Hlavní navigace

Spermiogram je základ, ale nepotvrdí, zda je muž plodný

26. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stav spermií o plodnosti muže vypovídá mnoho, ale ne všechno. Spermiogram je základní vyšetření u každého páru, který má potíže s otěhotněním. Ale vždy se musí vyšetřovat muž i žena.

Neplodnost je zapříčiněna z jedné třetiny faktory na straně ženy, z jedné třetiny na straně muže a ve zbytku ze strany obou partnerů toužících po miminku. Proto je nezbytné vyšetření celého páru, aby se zjistily příčiny a mohla být zahájena jejich optimální léčba. 

„Jako neplodný označujeme pár, který se snaží při pravidelném pohlavním styku neúspěšně otěhotnět po dobu šesti až dvanácti měsíců. V takovém případě provádíme komplexní vyšetření,“ vysvětluje lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda Kateřina Veselá.

Plodnost není jen o počtu spermií

O pohlavním zdraví muže vypovídá do velké míry stav jeho spermií. Vyšetření mužské plodnosti tak vychází vždy z provedení takzvaného spermiogramu. 

„Jedná se o zcela zásadní vyšetření, bez něhož nemá význam provádět ani jakákoliv podrobná vyšetření plodnosti u ženy,“ upozorňuje Kateřina Veselá.

Mezi základní parametry vyšetření spermatu patří stanovení objemu, pH, zkapalnění a počtu spermií, jejich pohyblivosti a tvaru.

 „Takto se může potvrdit nebo vyloučit patologie spermatu, nemůže se však potvrdit, že muž je skutečně plodný či neplodný. Plodnost je totiž dána interakcí mezi mužskými a ženskými faktory. A i když má muž spermiogram v pořádku, nevylučuje to vliv dalších faktorů – například genových mutací, které mohou zabraňovat oplození vajíčka,“ dodává lékařka. 

Jak probíhá odběr ejakulátu

  • Odběr ejakulátu probíhá masturbací po dvou až třech dnech abstinence do sterilní nádobky vydané na reprodukční klinice. 
  • K odběru slouží speciální odběrová místnost, kde může být s mužem i partnerka.
  • Pokud je to páru příjemnější, lze odběr uskutečnit i v domácím prostředí. 
  • Podmínkou však je, že muž na kliniku přinese svůj vlastní vzorek osobně.

Zdroj: Repromeda

Rozbor protilátek

V některých případech je tedy třeba, aby také muž podstoupil imunologický rozbor protilátek i genetickou analýzu chromozomální výbavy. Na základě vyšetření spermiogramu lze hodnotit též míru poškození, tedy fragmentaci DNA spermií. Právě tento faktor velmi často představuje příčinu mužské neplodnosti a při neobjasněných příčinách neplodnosti nebo při opakovaných samovolných potratech toto vyšetření představuje důležitou doplňkovou metodu. Jak vyšetření spermiogramu, tak i vyšetření fragmentované DNA spermií lze provést pouze z jednoho jediného odebraného vzorku ejakulátu.

Galerie: Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Špatné spermie – a co dál?

Prokáže-li se, že v ejakulátu nejsou přítomny žádné spermie nebo jsou jejich fyziologické vlastnosti špatné, případně počet velmi nízký, jsou muži doporučeny odběry mikrochirurgickými zákroky. Při takzvané metodě TESE (Testicular Sperm Extraction) je z varlete odebrán malý vzorek tkáně, z něhož jsou následně získávány spermie. Existují ale i další metody: TESA je metoda odsátí spermií z varlete tenkou jehlou a při MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration) je tekutina obsahující spermie odsáta z kanálků nadvarlete. Všechny tyto zákroky jsou už prováděny v celkové anestezii. Získané zdravé spermie je pak možné použít pro oplození vajíček nebo pro zmražení a uchování na později.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).