Hlavní navigace

Musím je vždy dobrat a patří do cestovní lékárničky aneb Šest mýtů o antibiotikách

2. 2. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Autoři kampaně, která upozorňuje na nebezpečí odolnosti bakterií vůči antibiotikům, sestavili žebříček omylů, jež stále panují o užívání těchto léků. Napomáhají tím vzniku tzv. antibiotické rezistence. Jen v ČR přitom komplikace při léčbě bakteriálních infekcí stojí více lidských životů, než si vyžádají dopravní nehody.

Virové infekce většinou odezní samy. Rozhodně není řešením indikovat na ně antibiotika. Vinou jejich nadměrného a nevhodného užívání tyto léky ztrácí účinky, protože bakterie si na ně získají odolnost. „Statistiky ukazují, že v ČR zemře víc lidí na důsledky tzv. antibiotické rezistence než na dopravní nehody. Toto číslo může stoupat, pokud nezačneme s antibiotiky více šetřit,“ říká praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, jež se zapojila do kampaně upozorňující na rizika odolnosti bakterií vůči léčbě. 

Podle Státního zdravotního ústavu, autora kampaně Antibiotickarezistence.cz, nárůst odolnosti bakterií může svým chováním ovlivnit každý z nás. Jak? Třeba tím, že virózu zkusíme zvládnou doma v posteli, aniž bychom od lékaře vyžadovali antibiotika, pokud je on sám pacientovi nepředepíše. Dobré není také zbylá antibiotika schovávat doma do zásoby – nespotřebované či prošlé léky totiž patří do lékáren, které je bezplatně zpětně odebírají. A už vůbec není dobré je posílat dál někomu, kdo by je užíval bez předpisu lékaře.

Na infekce ran umíralo víc vojáků než na zranění. Antibiotika to změnila, ale přestávají účinkovat Přečtěte si také:

Na infekce ran umíralo víc vojáků než na zranění. Antibiotika to změnila, ale přestávají účinkovat

Přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Motol Milan Trojánek vyvrací další omyly, které jsou s nesprávným užíváním antibiotik spojené.

Co se dozvíte v článku
  1. Mýtus č. 1: Antibiotika jsou účinná proti běžnému nachlazení, chřipce, respirační viróze i covidu
  2. Mýtus č. 2: Kašel trvá už druhý týden, potřebuji antibiotika
  3. Mýtus č. 3: Schovávám si nedobraná antibiotika, abych se jimi mohl léčit, až to budu potřebovat
  4. Mýtus č. 4: Antibiotika musím vždycky dobrat, když už byla léčba zahájena
  5. Mýtus č. 5: Když jsem v dobré fyzické kondici a skoro nikdy jsem neužíval antibiotika, nemůžou mě ohrozit odolné bakterie
  6. Mýtus č. 6: Na cesty nebo do domácí lékárničky je třeba se preventivně vybavit antibiotiky

Mýtus č. 1: Antibiotika jsou účinná proti běžnému nachlazení, chřipce, respirační viróze i covidu

„To je zcela zásadní omyl. Antibiotika v žádném případě nedokážou zabít viry, kteří jsou původci těchto nepříjemností. K této situaci mě napadá přirovnání, jako byste chtěli hlad vyřešit tím, že si dáte sprchu. Zasytí vás to? Rozhodně ne. Stejně tak antibiotika nepomohou vyléčit ani chřipku, ani běžné nachlazení, ani RS virózu a ani covid-19. Lékaři předepisují antibiotika jen v případě infekce bakteriálního původu, a ještě ne vždycky. Někdy se organismus vyléčí sám,“ podotýká Milan Trojánek.

