Hlavní navigace

Seriál o víně: Kde nakupovat?

25. 8. 2009

Sdílet

Víno se prodává prakticky kdekoliv. Na benzinkách, v zapadlých večerkách, supermarketech, obchodech s delikatesami i vinotékách. Nebo můžete vyrazit přímo k vinaři do sklípku. Víte, kde koupit dobré víno?

Nákup vína je o poznání složitější než u ostatních potravin. Zatímco u housek na první pohled poznáte, jestli jsou spálené, u vína do láhve nevidíte a dopředu nemůžete odhadnout, co vlastně kupujete. Proto je často nutná pomoc zkušeného prodavače, který vám dokáže poradit. Těch je ale zatraceně málo. Tak, kde víno koupit a nenechat se napálit?

Při výběru místa, kde nakoupíte víno, máte v zásadě tři možnosti: supermarket, vinotéka a přímý prodej u vinaře. Samozřejmě, pokud nelovíte v cenových hladinách okolo 50 Kč a níže, pak můžete víno koupit prakticky kdekoliv. Dokonce jsem v jedné večerce objevila „nápoj vinného typu“, který se tvářil jako moravské víno a litrová láhev stála 35 Kč. Neodvážila jsem se ho koupit, natož ochutnat.

Supermarket: kupujete zajíce v pytli

Zdrava-vyziva-co-pit-vino2

Češi kupují víno nejčastěji v super- a hypermarketech. Důvod je prostý. Tyto obchody jsou snadno dostupné a nabízí široký výběr vína v nižších a středních cenových kategoriích. Nemusíte za vínem nikam daleko cestovat, zkrátka ke svému běžnému nákupu přidáte láhev vína. Na druhé straně v supermarketu jen těžko můžete čekat profesionální radu od prodavače, většina personálu jsou brigádníci, kteří ani netuší, co prodávají. Navíc podmínky skladování vín v obchodech nejsou zrovna ideální. „V supermarketech kupujete zajíce v pytli, víno nemůžete ochutnat a pokud ho neznáte, nevíte, co si přinesete domů,“ varuje Jiří Hort, vinař a ředitel vinařství Víno Hort.

Ale i v obchodních řetězcích můžete koupit víno, se kterým budete spokojeni. Jakmile znáte konkrétní značku a máte s ní dobré zkušenosti, není důvod, proč takové víno nekoupit v supermarketu. „Zde je vhodné nakupovat víno do 100 Kč, tedy vysokoobrátkové, které má obchod v pravidelné nabídce a prodává jej často. Vyhnete se tak všem nevýhodám tohoto nákupu, anonymitě a nevhodným skladovacím podmínkám,“ popisuje Vladimíra Mrázová, marketingová ředitelka vinařství Sonberk. Sama radí v supermarketu kupovat jen ta vína, která znáte. Jen tak neuděláte chybu.

V zahraničí ale existují supermarkety, které se specializují na kvalitní nabídku vín. Zde dostanete servis srovnatelný s vinotékou. „Tady se o vína starají, hlídají jejich uskladnění a jsou schopni vám nabídnout pomoc při nákupu,“ popisuje Vladimír Buřič, majitel vinotéky a internetového obchodu s víny AD VIVUM.

Vinotéka: dokonalý servis

Vinotéka nabízí úplně jiný styl prodeje. Už nejste anonymní zákazník, ale klient, který má individuální přání a potřeby. Platí to samozřejmě pro dobré vinotéky. Tam se o vás musí postarat bez ohledu na to, zda máte za sebou kurz sommeliéra a rozeznáváte vína i se zavřenýma očima nebo o víně nic nevíte a jen chcete koupit láhev ladící k vašim kulinárním pokusům. V obou případech máte nárok na stejnou péči.

„Sama doporučuji nákup ve vinotéce. Lidé v nich se vínu věnují a mají k němu vztah. Víno je dobře uskladněné, při stabilní teplotě nepřesahující 25°C, nesvítí na něj přímé sluneční světlo ani zářivky,“ popisuje výhody nákupy Vladimíra Mrázová. Přirovnává nákup vína k výběru parfému, oboje potřebuje čas, servis a individuální přístup. Navíc každá dobrá vinotéka si buduje síť stálých zákazníků, o které se stará, například jim nabízí pravidelné degustace.

Vinotéky navíc jsou schopné nabídnout dostatek informací o vínu. Jakmile jen chcete víno, můžete jej koupit prakticky kdekoliv, ale když chcete o vínu, které kupujete, vědět víc, je vinotéka tím správným místem k nákupu. „Pokud zákazník chce nakoupit víno a zamýšlí se nad vinařskou oblastí, eventuelně odrůdou, doporučuji navštívit specializovaný obchod. Specializovaný obchod je z mého pohledu takový obchod, kde jsou přítomni odborníci, kteří jsou ochotni a schopni vám poradit s výběrem,“ dodává Vladimír Buřič. Sám považuje za důležitou také péči, které je vínu ve vinotékách věnována.

Nákup u vinaře: zážitek pro všechny smysly

Sklepy v Petrově-Plžích

Pokud nechcete jen koupit víno, ale chcete něco víc, vydejte se na nákup přímo k vinaři. Sice vás čeká delší cesta a na nákup si budete muset vyhradit více času, vynahradí vám to ale péče vinaře. „U vinaře je degustace vína před nákupem samozřejmostí. Je přece jasné, že musíte vědět, co kupujete,“ říká Jiří Hort. Výběr vína je totiž velmi individuální. Automaticky neplatí, že pýcha vinaře je to pravé víno pro vás. Proto je vhodné víno ochutnat dříve, než si ho koupíte. Navíc vinař je schopen vám povědět příběh vína, které jste si vybrali. Dozvíte se vše potřebné, včetně výroby vína. „U vinaře je nákup asi nejkomfortnější z hlediska servisu, kterého se vám dostane,“ je přesvědčená Vladimíra Mrázová. S tím souhlasí i Vladimír Buřič: „Nákup ve vinařství má tu krásnou výhodu, že všechny vzorky můžete před nákupem ochutnat a dozvědět  o tom, odkud hrozny pochází a jak s nimi vinař dále ve sklepě pracuje.“

Ale ani nákup vína ve vinařství nemusí být zárukou kvality a jistoty dobrého nákupu. Vyrážejte za vinaři, které osobně znáte nebo vám je doporučí přátelé. Mimochodem, na Moravě mezi vinaři koluje vtip o kategoriích vína: 1. dá se 2. nedá se 3. pro Pražáky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).