Hlavní navigace

Na rovnátka není nikdy pozdě. Nosí je i sedmdesátiletí

24. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Řada lidí si rovnátka představuje jako nevzhledné kovové dráty, které nosí převážně teenageři ve špatných amerických komediích. Ve skutečnosti ale mohou být dnes už velmi nenápadná, běžně se s nimi tak lze setkat i u dospělých, a někdy dokonce u seniorů. Některé pacienty k tomu vedou estetické důvody, jiné zdravotní. V žádném případě se ale není za co stydět.

Jakuba (31) z Prahy už řadu let trápily nerovné dolní zuby, velmi dlouho se ale odhodlával, jestli to nějak řešit. Odrazovala ho hlavně představa, že by měl v dospělém věku začít nosit rovnátka, což mu přišlo nepatřičné.

„Rovnátka jsem poprvé nosil v pubertě, ale jen na horních zubech. Na dolní mi to tehdy mamka rozmluvila, čehož jsem zpětně docela litoval. Dlouho mi dolní křivé zuby vadily, ale pořád jsem nevěděl, jestli jít opravdu do rovnátek. Byla to docela investice a nechtělo se mi je úplně nosit jako dospělý a ani řešit všechno to obíhání. Nakonec jsem se ale na podzim finálně rozhodl, že není na co čekat, že se mi zuby samy těžko spraví,“ popsal pro Vitalia.cz mladý programátor s tím, že ho naštěstí okolí i partnerka podporují a nesetkal se s hloupými narážkami.

Právě z toho měl velké obavy, i proto si vybral tzv. neviditelná rovnátka, která ho celkem vyjdou na sto tisíc korun. Částka je tak vysoká z toho důvodu, že je musel dostat na obě čelisti. „Jsem s nimi spokojený, ale je rozhodně potřeba si na to zvyknout. Mám k nim ještě takové gumičky, to všechno se musí před každým jídlem sundat, takže není možné během dne žádné uzobávání, to mi chybí asi nejvíc,“ zhodnotil Jakub a dodal, že před každým nasazením si musí také znovu vyčistit zuby.

Rovnátka pro dospělé i pro seniory

Že nošení rovnátek už dávno není záležitostí jen dospívajících, potvrdili pro Vitalia.cz i odborníci. „V posledních zhruba deseti letech se v Česku rapidně zvýšil zájem o ortodontickou léčbu dospělých pacientů nad 18 let. Můj nejstarší pacient vyhledal a úspěšně dokončil ortodontickou léčbu dokonce v 64 letech,“ uvedla Jana Fendrychová, majitelka ortodontické kliniky Perfect Smile.

Podle ní sice u dospělých může rovnání chrupu trvat o něco déle než u dětí či dospívajících, výhodou ale je, že k rovnátkům přistupují zodpovědněji, dodržují režim léčby i dbají na ústní hygienu. „Dospělí pacienti podstupují léčbu více z vlastní vůle a za vlastní náklady, tudíž lépe spolupracují a dodržují předepsaný režim léčby. Dospělí mají ukončenou fázi růstu čelistí, často také stabilní počet zubů, a výsledek léčby u nich tedy není tolik ohrožen možnou nepředvídatelnou změnou prostorových poměrů jako u teenagerů. Kostní a měkké tkáně dospělých reagují na ortodontickou léčbu do zhruba 40 let věku velmi dobře a po ukončení léčby rovnátky zuby zůstávají v kosti správně ukotveny. Proto není důvod k předsudkům, že ortodontická léčba je jen pro mladé,“ říká odbornice.

Podobně to vidí i další expertka. „Dospělých klientů s rovnátky je u nás dnes už téměř polovina. Nejstarší naší klientce bylo začátkem léčby 78 let. Paní byla skvělá a chodila k nám s vnoučaty. Je ale třeba říct, že u dospělých jsou často v ústech kromě ortodontických anomálií přítomny jiné zubní problémy. Například chybějící zuby, korunky, můstky, implantáty, paradontitida nebo takzvaně mrtvé zuby. Proto je potřeba uzpůsobit mechaniku léčby a její postup. U dospělých se také často jedná o recidivu po léčbě z mládí,“ vysvětluje Diana Filipová, certifikovaná specialistka ortodoncie z Dent Medico.

Například u zmíněné paradontitidy se prý s nasazením rovnátek musí počkat, až se stav stabilizuje. „Dásně musí být bez zánětu a pacient musí mít velmi dobrou hygienu. Takové zuby jsou často viklavé, proto se po srovnání většinou nasazuje fixní retainer, který zuby drží v bloku. Má tak i funkci periodontální dlahy a prodlužuje životnost těchto zubů. Pokud je ústup kosti příliš velký, lze ortodontickou léčbu využít alespoň k postavení zubů pro případné plánování protetiky,“ popisuje Diana Filipová.

Nedejte na falešnou reklamu

Každý zájemce o rovnátka si samozřejmě přeje, aby byl aparát co nejméně nápadný a léčba co nejrychlejší. Na to sázejí i výrobci, kteří někdy lákají nové klienty na neuskutečnitelné sliby. Česká ortodontická společnost (ČOS) například varuje před firmami, jež nabízejí lidem zaslání rovnátek poštou. Stačí, aby si zákazník pořídil selfie zubů, a na základě toho mu obchodník vytvoří fóliové aparáty. Ty pak údajně stačí nosit jen pár měsíců a dostaví se úsměv jako z hollywoodských filmů. Ve skutečnosti jde o riskantní přístup, který může chrup značně poškodit, jak upozorňuje ČOS.

