Hlavní navigace

Jak funguje eRecept: co jsme se nedozvěděli a měli jsme

23. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Když jsem zaslechla zprávy o tom, že se do praxe zavádějí elektronické recepty, měla jsem na to jako laik svůj pohled…

Přidané písmenko „e“ v názvu eReceptu ve mně evokovalo online propojení, přístup k důležitým informacím a zjednodušení celého procesu. Od získání receptu po vyzvednutí léku. Nic jiného mě jako pacienta nezajímá.

Už získání eReceptu by mělo být snadnější. Jsou případy, kdy není nutná návštěva ordinace, stačí si eRecept nechat poslat mailem nebo přes SMS.

Já jsem byla pozvaná k lékařce na kontrolu, takže jsem si pro něj šla osobně. A hned jsem si ověřila, že s jeho vydáváním to nebude tak jednoduché.

Vystavení eReceptu

Ano, šla jsem na vyšetření začátkem roku 2018, ale ne první dny, kdy se možná daly nějaké komplikace čekat, ale až ve druhé polovině ledna. Přesto už samotné vystavení eReceptu doktorku zcela zaměstnalo a pohltilo a můj pobyt v ordinaci prodloužilo. Systém se zasekl, celý počítač zamrzl. Po dlouhých minutách lékařce došly možnosti i trpělivost, šla se pustit do restartu počítače. A mně vystavila klasický recept. Zatím to mohla udělat bez sankcí.

První benefit eReceptu, že si pro něj nemusíte k lékaři, můžete si ho nechat zaslat e-mailem, jsem tedy nevyužila. První eRecept jsem uviděla až v rukách našeho seniora – zástupce nejpočetnější skupiny zákazníků lékáren. Ten, stejně jako řada jeho vrstevníků, digitalizací docela trpí. Počítač a internet pro něj zůstávají stejnou záhadou jako čas od času vyvržená zvířata ze dna oceánů. Na ně se také chodí dívat celá řada lidí a všichni jen nevěřícně kroutí hlavou a uvědomí si, jak málo toho o naší planetě víme. Ale zpátky k digitalizaci seniorů. Ten náš nemá a nikdy ani neměl mail. Když se jednou snažil vyzvednout peníze z bankomatu, tak se s tím strojem popral a účet raději zrušil. S telefonem se celý svůj zralý věk snaží srovnat. Pořídil si smartphone, aby byl in, ale při každém našem setkání mu musím upravovat nastavení, které se mu „samo pořád mění“.


Autor: SÚKL www.epreskripce.cz

eRecept můžete i nadále dostat v papírové formě, takto vypadá vzor tzv. průvodky elektronického receptu

eRecept se mu ale na první pohled líbil. On totiž vůbec nevypadá jako nějaká elektronická novinka roku 2018, jeho rozměry jsou dokonce dvojnásobné než rozměr původních receptů. A hlavně to přečte i bez brýlí. Dostáváme se k bodu 2:

Vyzvednutí léku na eRecept

V následujících dnech jsem zjistila, že jsem měla vlastně štěstí, když jsem dostala od lékařky normální recept. Můj předepsaný přípravek totiž nebylo jednoduché sehnat. Nebylo ho možné už dlouhodobě objednat u dodavatele. V zasíťovaných lékárnách můžete aspoň získat informaci, na jaké pobočce mají lék na skladě. Myslela jsem, že v době eReceptů se to dozvím i o jiných lékárnách – online, hned. Ale ne, to nám systém neumožňuje. Chce to obout boty nebo vzít do ruky telefon a zjišťovat jako za krále Klacka. Máte? Nemáme? Budete mít? Nevíme. Zkuste se zeptat příští týden nebo rok. Nakonec jsem uspěla mimo Prahu, vypsaný recept předala kolegyni, která tam měla cestu. Další den jsem měla lék na stole.

Trable s vydáváním jsme měli ale u eReceptu. Na tom, který nám vystavili na jedné pražské specializované klinice, nebyla vyznačena jeho platnost. Naštěstí v tom je daná klinika spíše výjimkou, na jiných eReceptech jsem tento údaj objevila. Nám jeho neuvedení způsobilo nemalé problémy.

Co jsme se o eReceptu nedozvěděli – a měli jsme

Ve čtvrtek vydaný eRecept byl na antibiotika, která měl náš senior začít užívat ráno v den naplánovaného zákroku. Ten se měl uskutečnit přesně za týden, další čtvrtek. Byl konec týdne a děda od nás odcházel s tím, že se zastaví někde v lékárně a prášek si vyzvedne sám. Následující den bohužel onemocněl silnou virózou s vysokými horečkami. Neměl sílu vylézt z postele. O vyzvednutí léků nikoho nepožádal, má přeci týden na to začít je užívat, nechal to až po víkendu, až mu bude líp.

