Hlavní navigace

Sdílený lékový záznam pacienta je schválen. Kdo všechno uvidí léky, které berete?

1. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
V létě sdílený lékový záznam neprošel Sněmovnou, přestože všichni předpokládali, že je to hotová věc. Od minulého týdne je už ale všechno jinak, novela zákona, která umožní lékařům i lékárníkům nahlížet do záznamů léků, které užíváte, začne brzy platit.

Ve druhé polovině minulého týdne Sněmovna schválila novelu zákona o léčivech, která upravuje sdílený lékový záznam pacienta. Přestože se předpokládalo, že tento návrh bude schválen už v červenci 2019, nestalo se tak. Senát tehdy novelu vrátil s připomínkami zpět. Jak oznámilo Ministerstvo zdravotnictví ČR, sněmovna teď potvrdila původní verzi novely zákona o léčivech.

To všechno proto, aby se eliminovaly interakce mezi léky

Sdílený lékový záznam pacienta je jednou z klíčových funkcionalit eReceptu. Umožňuje, aby s daty, která již dnes mají k dispozici zdravotní pojišťovny a nachází se v centrálním úložišti elektronických receptů, mohli ve prospěch pacientů v rámci poskytování zdravotní péče pracovat zdravotničtí pracovníci.

Co je to eRecept

Jde o recept vystavený v elektronické podobě. Lékařem vystavený eRecept je uložen do tzv. Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER).

Každému eReceptu je přidělen unikátní identifikátor. V lékárně pak lékárník načte identifikátor eReceptu, a pokud je eRecept v CÚER nalezen, vydá předepsaný lék pacientovi. Informace o výdeji léku se zároveň zapíše do CÚER.

Zdroj. epreskripce.cz

Lékový záznam umožní lékařům, farmaceutům a lékařům zdravotnické záchranné služby při poskytování zdravotních služeb zohlednit stávající lékovou historii konkrétního pacienta. To povede k eliminaci nežádoucích interakcí léčivých přípravků a jejich duplicitního užívání, což zajistí vyšší míru bezpečí pacienta.

„Lékař již nebude odkázán pouze na informace o užívaných lécích, které mu poskytne pacient, kdy neexistuje záruka úplnosti a přesnosti takových informací. A lékárníci budou moci díky náhledu do záznamu poskytnout přesnější poradenství v dávkování, zkontrolovat kombinaci s jinými léčivy a odhalit případné nežádoucí účinky. Díky sdílenému lékovému záznamu tak bude pacient významně více chráněn před nežádoucími lékovými interakcemi a duplicitami léků, které by mohly poškodit jeho zdraví,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Se sdílením dat můžeme nesouhlasit

Nechcete, aby lékař nebo lékárník věděl, jaké léky berete? Prostě vyslovíte se sdílením dat nesouhlas, případně udělíte souhlas konkrétnímu lékaři a lékárníkovi. Prvních šest měsíců po nabytí účinnosti zákona bude přechodné období, během kterého se budeme s lékovým záznamem seznamovat.

V případě zájmu si nastavíme přístup do jeho nahlížení, tedy budeme moci projevit nesouhlas či udělit selektivní souhlas jen pro konkrétního předepisujícího lékaře a lékárníka. Sdílení lékového záznamu se zdravotníky bude spuštěno po uplynutí přechodného období, dle předpokladů 1. června 2020.


Autor: SÚKL www.epreskripce.cz

Příklad eReceptu

Novela zákona pamatovala i úhrady léčebného konopí

Schválená novela zákona o léčivech přináší také devadesátiprocentní úhradu léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění s limitem množství 30 g měsíčně. „Uvědomujeme si, že dnešní cena léčebného konopí může některé skupiny pacientů finančně zatížit, zejména ty, kteří jsou v invalidním důchodu a mají nízké příjmy. Rozhodli jsme se proto pacientům přispět z veřejného zdravotního pojištění až 90 procent prodejní ceny konopí v lékárně. Výše doplatku bude srovnatelná s doplatky u léků na chronická onemocnění,“ dodal Adam Vojtěch.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).