Hlavní navigace

S rovnátky si musíte čistit zuby lépe než před tím

Sdílet

Dnes zdaleka nejen děti nosí rovnátka. Malých i velkých se proto týká problematika dentální hygieny s fixním aparátem. Jak správně čistit zuby s rovnátky?

V dnešní době lidé kladou velký důraz na svůj vzhled, nedílnou součástí těchto nároků je krásný, rovný úsměv. Čím dál více lidí se tím pádem ocitá v ordinaci ortodontisty, lékaře, který se specializuje na léčbu pomocí rovnátek, kde si svůj sen o rovných a krásných zubech mohou splnit.

Aby tato léčba splnila všechny požadavky jak pacienta, tak lékaře, je třeba pečlivě dodržovat po celou dobu léčby správnou dentální hygienu.

U pacientů s fixními rovnátky jsou na dodržování správné dentální hygieny kladeny opravdu velké nároky. Po nasazení aparátku by měl pacient z ordinace odcházet instruován, jak se o zuby po dobu léčby správně starat.

Je důležité, aby byl pacient s fixními rovnátky při čištění důslednější a efektivnější než před léčbou. To je dost často problém, zejména u dětí, které ve většině případů přistupují k čištění zubů poměrně laxně.

Čistění je nutné provádět s více pomůckami, nedílnou součástí výbavy pacienta s rovnátky je solo kartáček (jednosvazkový kartáček), mezizubní kartáček a klasický kartáček. Jaké mají funkce?

Klasický kartáček

Klasický zubní kartáček, pomůcka, kterou by měl být každý zvyklý používat denně, ať už rovnátka má, či nemá. V případě fixního aparátu doporučujeme používat manuální kartáček, nikoli elektrický.

Měl by být rovného zástřihu s malou hlavicí a měkký, aby nedocházelo ke zraňování dásní.

Pacienti nesmí opomínat čištění všech plošek zubů, nečistit jenom přední stranu se zámečky; víme, že dost často zapomínají čistit plošky z vnitřní strany zubů (od jazyka a od patra).

TIP: Cena rovnátek je vysoká. Za kolik a jaká vybrat

Solo kartáček neboli jednosvazkový

Tento kartáček slouží ke snadnějšímu čištění zámečků a jejich okolí, prostorů pod obloukem, pružinami a dalších pro pacienta těžko přístupných míst.

Výhodou tohoto kartáčku je to, že se s ním čistí zuby bez pasty, tudíž nemusíte stát v koupelně u umyvadla. Svým klientům doporučuji s tímto kartáčkem dočišťovat třeba při sledováni televize či čtení knihy, pro pacienta je pak snesitelnější věnovat se čistění delší čas.

Mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček se používá nejen na čištění mezizubních prostor, ale lze ho rovněž používat na čištění pod drátkem fixního aparátu. Pro tento účel se většinou volí větší velikost než do mezizubních prostorů. Ve většině případů to bývá velikost 0,8 mm, ale s tímto výběrem vám vždy poradí vaše dentální hygienistka.

Mezizubní kartáčkem je vhodné čistit po každém jídle, jelikož zbytky jídla se dost často zachytávají do drátků rovnátek.

Zubní hygiena s rovnátky na jedničku

Jenom výběr správných pomůcek však nestačí. Nejen pacienti s rovnátky by měli pravidelně navštěvovat dentální hygienistku. V dnešní době je úloha dentální hygienistky všeobecně známá; profesionálně odstraní nečistoty z povrchu zubů a okolí fixních rovnátek, zároveň však s pacientem projde jeho domácí návyky a v případě potřeby ho znovu instruuje a motivuje k lepší péči.

Jelikož je domácí hygiena s rovnátky náročnější, hygienistka s pacientem rovněž cvičí techniku čištění v domácím prostředí, dokud ji nezvládá na jedničku.

KL24

Profesionální dentální hygiena se u pacientů s fixními rovnátky doporučuje jednou za tři měsíce. Při nedodržování pravidelné a důkladné hygieny může být z rozhodnutí lékaře léčba ukončena předčasně a rovněž může dojít k nenávratnému poškození skloviny (vzniknou bílé až křídové skvrny). Tím se estetický výsledek léčby naruší.

Galerie: Bělení zubů aktivním uhlím – účinné, nebo škodlivé?

Autor článku

Kristýna Zajíčková, DiS.

Dentálni hygienistka, působí na zubní klinice Dental Office H33.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).