Do lékárny se dostal v úterý. Tam mu řekli, že je eRecept už neplatný. Dozvěděl se, že den vydání eReceptu je zároveň první den jeho platnosti, víkendy i svátky se počítají. Kolik dní platí, mu neřekli. „Ale dnes už ne.“ Až v další lékárně, kde to zkoušel, se dozvěděl, že platnost jeho eReceptu je pět dní. Předepsaný lék tam sice neměli, ale nemohli mu ho už ani objednat. Jedině s novým eReceptem. Obvolali jsme ještě nějaké známé lékárníky. Ani to nám nepomohlo. „Je to celé hlídané, nové, vůbec to zpětně zadat nemůžeme. Zavolej tomu doktorovi, ať pošle eRecept přímo na náš mail, ať tam dědu nemusíš znovu hnát.“ Ani to nevyšlo, doktor chodí na kliniku jenom ve středu a ve čtvrtek, nemá předem danou ordinaci ani sestřičku, je potřeba tam jít a odchytit si ho. Mailovou adresu mi dát nemohou, po mailu se mnou prý určitě komunikovat nebude.


Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz

eRecept můžete využívat i prostřednictvím aplikace v mobilu

Ve středu posílám na kliniku dceru, která jediná má čas sedět tam klidně celé dopoledne. A nakonec tam také téměř celé dopoledne prosedí. Sestřička vyvolává pouze objednané pacienty. Ťukat na ordinaci je zakázáno, když to zkusíte, o to větší šikanu si na vás pak vyzkoušejí oni. Pan doktor má pozvané pacienty, na ostatní nemá čas. Musíte počkat, jestli třeba někoho nevyšetří rychleji a nezbude mu chvilka. Vytisknout eRecept bez doktora sestra sama nemůže, i když mají systém s kartami propojený online. Po dalších dlouhých desítkách minut konečně vyjde doktor s původním eReceptem v ruce. Nechápe, co máme za problém, recept platí sedm dní. Máme si zajít do lékárny v areálu a normálně si ten lék vyzvednout (a neotravovat). V lékárně opět odmítnutí. Když dcera znovu ťuká, osazenstvo ordinace běsní, ale běsní už i obvykle hodně klidný a trpělivý potomek. A prostě se nedá. Musí doktora poučit, že eRecept na běžné léky má platnost nikoli sedm, ale dokonce čtrnáct dní. Výjimku tvoří antibiotika a chemoterapeutika, na jejich vyzvednutí má pacient pouze pět dní. Opakovací eRecept má platnost dokonce půl roku nebo rok. Platnost začíná běžet dnem vystavení eReceptu, počítají se i víkendy nebo svátky.

A kdyby tento příběh začal právě touto stručnou a zásadní informací ze strany profesionála, v tomto případě lékaře, v rozhovoru s jeho klientem, v tomto případě pacientem, kterému je téměř osmdesát let, ani by neměl tu správnou pointu. My už jsme poučeni a budeme si podmínky pamatovat.

TIP: Jak dlouho platí eRecept? Stejně jako klasický recept

Benefity eReceptů nefungují

Zavádět novinky je potřeba, digitalizace ve zdravotnictví podle mě určitě smysl má. A myslím, že daleko větší než elektronická evidence v hospodě. U eReceptů je vše zatím ale ještě v plenkách, jediný přínos mají opakované eRecepty, které vám ta vyspělejší zdravotnická zařízení snad pošlou mailem.

Nabízejí se další dobré důvody pro zavádění eReceptů do praxe:

Například lékový záznam, kde by se lékař podíval, jaké jiné léky pacient užívá, a vyloučil jejich vzájemné překombinování. (Jako bezpečná je považována kombinace maximálně čtyř léků denně. Pokud berete více léků, online a zdarma si můžete ověřit, zda se snesou.)

Nebo upozorňování na nedostatek léků na trhu, abyste neběhali po lékárnách jako já.

Nebo oznámení o nebezpečných šaržích, když se některý lék nepovede a stahuje se z prodeje.

Nic z toho zatím nefunguje. On vlastně celý systém není ani pořádně otestovaný. Pravděpodobně nejlepší je testování přímo na klientech. Na nás zrovna proběhlo.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní patří mezi nejmilejší část z marketingového mixu, kterému se profesně věnuje posledních deset let. Dvacet let působila v médiích – ve skupině Kiss rádií a vydavatelstvích Economia a Mafra.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).