Mýtus č. 2: Kašel trvá už druhý týden, potřebuji antibiotika

„Až 80 % zimních onemocnění postihujících váš nos, uši, hrdlo a plíce je způsobeno viry, na která antibiotika vůbec nefungují. A to, že kašleme třeba 10 dnů, není nic neobvyklého,“ podotýká infektolog. Kašel v případě virových onemocnění, jako jsou chřipka, RS viróza nebo covid, může doznívat i několik týdnů. „Kdyby se vám ale cokoliv nezdálo, vždycky se raději objednejte k lékaři,“ podotýká Milan Trojánek.

Zbavte se nekonečného kašle po virózách, pomohou vitamíny C a D i bylinky Přečtěte si také:

Zbavte se nekonečného kašle po virózách, pomohou vitamíny C a D i bylinky

Mýtus č. 3: Schovávám si nedobraná antibiotika, abych se jimi mohl léčit, až to budu potřebovat

„Pokud cítíte, že vám běžné léky na tlumení nepříjemných projevů infekce (např. na kašel, horečku aj.) nepomáhají, pojďte k lékaři. Ten posoudí, zda mohou vaše problémy vyřešit antibiotika, tedy jestli jste nakaženi bakteriální infekcí,“ říká lékař FN Motol. Když se léčíte sami, můžete jednak zvolit špatné antibiotikum, jednak použít nesprávnou dávku, nebo dokonce užívat antibiotika i přesto, že to není nutné. „Kvůli tomu bohužel podporujete vznik bakterií, které jsou odolné na jejich léčivé účinky. Nespotřebovaná antibiotika patří zpátky do lékárny,“ vyzývá lékař.

Mýtus č. 4: Antibiotika musím vždycky dobrat, když už byla léčba zahájena

Pokud vám lékař předepíše antibiotika, řekne vám také, jak dlouho je máte brát. A jeho doporučení byste měli respektovat, i když se vám za pár dnů udělá lépe. Existují ale i situace, kdy dobírání antibiotik je zbytečné. „Antibiotika musím dobrat, pokud je léčena opravdu bakteriální infekce. Někdy se stane, že lékař v průběhu léčby zjistí, že infekce je způsobena viry, a ne bakteriemi. Pak je užívání antibiotik zbytečné, a proto se tato léčba ukončí,“ upozorňuje přednosta.

Mýtus č. 5: Když jsem v dobré fyzické kondici a skoro nikdy jsem neužíval antibiotika, nemůžou mě ohrozit odolné bakterie

„Bohužel, rezistentní, tedy odolné bakterie mohou napadnout každého v jakémkoliv věku. Pokud dostanou například kožní infekci nebo infekci močových cest způsobenou odolnými bakteriemi i naprosto zdraví lidé, mohou trpět nepříjemnými komplikacemi,“ vyvrací toto přesvědčení lékař.

Třetina lidí má doma antibiotika „pro případ“, jsme sami proti sobě Přečtěte si také:

Třetina lidí má doma antibiotika „pro případ“, jsme sami proti sobě

Mýtus č. 6: Na cesty nebo do domácí lékárničky je třeba se preventivně vybavit antibiotiky

Tak by tomu být nemělo, a to ani v případě mastí, které sice působí lokálně, ale i jejich používání zvyšuje nárůst antibiotické rezistence. „Preventivní vybavení lékárničky antibiotiky je častý nešvar naší populace. Jenže preventivní užívání antibiotik našemu tělu škodí. V těle totiž nezabíjí jenom škodlivé bakterie, ale i ty potřebné, které jsou nedílnou součástí naší imunity. Navíc nevhodné užívání antibiotik posiluje odolnost bakterií vůči antibiotikům. A u dětí dokonce způsobuje, že si nemohou správně vybudovat vlastní obranyschopnost,“ dodává Milan Trojánek.

Zajímáte se o to, jestli nedostáváte antibiotika zbytečně?

Odborná spolupráce:

MUDr. Milan Trojánek, Ph.D.

Přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol. Je jedním z lékařů, kteří se zapojili do kampaně Antibiotickarezistence.cz, kterou zaštiťuje Státní zdravotní ústav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).