„Výrobci někdy vymýšlejí zcela nepoužitelné variace rovnátek. Ačkoliv reklamní hesla konkurenčních výrobků hovoří o opaku, moderní fixní rovnátka jsou kvůli svým nejpokročilejším funkčním vlastnostem pro ortodontickou léčbu i komfort pacienta globálně nejrozšířenější a z drtivé většiny nejvhodnější. Pacienti by se stejně tak neměli nechat mást reklamou, která hovoří o extrémně rychlé léčbě v řádu jednotek měsíců – to je samozřejmě naprostý nesmysl a zubům by takové výrobky spíše uškodily,“ nastiňuje k tomu Jana Fendrychová. Podle ní obvykle léčba trvá jeden až tři roky.

Navíc si prý každý pacient musí uvědomit, že rovnátka jsou jen léčebným prostředkem. „V žádném případě nefungují autonomně, ale vyžadují pečlivé plánování a vedení léčby ortodontistou a dodržení léčebného režimu pacientem,“ zdůrazňuje expertka.  

Cena i sto padesát tisíc

Lidé, kteří se pro rovnátka v dospělosti rozhodnout, mají obvykle na výběr z několika variant. Nejběžnější jsou moderní fixní rovnátka, která se lepí na zuby z vnější strany. Ty mohou být kovová, nebo estetická, přičemž estetická bývají transparentní nebo bílé barvy. „U estetických fixních rovnátek se hojně používají bílé drátky, aby byla zachována jejich maximální diskrétnost. Taková rovnátka dnes volí většina pacientů, kteří chodí do zaměstnání a musí se společensky prezentovat. Kovová rovnátka volí zejména rodiče pro své teenagerské potomky kvůli poměrně typickému rozšíření v jejich okolí i nižší ceně,“ popisuje odbornice z Perfect Smile.

TIP: Cena rovnátek je vysoká. Za kolik a jaká vybrat

Variantou jsou i tzv. fixní rovnátka lingvální, která se lepí na zadní stranu zubů a která nejsou vůbec vidět. Mají ale určitá úskalí. Pacienti si musí zvyknout na to, že na ně budou narážet jazykem, zpočátku mohou mít také problém s artikulací. Jejich výroba je rovněž složitá, a jsou tak cenově suverénně nejdražší.

Třetí možností jsou zmíněná „neviditelná“ fóliová rovnátka. „Pacient při jejich nošení nemá na zubech zámky a drátek, který na zámky tlačí a tím zuby rovná do požadované polohy, ale na jednotlivé zuby se nalepí speciálně tvarované drobné krystalky, attachmenty, a přes ty se na celý zubní oblouk nasadí těsné fólie vytvarované individuálně dle tvaru pacientových zubů. Termoplastické fólie se teplem v ústech aktivují, tím na krystalky vyvíjejí tlak a zuby se rovnají do požadované polohy,“ říká Jana Fendrychová s tím, že se každých deset dnů fólie mění podle posunu zubů.

Jaká varianta je pro člověka nejvhodnější, musí určit sám ortodontista. U každé varianty by zájemci ale měli počítat s tím, že rozhodně nejde o levnou záležitost. „U nás se cena fixních rovnátek zpředu pohybuje od 30 po 67 tisíc korun, cena fixních zadních od 63 do 154 tisíc korun a cena neviditelných rovnátek značky Invisalign od 23 po 83 tisíc korun,“ uvádí Jana Fendrychová.

Mohou se zuby časem opět zkřivit?

Je dobré také počítat s tím, že sundáním fixních rovnátek proces nekončí. I poté je třeba nosit tzv. stabilizační aparáty, aby se zuby nezačaly opět křivit. A to alespoň přes noc. Někdy to může trvat dva roky, jindy ale i mnohem déle. „Záleží na výchozím stavu, ale v podstatě by si měl pacient výsledek léčby udržovat tak dlouho, jak dlouho chce mít zuby rovné. Stabilního výsledku lze dosáhnout, ale po vysazení udržovacích rovnátek může docházet k recidivám – hlavně k stěsnávání předních zubů, drobným rotacím, mezírkám a podobně,“ vysvětluje k tomu Diana Filipová.

K udržení hezkého chrupu mohou po ukončení klasické léčby lidem pomoci i tzv. fixní retainery. „To jsou takové zcela neviditelné drátky nalepené ze zadní strany zubního oblouku a pokryté speciálním adhezivem, které kopíruje tvar zubu. Pacient o něm prakticky roky neví, někdy si ho vymění a někdy si jej nechá desítky let. Není třeba se tedy obávat, že by věda neznala metody, jak ve většině případů recidivě vady nebo vniku nových nepravidelností předejít,“ uklidňuje Jana Fendrychová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jana Fendrychová

Je zakladatelkou kliniky Perfect Smile, ortodoncie ji zaujala již v průběhu studia stomatologie na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Před otevřením vlastního pracoviště působila jako zubní lékař na Dětské stomatologické klinice Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty UK v Praze, kde absolvovala také postgraduální specializační přípravu v oboru Ortodoncie. Absolvovala odborné stáže a certifikační kurzy například ve Florencii a Německu a je držitelkou certifikace pro léčbu neviditelnými rovnátky Master Of Aligners z Londýna.


MDDr. Diana Filipová, MBA

Pracuje jako certifikovaná specialistka ortodoncie v Dent Medico. Absolvovala Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor Zubní lékařství. Následně postgraduální studium na Ortodontickém oddělení Dětské stomatologické kliniky ve Fakultní nemocnici v Motole a doktorské studium v oboru Biomedicínská informatika na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Získala První cenu České ortodontické společnosti za vědeckou práci, prošla řadou školení v Česku i zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).