Hlavní navigace

Svačiny skvělé na cesty, na jarní výlety pěšky i do autosedačky

12. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Lenka Formánková / 1000 chutí
S přibývajícím sluníčkem a vyššími teplotami trávíme s dětmi hodně času venku. Všem v lese, na loukách či zahradách vždy lépe chutná. Čím to? Vděčíme za to čerstvému vzduchu i našemu neutuchajícímu pohybu. Venku se děje cosi kouzelného.

Už jste se podivovali nad tím, že vaše dítě venku snědlo vařenou brokolici, i když nad ní doma ohrnuje nos? Zažili jste otevírání svačinové krabičky v houfu dětí? V mžiku je krabička plná zeleniny a ovoce prázdná! Pojďme podporující sílu přírody využít a připravme dětem výtečné a bohaté svačiny.

Svačinky do sklenice

Potřebujeme skleničku, která je dostatečně široká. Chceme totiž, aby se z ní dítě lžičkou pohodlně a bez námahy najedlo samo.

Svačinky do sklenice mají mnoho variant. Do skleničky navrstvěte cokoliv, co dohromady chuťově ladí. Vytvořit můžeme skleničky na sladko i na slano.

Jaké dobroty do skleniček vrstvit?

Ve sladkých variantách využijeme rýži, jáhly, pohanku či vločky. Tyto přílohové vrstvy prokládáme tvarohem, rozmixovaným ovocem, oříšky, rozinkami. Výborný je strouhaný kokos, kakao, domácí marmelády i povidla.

Ve slaných variantách můžeme prokládat přílohové vrstvy pestem, sýrem fetou, sardinkami nebo třeba tuňákem. Zkuste vrstvu strouhané mrkve nebo strouhané vařené řepy. Nahlédněte do ledničky, možná zbylo něco lahodného od večeře. Hodí se i vařená zelenina, tempeh či tofu.

Slané skleničky navrchu dozdobte opraženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky a hojně zakápněte olivovým olejem, který dodá středomořskou chuť. A nebojte se experimentovat.

Raw pohanka s mákem a jablkem na cesty

Porce: 1
Příprava: 15 minut + namočení pohanky přes noc

Suroviny:

  • 1/2 hrnku pohanky
  • 1 banán
  • 1/2 hrnku máku
  • 1 jablko
  • citron
  • 1/2 lžičky skořice
  • případně na ozdobení oříšky či tahini pasta

Přes noc zalijeme půl hrnku pohanky půl hrnkem studené vody a necháme do rána nabobtnat.

Ráno vidličkou rozmačkáme banán a smícháme ho s namletým mákem.

Jablko nahrubo nastrouháme, zakápneme citronem, aby nezhnědlo.

Vezmeme si plastovou krabičku nebo uzavíratelnou sklenici o objemu zhruba 350 ml.

Klademe postupně vrstvy: pohanka, banán s mákem, jablko. Vrstvu jablka posypeme skořicí, dle chuti ještě pokapeme citronem. Vršek můžeme posypat oříšky nebo pokapat tahini pastou.

Uzavřeme, dáme do ledničky a svačina na cesty je připravená.

Karbanátky a placičky

Karbanátky a různé placičky jsou velmi praktické, dobře se drží v ruce. Jsou výtečné na cestu do auta, do kočárku nebo na cyklosedačku.

Dobrým základem pro karbanátky jsou luštěniny a zelenina. Stačí přidat koření, sůl a olej, případně trošku mouky či namletá lněná semínka, která nám budou držet těsto pohromadě.

Karbanátky můžeme připravit už večer, jsou výborné i za studena. Připravené ráno budou zase křupavější.

Ke slaným karbanátkům přibalte kyselé okurky nebo k nim připravte tahini dip. Děti ke karbanátkům rádi přikusují čerstvou salátovou okurku či mrkev. Pro dospělé strávníky doporučuji zapíjet slané karbanátky kefírem. Vznikne tak opravdu sytý a bohatý oběd na cesty.

Cizrnové karbanátky

Porce: cca 25 kusů
Příprava: 35 minut + namočení cizrny přes noc

Suroviny:

  • 1 hrnek suché cizrny
  • 1/2 celeru (cca 400 g)
  • 1/2 hrnku lněných semínek
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce garam masály (není nutné)
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek

Hrnek suché cizrny na noc namočíme ve vodě.

Do food procesoru vložíme na větší kusy nakrájený celer, lněná semínka, rozmarýn, garam masálu a sůl. Rozsekáme na hrubo.

Přidáme namočenou scezenou cizrnu, půl hrnku olivového oleje a opět rozsekáme. Ingredience ve vzniklém těstě by měly vypadat podobně jako drobně nasekané ořechy, nemixujeme do hladka, ale opravdu jen do hruba.

Směs dáme do misky a smícháme s půl hrnkem slunečnicových semínek.

Na pekáč s pečicím papírem tvarujeme karbanátky, pečeme 25 minut na 200 stupňů, posledních 5 minut dáme pekáč výš na grilovací pozici a dozlatova dopečeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Foodblogerka, věnuje se především sestavení souboru receptů, po kterých je lehce, zvládne je každý, a přesto jsou výborné a dostupné. Autorka blogu 1000chuti.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).