Hlavní navigace

Radikální upřímnost: Je třeba si říkat pravdu, i tam, kde se nám nechce, tvrdí psycholog

11. 9. 2021

Sdílet

 Autor: Se souhlasem Sebastiana Jamese
„Lhaní, předstírání a zatajování v dlouhodobém horizontu udělá víc škod než užitku,“ říká Sebastian James, jenž se zabývá filozofií radikální upřímnosti. Říkat jen pravdu prý máme i o sexu, penězích, vlastním smutku či zlobě.

Pravda osvobozuje. Tvrdí to alespoň životní filozofie, jež čerpá sílu z maximální upřímnosti. Většina z nás čas od času zalže nebo zatají své pocity. Většinou to ani neděláme ze špatných úmyslů. Radikální upřímnost ovšem odmítá lži či překrucování skutečností, jelikož ty nás podle tohoto přístupu v dlouhodobém horizontu vyčerpávají a ničí mezilidské vztahy.

Máme postupovat právě naopak, cílem je autentická komunikace směrem k druhým. I když se otevření k větší upřímnosti může ze začátku někomu jevit jako riskantní či nepatřičné, věci podle psychologa a lektora Sebastiana Jamese ve skutečnosti zpravidla dopadnou mnohem lépe, než jsme očekávali. O tom, jaké má metoda radikální upřímnosti zásady a jak může změnit náš život, bude přednášet mj. v úterý 21. září v pražském Kině Světozor.

Proč je prospěšné říkat pravdu

„Když svým blízkým neříkáme pravdu o tom, co cítíme a prožíváme, drží nás to uzamčené v mentálním vězení. Náš život upadá do šediva a vytrácí se z něj svěžest a uvolněnost,“ vysvětluje Sebastian James, proč nám říkání pravdy svědčí.

„Pokud nás něco vede životem, tak to jsou kvalitní mezilidské vztahy. A je opravdu velký rozdíl, zda jsou naše vztahy založeny na upřímnosti, nebo ne. Lidé si toto uvědomují, a proto mají hlad po autenticitě. Jen někdy neví, jak na to, anebo mají strach,“ přibližuje psycholog, který ale zdůrazňuje, že radikální upřímnost neznamená bezohledná:

„Ta radikálnost spočívá v postoji, že lhaní, předstírání a zatajování v dlouhodobém horizontu udělá víc škod než užitku a že i o nejvíce tabuizovaných tématech, jimiž jsou například zlost, smutek, stud, peníze nebo sex, je prospěšné otevřeně mluvit.“

Upřímnost je nakažlivá

Podle psychologa je o svých emocích někdy obtížné mluvit otevřeně. Nicméně pokud to nebudeme dělat, ony se i tak nakonec nějak projeví:

„Například, když budu na někoho naštvaný, ale neřeknu mu to, pravděpodobně se mu začnu vyhýbat, pomlouvat ho za zády, nadměrně kritizovat, anebo mu dělat naschvály. Říká se tomu pasivní agrese. V horším případě obrátím zlost proti sobě,“ vysvětluje Sebastian James.

Dodává, že upřímnost je nakažlivá, a to je také její výhodou. „Když začne být upřímný jeden člověk, dodává tím odvahu mluvit otevřeně i ostatním. V tom je velká síla upřímnosti, protože se napříč našimi vztahy velmi rychle šíří. Díky tomu vzniká mezi lidmi důvěra a začne jim na sobě vzájemně víc záležet. Navíc, když lidé dokáží otevřeně mluvit o vlastních emocích, přestanou se jich tolik bát, a to je v životě potom velmi znát.“

Mgr. Sebastian James

Psycholog a psychoterapeut, věnuje se individuální a partnerské terapii a seberozvojovým workshopům. Vystudoval sociální práci a psychologii. Umění psychoterapie a vedení workshopů se učil v Česku a v USA. Na Slovensku a v Česku je jediným certifikovaným lektorem workshopů Radikální upřímnost.

Webinář Radikální upřímnost s podtitulem Jak může říkání pravdy změnit život se koná 21. září od 18 hodin, více informací najdete také na facebookové události.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).