomartinské“ mohou nést vína vyráběná z těchto odrůd:

  • bílé víno – odrůdy: Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané; typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité, suché víno
  • růžové víno a claret – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké; typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
  • červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké; typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace

„Tyto odrůdy byly pro značku Svatomartinského vybrány proto, že v našich podmínkách dozrávají dříve, a nabízejí tak potřebnou vysokou kvalitu hroznů,“ říká Ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které uvedení mladých martinských vín na domácí trh koordinuje.

K tématu: Kde nakupovat víno?

Nekoupíte zajíce v pytli?

Každé Svatomartinské víno prochází kontrolou před nezávislou degustační komisí, která rozhoduje o tom, které víno bude moci být prodáváno pod touto značkou. „Letos se nám přihlásilo 97 vinařských firem, které dodaly k senzorickému ohodnocení 253 vzorků vín. Na základě komisionálního senzorického posouzení může jít letos na trh 211 Svatomartin­ských vín od 89 vinařských firem,“ popisuje sommeliér Babisz. Pokud některé z vín před komisí neuspěje, nemůže být označeno jako Svatomartinské. Tedy spotřebitel má jistotu, že kupuje kvalitní víno, které už před ním hodnotili odborníci.

Mezi odrůdami je letos nejvíce zastoupeno Svatovavřinecké se 72 vzorky, následuje Müller Thurgau s 69 a Modrý Portugal s 50 vzorky. "Spotřebitelé na trhu od 11. listopadu, kdy se Svatomartinská vína slavnostně otevírají, najdou 85 bílých, 76 červených a 50 růžových svatomartinských vín,“ shrnuje výsledky ředitel Národního vinařského centra.

Napsali jsme: Jak se při výběru vína stát otravným hostem restaurace

Vyražte na košt

Ke Svatomartinskému vínu tradičně patří různé oslavy a veřejné košty. „Letos poprvé se Vinařský fond rozhodl rozšířit podzimní tradici oslav příchodu mladého vína i na Slovensko. Na Hlavnom námestí v Bratislavě tak 11. listopadu odstartuje Svatomartinský košt, na kterém budou první vína otevřena symbolicky v 11 hodin. Na slovenský trh bychom chtěli přenést nejen úspěšnou jednodenní oslavu příchodu mladého vína, ale především nabídku kvalitních vín, jež spotřebitelé rozeznají na první pohled, právě díky etiketě se značkou Svatomartinské,“ popisuje ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Některé akce, spojené s uvedením letošního ročníku Svatomartinského vína

11.11.
Křest svatomartinských vín proběhne také na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.

11.11.
Světit Svatomartinská a mladá vína budou i Židlochovicích před kostelem Povýšení svatého Kříže.

11.11. – 15.11.
Svatomartinská vína 2009 – Svatomartinské mlsy, to je Radost na Martina, husa a džbán vína – kulinářský týden spojený s přímým prodejem Svatomartinských vín z Čejkovic. Na nádvoří templářské tvrze, ve vinném restaurantu Zlatý kopeček, v restauraci Hotelu zámek a také ve vinárně Templářských rytířů v Čejkovicích mohou návštěvníci ochutnat a nakoupit místní mladá vína.

11.11. – 14.11.
Svatomartinská a mladá vína bude možno ochutnat na zámku ve Slavkově u Brna.

13.11.
Prostorem pro svěcení vína ročníku 2009 se stane i mikulovský zámek. Kulturní program doplní degustace mladých vín a svatomartinská kachna.

14.11.
Prezentace mladých vín, soutěž dětských cimbálových muzik a jarmark. To je Svatomartinská pouť – oslava mladého vína, která se uskuteční v prostorách Španělské konírny státního zámku Valtice.

14.11.
V 11 hodin a 11 minut přijede na náměstí v Hustopečích průvod se sv. Martinem na bílém koni a zahájí tak ochutnávku vín a hus ve velkém stanu. Hrát bude cimbálová muzika, každý návštěvník obdrží orientační mapku s dalšími místy, kde se podává svatomartinské víno. Všichni Martinové a Martiny obdrží láhev vína.

14.11.
Bzenecké Svatomartinské Slavnosti 2009 budou zahájeny tažením tří vojsk tří císařů v čele s Napoleonským vojskem. Následně se zahájí ochutnávka mladých vín. Na své si ale také dojdou příznivci ročníkových vín. K poslechu bude hrát cimbálová muzika. K těmto slavnostem neodmyslitelně patří dobrá jídla (husa, kachny, pečená kolena), která jsou podávána v ceně vstupného. Akce se koná ve sklepení pod Sokolovnou.

14.11.
Druhý ročník prodejní ochutnávky mladých vín z Moravy a Čech v Plzeňském kraji s bohatým doprovodným programem a svatomartinskou husou. To je Svatomartinské posvícení na zámku Zbiroh.

14.11.
Výstavu mladých vín místních a okolních vinařů, posezení u cimbálové muziky a soutěž o nejlepší pečenou husu nabídne Košt mladých vín a svatomartinských hus v kulturním domě v Němčičkách.

14.11.
První Svatomartinská vína ze Šardic a okolí budou moci návštěvníci spojit se svěcením vína.

Seriál: O víně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).