Hlavní navigace

Proč máme na jazyku bílý povlak? A další nejčastější dotazy u zubaře

11. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Proč se zuby kazí? Proč se musí zub někdy vytrhnout? Proč se na jazyku tvoří bílý povlak? A proč má zuby moudrosti jen někdo?

Na nejčastější dotazy pacientů stomatologického centra Dental Office H33 odpovídá stomatoložka Erika Tesaříková.

Proč a jak se zub zkazí?

Ke vzniku zubního kazu jsou potřebné čtyři základní podmínky, a to:

1. povrch (zub),

2. mikroorganismy (bakterie v dutině ústní),

3. potrava (sacharidy pro mikroorganismy),

4. čas (doba, po jakou je povlak na povrchu zubu).

V případě, že jsou splněny všechny čtyři podmínky a doba přítomnosti plaku na povrchu zubu je dostatečně dlouhá, začíná docházet k úbytku minerálních látek a tvrdých zubních tkání a vzniká zubní kaz. Přečtěte si více v článku Můžeme si za zubní kazy sami? 

Galerie: Ne vše, co je na zubu černé, musí být kaz

Proč se musí zub někdy vytrhnout?

Příčin trhání zubů je několik. Mezi nejčastější příčiny trhání zubů patří komplikace spojená se vznikem zubního kazu, komplikace parodontózy, fraktura (prasknutí zubu/kořene), ortodontické důvody, trhání zubů moudrosti… Podívejte se, kdy a jak lze zub zachránit před vytržením.

Jestliže je zubní kaz tak velký, že se rozšíří až k nervu zubu, dochází ke vzniku tzv. pulpitidy (zánětu nervu zubu), zub se musí endodonticky ošetřit (umrtvení zubu / ošetření kořenových kanálků), jinak by muselo dojít k jeho vytržení. Někdy i u umrtveného zubu mohou nastat komplikace a může dojít ke vzniku tzv. periodontitidy (zánětu kosti pod kořeny zubu). I v tomto případě je ale zub stále možno zachránit pomocí endodoncie, která má cca 90% úspěšnost. Ošetření kořenových kanálků je prováděno nejlépe pod operačním mikroskopem a je finančně náročnější.

V případě léčby parodontózy je zásadní precizní dentální hygiena, pravidelná návštěva dentální hygienistky a parodontologa.

K fraktuře zubu dochází nejčastěji u zubů umrtvených, které nejsou opatřeny laboratorní korunkou. Proto doporučuji téměř po každém endodontickém ošetření zubu, aby na daný zub byla zhotovena korunka.

Z ortodontických důvodů se nejčastěji trhají čtyřky a pětky z důvodu nedostatku místa pro zařazení všech zubů do zubního oblouku.

Kapitola sama pro sebe je trhání zubů moudrosti. Setká se s tím téměř každý.

Proč mám na jazyku bílý povlak?

Příčin přítomnosti bílého povlaku na povrchu jazyka může být celá řada. A to:

1. nedostatečná ústní hygiena,

2. dehydratace, zhoršená čisticí schopnost těla,

3. kouření,

4. virové infekce,

5. kvasinky, plísně,

6. užívání kortikoidů ve spreji,

7. riziko prekancerózy – v případě, že je povlak přítomen delší dobu a nelze jej setřít z povrchu jazyka.

Problematice se věnujeme také v článku Kvůli povlaku jazyka vám může páchnout z úst.

Proč má jen někdo zuby moudrosti?

Zuby moudrosti – třetí stoličky – se obvykle prořezávají až během 18. až 24. roku života. (Někdy rostou až do čtyřiceti let.) U současného člověka pozbyly svou funkci, protože měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jako tomu bylo v daleké minulosti. V důsledku toho došlo ke zkrácení čelistí a třetí stoličky často nemají dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku.

U někoho se některá třetí stolička neprořeže vůbec. Jindy se třetí stolička prořezává šikmo nebo vodorovně; v tom případě je často vhodné její chirurgické odstranění. V dnešní době se často stává, že nejsou založeny vůbec, jak již bylo psáno výše, na základě vývoje moderního člověka.

Galerie: Nová móda – bělí si zuby černým uhlím

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Erika Tesaříková

Stomatolog, Dental Office H33

Věnuje se především záchovné stomatologii. Specializuje se na estetické dostavby zubů, kompozitní výplně a endodoncii pod mikroskopem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).