Hlavní navigace

Snadno a rychle na uvolnění šíje

21. 2. 2021

Sdílet

 Autor: Fisaf.cz
Krční páteř dostává zabrat po celý život. Můžeme jí ulevit a předejít bolesti. Jednoduché cviky pro úlevu krční páteře se dají zvládnout i bez tělocvičny a speciálních pomůcek.

Bolí vás z neustálého koukání do počítače a mobilu krční páteř? Zkušená instruktorka Českého svazu aerobiku a fitness (Fisaf.cz) Lucie Rychetská poradí, jak se těchto nepříjemností můžeme zbavit.

Přetížená a přehlížená šíje

„Právě krční páteř je nejpohyblivějším úsekem naší páteře, zároveň je ale i tím nejvíce namáhaným. Často tak tady můžeme pociťovat bolest jako následek jejího přetížení. K tomu dochází zejména nevhodnými pohybovými návyky, kdy se celý den hrbíme s hlavou nepřirozeně předsunutou, a tím vytváříme svalové dysbalance,“ vysvětluje Lucie Rychetská, instruktorka, která se zdravým pohybem zabývá více než dvacet let.

Na „živém“ i online kurzu Tělo bez bolesti Školy fitness profesionálů Fisaf.cz (na úvodním snímku prezidentka svazu Jana Havrdová ukazuje jeden ze cviků do kanceláře či na doma) pak učí zájemce cvičit tak, aby si pomohli od bolestí, i způsoby, jak tělo uvolnit a následně stabilizovat ve správných pozicích. V takových, v nichž se běžně ocitáme každý den ve všedním životě…

Galerie: Udělají z nás technologie zrůdičky? Takhle má vypadat člověk roku 2100

Jednoduché cviky pro úlevu krční páteře

A jak si tedy rychle ulevit od bolesti, třeba i v práci či aktuálně z home office? Jde to, i když máme třeba jen chvíli času, bez speciálních pomůcek a převlékání do „cvičebního“.

„Existuje spousta jednoduchých úlevných cviků, které lze praktikovat vsedě,“ říká Lucie Rychetská a popisuje tři z nich:

Cvik s „pohlazením“ krku

Základní pozice je ta, že si sedneme, uvolníme se a stáhneme ramena od uší dolů – přidáme úklon hlavy k jedné straně, bradu přitáhneme k hrudní kosti, chytneme jednou rukou hlavu nad uchem, dlaň druhé ruky dáme na krk a jedeme od vrchu dolů malíkovou hranou – s výdechem klesneme o trochu níže, až dojedeme ke klíční kosti.

Cvik s otáčením hlavy

Stejně úlevný cvik je podle instruktorky ten, kdy dáme hlavu na stranu, palec jedné ruky opřeme o bradu, zbytkem ruky se opřeme do ramene a rytmickým zatlačením palce pak malými pohyby otáčíme hlavu do strany. Pak strany vyměníme.

Cvik se stahováním pokožky

A do třetice si dáme jednu ruku pod klíční kost a stáhneme jí kůži pod ní co nejvíce dolů. Pak se ukloníme hlavou na druhou stranu, podíváme se na strop, malinko vytáhneme i bradu a vrátíme se zpět, několikrát jemně a opatrně vše opakujeme, i na druhou stranu.

Ideálně všechny cviky opakujeme pravidelně a často. Naše šíje si to zaslouží.

Odborná spolupráce:

Lucie Rychetská

Instruktorka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF, zdravým pohybem se zabývá více než dvacet let. Aktuálně vede mj. workshop Tělo bez bolesti pro laiky i lektory. Kurz je nyní možné absolvovat i online.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).