Hlavní navigace

Na dovolené často vystačíte s průkazem pojištěnce. Kdy to chce komerční připojištění?

5. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Cestovat bez adekvátního pojištění je holý nerozum. Lidé ale často nemají jasno v tom, na co mají nárok v oblasti zdravotní péče jak v Evropě, tak mimo ni, kdy si vystačí s průkazem pojištěnce a kdy je dobré se připojistit u některé z komerčních pojišťoven.

Pokud jste, jako většina lidí, pojištěnci některé zdravotní pojišťovny, na mnoha místech si v případě běžných zdravotních potíží vystačíte s průkazem pojištěnce – Evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC). Je to vlastně plastová průkazka vaší pojišťovny, na které je napsáno, že jde o EHIC. 

Týká se to ošetření v některém ze států EU, EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko), Velké Británii a Švýcarsku, kde vám bude na základě platného Evropského průkazu zdravotního pojištění poskytnuta nezbytná zdravotní péče na účet vaší pojišťovny. 

V těchto zemích máte jako občan České republiky s průkazem EHIC stejné podmínky pro čerpání zdravotní péče jako místní obyvatel v rámci povinného zdravotního pojištění. V případě potřeby nezbytné zdravotní péče (onemocnění, úraz, neplánovaný porod a tak dále) je vždy nutné prokázat se u lékaře Evropským průkazem zdravotního pojištění, vysvětluje Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. 

Oteklá noha a bolest na hrudi po dlouhé cestě mohou znamenat embolii, okamžitě k lékaři Přečtěte si také:

Oteklá noha a bolest na hrudi po dlouhé cestě mohou znamenat embolii, okamžitě k lékaři

Bezplatná zdravotní péče v zahraničí

Podmínkou k přístupu bezplatné zdravotní péči je ošetření ve státním zdravotnickém zařízení a předložení průkazu EHIC. Poskytnutou péči uhradí místní zdravotní pojišťovna a náklady přeúčtuje české zdravotní pojišťovně. Za ošetření jako klient VZP zaplatíte to, co by za něj zaplatil pojištěnec dané země.

Může to být například regulační poplatek, poplatek za recept, za hospitalizaci, výjimkou ale nejsou ani poplatky za návštěvu lékaře, za předepsané léky apod. 

Je dobré mít na paměti, že v různých zemích platí různé podmínky, a ne všechna péče musí být hrazena z veřejného zdravotního pojištění tak jako v Česku. Pokud se chcete vyhnout těmto poplatkům, je dobré uzavřít pro pobyt v zahraničí cestovní pojištění u komerční pojišťovny s příslušnými smluvními podmínkami.

Aby vaše srdce utáhlo dovolené a cestování, je lepší některé věci nedělat Přečtěte si také:

Aby vaše srdce utáhlo dovolené a cestování, je lepší některé věci nedělat

Kdy EHIC nestačí

V případě poskytnutí zdravotní péče v soukromém zdravotnickém zařízení (jiném než napojeném na systém veřejného zdravotního pojištění) bez sjednaného komerčního cestovní pojištění, které by bylo způsobilé krýt náklady na poskytnutou zdravotní péči, budete muset náklady na tuto péči uhradit z vlastních finančních zdrojů, upozorňuje mluvčí Plívová. 

Následně po návratu domů můžete u své zdravotní pojišťovny podat žádost o proplacení těchto uhrazených nákladů, avšak pouze do výše, kterou by za takovou péči zaplatila v Česku. 

Pokud byste ve výše uvedených zemích hradili z nějakého důvodu platbu za ošetření v hotovosti, nezapomeňte si uschovat účty, abyste po návratu mohli o refundaci zažádat. Toto platí i v případě, že byste sice byli ošetření ve státním zdravotnickém zařízení, ale průkaz EHIC neměli s sebou

Jak funguje EHIC? 

Co je nezbytná péče?

Nezbytná zdravotní péče se týká lékařských služeb, které jsou nutné k zachování zdraví pacienta během dočasného pobytu v zahraničí. Tato péče zahrnuje léčbu akutních stavů, zhoršení chronických onemocnění, úrazů či péče související s těhotenstvím a další zdravotní problémy, které nemohou být odloženy až do návratu pacienta do jeho domovské země. 

Nejde o takovou zdravotní péči, kterou lze odložit až do návratu do vaší domovské země, a tedy není považována za nezbytnou. Například plánované lékařské zákroky nebo neakutní lékařské prohlídky.

Pojištěnec má nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a předpokládané době pobytu, tedy v takovém rozsahu, aby nemusel odcestovat zpět domů. O konkrétním rozsahu a způsobu poskytnutí péče rozhoduje místní ošetřující lékař.

Uzavíráte před dovolenou v zahraničí cestovní pojištění?

Pojištění mimo země EU

Pokud se rozhodnete vycestovat mimo Evropu, rozhodně využijte některého z komerčních cestovních pojištění. Zajištění adekvátního zdravotního pojištění mimo země EU je nezbytné pro ochranu zdraví a finančního zabezpečení během zahraničního pobytu. 

Nakonec ani ve všech státech Evropy neplatí automaticky průkaz EHIC, zejména pokud cestujete mimo země EU, je vhodné se přesvědčit, že vaše cílová destinace patří mezi ty, kde vám s EHIC průkazem bude péče zajištěna.

Kam budete potřebovat očkování

Cestování do zahraničí často vyžaduje určitá očkování, aby se předešlo nemocem, které se v daných destinacích vyskytují. Požadovaná či doporučená očkování se liší podle cílové země, typu cestovatele a aktuální epidemiologické situace, takže je dobré se na toto předem informovat. Klienti VZP na cestovní očkování získají příspěvek 1000 korun, a to konkrétně na očkování proti žluté zimnici, japonské encefalitidě, břišnímu tyfu, vzteklině či choleře, horečce dengue a případně na zakoupení léků na ochranu před malárií (tzv. antimalarik) na základě receptu od lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).